Voor raadsleden, bestuurders en beleidsmakers van andere thema’s

De realisatie van plannen voor een windmolenpark of zonnepark organiseren met veel weerstand vanuit de bewoners als reactie? Of een grootschalige ontwikkeling mogelijk maken met grote impact op de mobiliteit waarbij bewoners hun zorgen uitspreken? Dit is maar een greep aan voorbeelden waarbij je als overheid of beleidsmaker tegenaan loopt.

Meld je nu aan

Vanuit projecten als bijvoorbeeld energietransitie, klimaatbestendigheid en mobiliteit komen er steeds vaker vraagstukken waarbij je als bestuurder of beleidsmaker iets van moet vinden. Om beter voorbereid te zijn op de mogelijke gevolgen van dit soort vraagstukken delen wij graag onze kennis op het gebied van o.a. geluid. In deze masterclass geluid nemen wij je mee in de gevolgen voor de omgeving, de actoren waar je rekening mee kan houden en de kansen en belemmeringen die een project kunnen maken of breken.

Wat ga je leren?

Na deze masterclass ben je beter voorbereid op de gevolgen van een ontwikkeling op de omgeving ten aanzien van het aspect geluid. Op deze manier bereik je met de minste inspanning het hoogste resultaat. Tevens ben je beter in staat om eventuele kansen en belemmeringen op waarde te schatten.

Inhoud van de cursus

Wij nemen je mee in de wettelijke kaders en regelingen van wegverkeer, railverkeer en industrielawaai. Tevens geven wij aan welke mogelijkheden er zijn ten aanzien van beleid, hinder en de beoordeling van een goed woon- en leefklimaat.

Per thema lopen wij de kansen (zoals participatie en werk met werk) en belemmeringen (vanuit wettelijke kaders/jurisprudentie en bijvoorbeeld bezwaren vanuit de omgeving) met u langs per bron (weg, rail en industrie). Bij deze kansen en belemmeringen kijken wij niet alleen naar het thema geluid maar ook naar de raakvlakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de koppeling met de energietransitie en klimaatadaptatie. Helaas worden vraagstukken nu nog vaak thematisch aangevlogen met te weinig oog voor win-win situaties en werk met werk. In de masterclass geven wij voorbeelden waarbij dit wel goed is gegaan.

Wij bieden handvatten om in gesprek te gaan met bewoners of bedrijven. Participatie met bewoners of ondernemers bij grote ontwikkelingen zijn niet meer weg te denken. Beleving en wettelijk vastgestelde waarden liggen vaak erg uiteen. Dit heeft ook deels te maken met keuzes die in het verleden zijn gemaakt waar participanten niet bij betrokken waren. Vragen waar bewoners ook vaak mee zitten is waarom wordt er niet gemeten in plaats van berekend. Ook dit leggen wij in de masterclass uit.

Samengevat

  • Wat zijn in grote lijnen de wettelijke kaders van de verschillende geluidthema’s?
  • Wat zijn kansen en belemmeringen van de verschillende geluidbronnen.
  • Hoe is werk met werk te maken?
  • Op welke manier kun je participatie toepassen?

Na afloop ontvang je een presentatie als naslagwerk. Tevens nemen wij links op voor handige tools in communicatie en vuistregels. De cursus duurt 2x 2 uren en vindt online of op één van onze vestigingen plaats. De kosten zijn € 495,- per deelnemer.

Meld je aan voor de Masterclass Geluid Grootschalige ontwikkelingen

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring