In één week de basis voor Strategisch Omgevingsmanager

Wil jij weten wat strategisch omgevingsmanagement (SOM) is? Wat daarbij komt kijken? En hoe je hier sturing aan geeft? Wil je weten welke interventiestrategieën er zijn en wanneer ze ingezet kunnen worden? Wil je weten hoe je een multi-stakeholderproces moet faciliteren en hoe je bewustzijn vergroot? Dan is deze training iets voor jou. In deze praktijkgerichte opleiding krijg je in één week tijd inzicht in strategisch omgevingsmanagement. Je krijgt inzicht in je persoonlijk leiderschap en gaat aan de hand van een casus aan de slag met strategisch omgevingsmanagement. Zo word jij in staat gesteld om het geleerde in de training direct in de eigen praktijk toe te passen.

Deze training kreeg gemiddeld een 9 in de beoordeling van de deelnemers.

Meld je nu aan

Wat leer je tijdens deze training?

Projecten kunnen een forse impact hebben op bewoners, ondernemers, bezoekers en belangengroepen. Vanuit praktijkvoorbeelden ervaren wij dat projecten weerstand kunnen oproepen en ernstige vertraging kunnen oplopen als onvoldoende rekening wordt gehouden met belangen en emoties. Daarbij gaat het niet alleen om de ruimtelijk-civiele kant van een project, maar minstens zoveel over de sociaal-maatschappelijke impact.

Na deze training kun jij een project soepeler laten verlopen door vooraf inzichtelijk te maken wat de belangen en consequenties zijn voor diverse stakeholders. Je kent de Mutual Gains Approach, de instrumenten van SOM en bent in staat om deze toe te passen. Hierdoor kun je (potentiële) kansen benutten en conflicten voor zijn. Je kunt tegenstrijdige belangen inzichtelijk maken en beschikt over vaardigheden om deze om te zetten in constructieve oplossingen. Door het gezamenlijke zoekproces met alle partijen goed te begeleiden, realiseer je kortere doorlooptijden en duurzame, gedragen, oplossingen.

Voor wie is de training Strategisch Omgevingsmanagement?

Deze training is voor de omgevingsmanager, adviseur, projectleider, projectmanager of leidinggevende. We bieden naast de training Strategisch Omgevingsmanagement ook een basistraining Omgevingsmanagement. Twijfel je welke training het best bij jou past? Neem dan gerust contact met ons op. Samen kijken we naar de mogelijkheden.

Ervaren en 'blended' leren

In onze trainingen werken wij volgens de principes van ervarend en ‘blended’ leren. Dit betekent dat:

 • De training zeer praktisch is; korte theoretische inleidingen worden afgewisseld met praktijkoefeningen;
 • Jouw werkpraktijk voor alle oefeningen het uitgangspunt vormt;
 • Mensen uit jouw werkomgeving worden betrokken om jou op een gerichte wijze constructieve feedback te geven;
 • Jij kunt leren via verschillende media en werkvormen (klassikaal en via ons e-learning platform). Ons uitgangspunt daarbij is ‘digitaal waar mogelijk en fysiek waar nodig’. Wij zullen, met inachtneming van het eindresultaat, online toepassingen maximaal inzetten. Gedacht moet worden aan: e-learning, online opgaves, chatbox functionaliteit inzetten, Teams, Skype, digitaal speeddating, etc.
   

Aanpak

In deze opleiding leer je wat Omgevingsmanagement inhoudt en wat nodig is binnen projecten en processen als het gaat om Omgevingsmanagement. De nadruk ligt op action based learning. Wij geloven erin dat mensen het maximale leerresultaat behalen wanneer er vanuit de praktijk geleerd wordt: ‘Leren door te doen’. We starten de training met een intake waarin je leerbehoefte, leervoorkeur stijl en persoonlijke praktijkcasus inzichtelijk wordt. Wij vragen tussen de modules aan de deelnemers om in de eigen praktijk het geleerde toe te passen en reflectieopdrachten uit te voeren, waarmee de theorie praktisch gemaakt wordt en in de eigen context gebruikt wordt. Aan het einde van de training ontvang je een deelname certificaat.

Programma

In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • De veranderende maatschappij en de betekenis voor Stratgisch Omgevingsmanagement;
 • De veranderende rol van overheid en bestuur en de betekenis voor SOM;
 • Mutual Gains Aproach (MGA);
 • Vaardig onderhandelen;
 • SOM-Toolbox in de context van de eigen organisatie;
 • Omgevingsmanagement 3.0;
 • Persoonlijke leiderschap.

Enkele quotes van voorgaande deelnemers:

“De training ging snel en het was ontzettend boeiend, de trainers konden ons zonder moeite blijven triggeren met hun stof.”

“Mooie afwisseling tussen theorie en oefeningen. We kregen goede tips en tricks bij de afronding van elke oefening. Trainers hadden goede kennis en konden deze goed overbrengen.”

“De inhoud was volledig met een duidelijke structuur. Aan het eind van de training was mijn plaatje echt compleet. Dat was prettig!”

“Deze training heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven... Met andere woorden nieuwe dingen geleerd! Ik verheug me erop hiermee verder te gaan en mij in de toekomst weer door jullie te laten verrijken.”

Data en locatie

Antea Group geeft de training Strategisch Omgevingsmanagement op wisselende locaties. De aankomende training wordt gegeven op ons kantoor te Almere. De training bestaat uit drie modules van 9.30 tot 16.30 uur. De trainingsdagen zijn:

 • Donderdag 14, 21 en 28 maart 2024

De training zal bij minimaal zes deelnemers starten en kent een maximum van zestien deelnemers. Bij onvoldoende deelnemers zal de training in overleg geannuleerd of verplaatst worden.

Incompany

Deze training biedt Antea Group ook incompany aan. Voor gemeenten, (verplichte) gemeenschappelijke regelingen en de Rijksoverheid bestaan subsidiemogelijkheden vanuit het A+O fonds. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Neem dan contact met Emanuel Borninkhof.

Kosten en annulering

De kosten voor de training bedragen € 2050,- excl. btw per deelnemer, inclusief alle (test)materialen en arrangementskosten. Wij bieden tot vier weken voor de startdatum de mogelijkheid om de training kosteloos te annuleren. Bij annulering binnen vier weken voor start van de training brengen wij 50% van het bedrag in rekening. Uiterlijk twee weken voor de startdatum ontvang je de bevestiging dat de training doorgaat. In het geval van annulering na de bevestiging zijn wij genoodzaakt om het gehele bedrag in rekening te brengen.