Bij graafwerkzaamheden bij de Boteringebrug in Groningen is een stadsmuur blootgelegd uit de dertiende of veertiende eeuw. Op grond van oude stadsplattegronden veronderstelden de archeologen bij de voorbereiding van de graafwerkzaamheden een vijftiende-eeuwse ontdekking te zullen doen. De vondst deze week bleek ruim honderd jaar ouder.

Plattegronden uit de zestiende eeuw

Archeoloog Erik Akkerman die vanuit Antea Group verbonden is aan dit project, is enthousiast: "Als archeoloog word ik hier heel blij van.” Door de oude kaarten is volgens Erik niet altijd te voorspellen wat onder de grond verstopt ligt. "Hoe recenter de plattegronden, hoe nauwkeuriger ze vaak zijn. Die plattegronden waar wij ons op deze plek op baseerden, dateren van de zestiende eeuw. Exemplaren uit eerdere periodes zijn er niet”, legt Erik uit.

De constructie, die bestaat uit grote rode bakstenen, kwam tevoorschijn tijdens het vervangen van de gasleidingen door netbeheerder Enexis.

Grote vondst

De vondst bestaat niet alleen uit een stadsmuur. Ook een tweede bouwwerk kwam tevoorschijn, die waarschijnlijk deel uitmaakte van een brug die over de toenmalige stadsgracht liep, en met het oog op stabiliteit werden ondersteund door grote keien. De ontdekking was ook nog eens qua omvang groter dan gebruikelijk.

Erik: "Normaal gesproken halen we geen grote stukken straat open, maar voor het vervangen van de leidingen was het noodzakelijk. We hebben wel vaker een stadsmuur of -poort gevonden, maar dat is vaak op een klein oppervlak en vinden we dus maar een klein stukje. Nu hebben we een aanzienlijk stuk muur gevonden, dat gebeurt niet vaak.”

 

Lees het volledige artikel