Bij de start van de bouw voor een nieuwe 380kV-hoogspanningsverbinging, stuitten onze archeologen op een bijzondere vondst. Er werd een 2100 jaar oude inheemse nederzetting gevonden. Tussen Bedum en Onderdendam, bovenin de provincie Groningen kwamen resten van een lage huiswierde en vlaknederzetting naar boven. De wierde bleek vrij klein van omvang, zodat maar liefst 75% van de locatie kon worde opgegraven. Dit leverde een schat aan informatie op.

Zeldzame vondst

Als er gegraven wordt, is het protocol dat er altijd een archeoloog mee gaat. Soms wordt hierbij een unieke vondst gedaan. Hielke Koopmans, projectingenieur Milieu bij Antea Group: “Het gebeurt zelden dat een voorheen onbekende wierde wordt aangetroffen tijdens werkzaamheden. Het is hiermee best een zeldzame vondst!”

Strijd tegen het water

Archeoloog Sierd Jan Tuinstra: “De locatie bij Bedum was in de archeologische wereld tot op heden onbekend. Nu geeft het een goed beeld van een kleine wierde in de ijzertijd en de vroeg Romeinse tijd. Naast resten van de wierde zijn er nog meer voorwerpen gevonden. Zoals circa 600 kg aardewerk, honderden botten en tientallen gebruikte stenen. Maar ook sporen van de strijd tegen het water en van de veel latere kleiontginning."

Vetweiderij voor vee

De kleine wierde functioneerde een paar honderd jaar als vetweiderij waar kalveren werden vetgemest voor een nabijgelegen bewoonde wierde. Een wierde is een aangelegde heuvel, om bij hoogwater een droge plek te hebben. Op de bewoonde wierde stond een woning voor de boerenfamilie die de vetmesterij beheerde.

Expositie samengesteld

“Zo’n bijzondere vondst moet zichtbaar zijn in de regio”, vertelt Marieke Dupon, communicatieadviseur bij TenneT. “Zonder de bouw van deze nieuwe hoogspanningsverbinding was dit waarschijnlijk nooit boven de grond gekomen, daar moet je echt wat mee.” Daarom werd Museum Wierdenland in Ezinge benaderd. Samen met archeologen van Antea Group is een expositie samengesteld.

Expositie ‘Onbekende wierde ontdekt: een inheemse vetweiderij bij Bedum’

Door de vondsten te analyseren kunnen we de geschiedenis van de wierde in kaart brengen. Vanaf 30 september is de tentoonstelling ‘Onbekende wierde ontdekt: een inheemse vetweiderij bij Bedum’ te zien in Museum Wierdenland bij Ezinge. De omwonenden van het gebied krijgen een vrijkaart voor het hele gezin om de expositie te bezoeken. Bijzonder om te ontdekken wat er zich 2100 jaar geleden in jouw leefomgeving heeft afgespeeld!

Meer weten over de expositie?