Ga naar hoofdinhoud
Esplanadeplein Almere
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

De Esplanade laat Almere van z’n allermooiste kant zien

Een watertrap, groene velden en tribunes. Sinds augustus 2020 is de Esplanade één van de groene juweeltjes van Almere. Het plein aan het Weerwater biedt ruimte aan evenementen, maar is ook een plek waar je kunt flaneren en wandelen. Het project vormt een belangrijke schakel in Almere 2.0: het plan waarmee de gemeente investeert in een levendig en aantrekkelijk stadshart.

De opdracht

In 2019 ontstond samen met bewoners en centrumpartners het definitieve ontwerp voor de herinrichting van de Esplanade. Aan ons om dit ontwerp te realiseren. De voorbereiding hiervoor gebeurde in bouwteamverband. Dit betekende dat we met de gemeente in drie maanden tijd een uitvoeringsontwerp en een bestek opstelden. De hamvraag: hoe kunnen we het technisch ontwerp mogelijk maken en wat gaat dat kosten?

Op basis van dit plan kregen we groen licht om het plan te realiseren. Het werkpakket bestond onder meer uit het aanbrengen van funderingen, betonconstructies en vloeren, de watertrap, tribune-elementen, technische ruimte, kabels en leidingen, verlichting, camerasystemen, drainage en beplanting. We kregen een stevige deadline mee: 21 augustus 2020.

De oplossing

De oude Esplanade was niet veel meer dan een eentonig ‘asfaltplein’. Het gebied moest daarom helemaal op de schop: boven- én ondergronds. Daarnaast vroegen de vele bijzondere elementen in het ontwerp om maatwerk. Slimme logistiek, een strakke planning en goede communicatie met onderaannemers was cruciaal om tot een goed resultaat te komen. Ander aandachtspunt was de tijdige levering van materialen. We hielden met alle belangrijke leveranciers een risicosessie om vertragingen voor te zijn. Bijzondere aandacht hadden we voor het Chinees natuursteen voor de watertrap. Door snel met de leverancier te schakelen, werd dit materiaal in december al verscheept.

Tijdlijn

Timeline slide
Augustus 2020

Oplevering van de nieuwe Esplanade

Timeline slide
Juli 2020

Asfalteerwerk

Timeline slide
Juni 2020

Aanleg groene velden voor evenementen (Foto: ECHO, Joep van Aert)

Timeline slide
Mei 2020

Aanplanten groen en aanleg drainagesysteem

Timeline slide
April 2020

Start aanleg watertrap met Chinees natuursteen

Timeline slide
Maart 2020

Verhardingen en tribune-elementen

Timeline slide
Januari 2020

Start grondwerk: aanleg terrassen en watertrap

Timeline slide
December 2019

Aanleg van funderingen en kabels en leidingen

Timeline slide
November 2019

Sloop van het oude plein

Timeline slide
Oktober 2019

De schep gaat de grond in: bestellen van materialen

Timeline slide
Juni 2019

Start van het bouwteam

Het resultaat

Dankzij een goede voorbereiding, een strakke planning én onze jarenlange ervaring in de realisatie van gebiedsinrichting projecten, wisten we de klus binnen de deadline en het budget te klaren. Hiermee beschikt Almere over een prachtig plein dat de stad van z’n allermooiste kant laat zien. Een gebied waar het met een watertrap, groene terrassen en sfeerverlichting heerlijk vertoeven is. Maar ook een gebied dat met zijn tribunes en fraaie groen volop ruimte biedt voor toekomstige evenementen. Met recht een nieuw icoon voor de stad.

De cijfers

  • 350 led-verlichte tribune-elementen
  • 5000 meter Kabels en leidingen
  • 12.000 Planten
  • 5.800 meter Bewateringssysteem
De Esplanade laat Almere van z’n allermooiste kant zien

De Esplanade is zo’n werk waar wij het voor doen. Alles draait om kwaliteit, slimme oplossingen, goede samenwerking. Het is prachtig om op deze manier Almere weer een stukje aantrekkelijker te maken.


Marcel Verkaik
Projectmanager Realisatie

Partners & samenwerkingen

De plannen voor de Esplanade kwamen tot stand binnen een participatietraject. ECHO Urban Design (voorheen Plein06), de gemeente Almere en de gezamenlijke centrumpartners zijn op deze manier tot een waardevol plan gekomen.

De Esplanade laat Almere van z’n allermooiste kant zien

Meer weten over dit project?

Neem contact met ons op.