Energieprojecten in Nederland worden groter, complexer én urgenter. Zo ook in de provincie Zeeland, waar wij sinds 2022 samenwerken met netbeheerder TenneT aan het project Zierikzee-Halsteren. Doel: het verhelpen van netcongestie op Schouwen-Duiveland en in Tholen. Onze opdracht? Een breed pakket aan conditionerende onderzoeken en het begeleiden van de ruimtelijke procedure, van de eerste bureaustudie tot veldonderzoek en bestemmingsplan. Een project dat laat zien hoe integraal en impactvol onze rol kan zijn.

30 kilometer kabel, 2 stations, 9 mastlocaties

Het project Zierikzee-Halsteren omvat de aanleg van een 30 kilometer lang 150kV-kabeltracé, twee nieuwe hoogspanningsstations in Halsteren en Zierikzee en in totaal negen mastlocaties. Het is een essentiële versterking van het elektriciteitsnet in een regio waar het stroomnet momenteel behoorlijk overbelast raakt door netcongestie. 

Conditionerende onderzoeken

Projectleider Stefan Sweijen: “Om dit mogelijk te maken, voeren wij een groot aantal conditionerende onderzoeken uit. Die variëren van geohydrologie en ecologie tot archeologie en explosievenonderzoek. Daarnaast adviseren we bij ontwerpoptimalisaties, landschappelijke inpassing en juridische planvorming. En dat alles in nauw overleg met TenneT en de belanghebbenden in de omgeving.”

Van ecologie tot explosieven: alles onder één dak

Welke onderzoeken voeren we precies uit? In dit project verzorgen wij onder meer:

  • Milieuonderzoeken en verkennende bodemanalyses
  • Geohydrologisch onderzoek, inclusief aandacht voor verzilting en zoetwatervoorraden
  • G-waardenonderzoek, om te toetsen of de bodem bestand is tegen warmteontwikkeling door ondergrondse kabels
  • Grondmechanische onderzoeken, ten behoeve van funderingen van stations en masten en om de gestuurde boringen van de kabel mogelijk te maken
  • Cultuurtechniek, archeologie en ecologie, inclusief beschermde soorten zoals de bever, bunzing en vleermuis
  • Bureau- en veldonderzoek naar ontplofbare oorlogsresten
  • Archeologisch onderzoek
  • Landmeten 
  • Begeleiding en opstellen van bestemmingsplannen/omgevingsplannen

Met meer dan twintig adviseurs en een kernteam van vijf specialisten hebben we dit project integraal aangepakt. Dat is waar onze kracht ligt: het samenbrengen van alle expertises onder één dak, met een gedeeld doel en een gedeeld plan.

“Met toewijding, slimme oplossingen en een flinke dosis samenwerking heeft Antea Group zich vastgebeten in dit omvangrijke project van TenneT. Hun expertise wat betreft milieukundige onderzoeken en betrokkenheid hebben het verschil gemaakt – van de eerste schets tot aan de laatste mijlpaal.” 


Thijs Faber
Adviseur Grondzaken TenneT

Rond de 70 dossiers, 70 gesprekken

Toegang tot percelen is essentieel om onderzoek te kunnen doen. Denk aan sonderingen tot 40 meter diepte, mechanische boringen, veldbezoeken voor ecologie of archeologie en handmatig bodemonderzoek. Dat vraagt om voertuigen op het land, ingrepen in de ondergrond en soms tijdelijk beperkte toegankelijkheid van percelen.

Stefan: “Een belangrijke succesfactor in dit project is het contact met perceeleigenaren. Om de onderzoeken uit te kunnen voeren, hadden we te maken met zo’n 70 dossiers van agrarische grondeigenaren. En met elke eigenaar moesten concrete afspraken worden gemaakt over toegang, planning en werkwijze. Dat is geen administratieve formaliteit, maar mensenwerk. Onze collega’s die met deze agrariërs aan tafel zitten, hebben zelf ook een agrarische achtergrond. Ze spreken de taal ‘van het land’, begrijpen de zorgen van de boeren. Dat maakt het verschil.”

Betreden begint bij begrijpen

Het verkrijgen van zogeheten betredingstoestemmingen was in dit project een succesfactor. Stefan: “We zijn begonnen bij één perceeleigenaar die openstond voor samenwerking. Daar hebben we laten zien dat we netjes werken, afspraken nakomen en overlast beperken. Dit heeft geholpen om ook andere boeren mee te krijgen.” 

Innovaties: van kaart naar controle

Naast menskracht speelt ook technologie een hoofdrol in het conditionerende werk. Zo gebruikte Antea Group in dit project het platform Conditionerende Onderzoeken Op De Kaart (CODOK), een slimme digitale tool waarmee informatie uit eerdere onderzoeken en open databronnen direct beschikbaar is.

Stefan: “Wat we vroeger handmatig moesten opvragen, doorlezen en analyseren, is nu in één overzicht digitaal beschikbaar. Dat scheelt veel tijd in het vooronderzoek én helpt ons om gerichter te werk te gaan.”

Ook in het veld werken we steeds efficiënter. Door onderzoeksmomenten slim te combineren, beperken we de impact op het perceel. En met nauwkeurige karteringstechnieken en specialistische software zorgen we voor scherpe analyses en heldere rapportages.

 

Zo werken wij aan de energietransitie

Bekijk onze activiteiten, experts en slimme oplossingen

alt-text

Campagnesite Energietransitie

Slimmer werken, sneller vooruit
alt-text

Stefan Sweijen:

"Conditionerende onderzoeken doe je er niet eventjes bij"
alt-text

Mark van Esterik:

"Hoe je dankzij integrale samenwerking voor de juiste stroomversnelling zorgt"
alt-text

Jorrit de Jong:

"De ondergrond raakt vol, maar de energietransitie wacht niet"
alt-text

Søren Winkel:

"Van Energyhub tot collectief contract"
alt-text

Monique Berrevoets:

"Veiligheid en verduurzaming moeten hand in hand gaan"
alt-text

Johan Fuite:

"Energieplanologie is de sleutel om netbewust te bouwen"
alt-text

Theo Jorritsma:

"Geothermie groeit uit tot serieuze speler in de energiemix"

Constante factor in een dynamisch project

Het project Zierikzee-Halsteren kent een lange doorlooptijd. In die tijd bleef Antea Group de constante factor: betrokken vanaf het begin, vertrouwd met het gebied en inhoudelijk scherp op alle facetten.

Stefan: “We merkten dat wij het hele plaatje kenden, van de ligging van kabels tot de afspraken met grondeigenaren. Dat zorgt voor stabiliteit, juist in een project waar veel verandert.”

Klaar voor de schop

De verwachting is dat in het winterseizoen van 2025 de laatste veldonderzoeken en werkterreinen in kaart worden gebracht. Ondertussen loopt de laatste fase van de juridische procedures. Wanneer de schop straks de grond in gaat, is de impact van ons werk niet zichtbaar, maar des te voelbaarder.

Wil je weten hoe Antea Group jouw energie-, infrastructuur- of gebiedsontwikkelingstraject kan ondersteunen met slimme, integrale conditionering? Neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

Meer informatie? Stel je vraag aan Stefan!

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring