Voor een succesvol project is de omgeving cruciaal. Omgevingsmanagement is daarom in bijna alle grote projecten een belangrijk element. Maar wat komt er kijken bij succesvol omgevingsmanagement, wat zijn de taken van de omgevingsmanager en welke vaardigheden en tools kunnen je hierbij helpen?

Meld je nu aan

Training voor overheden én aannemers

In 2011 ontwikkelde het opleidingscentrum van Antea Group de training Omgevingsmanagement. Deze training wordt regelmatig geactualiseerd en drie keer per jaar georganiseerd. Het onderscheidende aan deze training is dat het ontwikkeld is en gegeven wordt door collega’s uit het werkveld van omgevingsmanagement en vakspecialisten. Mede hierdoor wordt de training door cursisten goed gewaardeerd, gemiddeld hoger dan een acht! Onze collega's werken zowel in projecten bij o.a. overheden, aannemers, nutsbedrijven en terreinbeherende organisaties. Daarom is deze training aan te bevelen voor iedereen die bij een van deze organisaties werkt. 

De breed opgezette training Omgevingsmanagement wordt verzorgd door een van onze hoofdtrainers, Pieter Baeten en Lianne Hummel. Beiden zijn ervaren omgevingsmanagers en trainers. De training bestaat uit zes verschillende modules. Voor de modules worden naast een hoofdtrainer ook co-trainers ingezet. Een module duurt een dagdeel waarin de belangrijkste onderdelen worden behandeld door de specialisten van Antea Group zoals ecologen, vergunningenexperts en uiteraard omgevingsmanagers.

Training Omgevingsmanagement

De training Omgevingsmanagement wordt gegeven in Almere. Het is uiteraard ook mogelijk om een in-company training Omgevingsmanagement binnen je eigen organisatie te organiseren. Scrol naar beneden voor meer informatie over in-company trainingen.  

De training voorziet in de komst van de Omgevingswet en is hier dus op aangepast en ingericht. Hierbij komen de volgende modules aan bod. Kies de modules die bij je passen:

 • Donderdag 30 mei 2024, 9.00 - 12.30 uur: Basis omgevings- en stakeholdermanagement.
  Wie zijn je stakeholders en welke zijn het belangrijkste voor je project? Wanneer moeten ze worden betrokken? Je krijgt handvatten voor de ontwikkeling van een stakeholderstrategie.
   
 • Donderdag 30 mei 2024, 13.00 - 17.00 uur: BLVC (Bereikbaarheid, Leefbaarheid, Veiligheid en Communicatie). 
  Wat is van belang bij het opstellen van een BLVC-plan? Kan je verkeershinder beperken en welke communicatiemiddelen zijn daarbij geschikt? Kennis en borging van hinderbeperking is niet alleen van belang tijdens uitvoering maar ook erg relevant en volgens ons noodzakelijk in de voorbereiding van projecten.
   
 • Donderdag 6 juni 2024, 9.00 - 12.30 uur: Vergunningenmanagement & Kabels en Leidingen. 
  Hoe ziet de Omgevingswet er uit? Welke vergunningen zijn nodig? Is het mogelijk om af te wijken van proceduretijden? Hoe zorg je ervoor dat het bevoegd gezag wil meewerken? 
  Hoe verloopt het K&L-verleggingsproces en in welke fase is welke actie nodig? Wie moet de verlegging betalen? Deze module geeft handvatten om de procedures soepel te doorlopen en inzicht te krijgen in het verleggingsproces K&L.
   
 • Donderdag 6 juni 2024, 13.00 - 17.00 uur: Omgevingsmanagement in het Contract.
  Welke contractvormen zijn er en wie is bij welke variant verantwoordelijk voor omgevingsmanagement? Hoe zorg je voor borging van omgevingswensen en eisen (KES) in het contract? Ontdek het met deze module.
   
 • Donderdag 13 juni 2024, 9.00 - 12.30 uur: Flora & Fauna en Ecologie. 
  Wat is de Wet natuurbescherming? Welke ontheffingen en vergunningen heb ik nodig en welke onderzoeken moet ik laten doen? Hoe kan ik een plan realiseren zonder de natuur te belasten? Deze module maakt inzichtelijk hoe mens en natuur samen tot een besluit komen.
   
 • Donderdag 13 juni 2024, 13.00 - 17.00 uur: Communicatie en Participatie.
  Hoe ga je om met participatie binnen je project? Welke vormen zijn er en welke is het meest geschikt? Hoe zorg je dat je voldoet aan de eisen van de Omgevingswet? Na deze module weet je nog beter waarom participatie geen must is, maar een zegen!

Kosten training

Je kunt de training Omgevingsmanagement per twee, vier of zes modules volgen. Twee modules: € 725,- vier modules: € 1450,- zes modules: € 2050,- excl. btw, maar inclusief alle materialen, arrangementskosten. Bij het volgen van alle zes de modules ontvang je dus een korting van € 125,-.

Wij bieden tot vier weken voor de startdatum de mogelijkheid om de training kosteloos te annuleren. Bij annulering binnen vier weken voor start van de training brengen wij 50% van het bedrag in rekening. Uiterlijk twee weken voor de startdatum ontvang je de bevestiging dat de training doorgaat. In het geval van annulering na de bevestiging zijn wij genoodzaakt om het gehele bedrag in rekening te brengen.

Mocht je de training wel willen volgen, maar komt de door jou eerder opgegeven datum toch niet uit? Wellicht dat een collega jouw plek graag wil overnemen. Mocht je het willen verplaatsen, neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee om dit mogelijk te maken!

Incompany training

Wil je deze training met meerdere collega’s volgen? Dan kan een incompany training wellicht uitkomst bieden. Wij denken dan graag met je mee over de programma, inhoud, locatie en data. Organisaties als waterschappen, telecombedrijven, aannemers en Rijkswaterstaat gingen je al voor. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Paul Hoogerwerf.