“Ik ben Lotte Diephuis, omgevingsmanager bij Antea Group. Momenteel ben ik werkzaam als omgevingsmanager voor de Groningen Spoorzone. Met Groningen Spoorzone werken we aan de bereikbaarheid van Groningen. Dat doen we door een betere ov-verbinding en een aantrekkelijker station te realiseren. Hiervoor zijn forse ingrepen nodig aan spoor en het station. Als omgevingsmanager ben ik onder andere verantwoordelijk voor het stakeholdermanagement, de vergunningen, geluidsonderzoeken, trillingen, klachten, bouwcommunicatie, archeologie, ecologie en hinderbeperking. Dit doe ik samen met collega’s die veel kennis hebben van de specifieke onderwerpen.”

Omgevingsmanagement

De komende tijd vertellen we je graag meer over omgevingsmanagement. Wat is omgevingsmanagement precies? Wat komt er allemaal bij kijken? En wat kan Antea Group voor jouw organisatie betekenen? Een aantal omgevingsmanagers van Antea Group stellen zich graag aan je voor.

Wat is je grootste uitdaging in dit project?

Lotte: “Bijzonder aan dit project is dat het een spoorwerk is. Het is een apart wereldje met heel veel disciplines zoals baan, bovenleiding, seinwezen, grondwerk en nog veel meer. Het zijn allemaal aparte teams die samen één groot projectteam vormen. Als omgevingsmanager is het een uitdaging om alles op de voet te volgen zodat je weet wat er speelt. Wie heeft er bepaalde vergunningen nodig, wie veroorzaakt wanneer welke hinder en ga zo maar door. Dit duurde even voordat ik er helemaal in zat maar dat is wel gelukt en ik vind het super leuk en uitdagend.”

Kan je iets unieks in je project uitlichten?

“Uniek zijn de vleermuizen in Groningen. De vleermuizen worden zwaar vertegenwoordigd door belangenverenigingen die alles haarscherp in de gaten houden en heel kritisch zijn op wat er allemaal gebeurt en verandert aan de leefomgeving van de vleermuizen. Daarom hebben we op dit project een ecoloog aan het werk die hier gespecialiseerd in is. Samen houden we nauw contact met de belangenvereniging en hebben we oog voor de vleermuizen.”

Maak je project toegankelijk voor iedereen. Dat werkt uiteindelijk in je voordeel.


Lotte Diephuis
Senior adviseur

Wat is je gouden tip als omgevingsmanager?

“Zorg dat je snapt waar iedereen mee bezig is zodat je je goed kan inleven. En investeer in de relatie met de omgevingsmanager van de opdrachtgever. Zorg dat je samen een team vormt zodat je bij issues snel en effectief naar een oplossing kan toewerken. Elkaar wat gunnen, samen snel beslissingen maken en alles in het belang van het project voorop stellen. Daar heeft uiteindelijk iedereen baat bij en dit zal bijdragen aan een succesvol project.”

Meer informatie over Groningen Spoorzone vind je op groningenspoorzone.nl.