De provincie Drenthe gaat de N34 tussen Coevorden en Emmen verdubbelen. Daarbij is de provinciale weg omgedoopt tot ‘Hunebed Highway’, als verwijzing naar de bijna vijftig hunebedden die zich in het gebied links en rechts van de N34 bevinden.
Verlichting van de drukte
Voor de bewoners in de omgeving betekent de verdubbeling van de weg straks een verlichting tijdens de ochtend- en avondspits van en naar huis. Maar tot het zover is, bieden de werkzaamheden een inkijkje in het leven van de mensen die dit gebied al sinds duizenden jaren vóór onze jaartelling bevolkten. Archeologen van Antea Group leggen met schep, zeef én een hypermoderne drone het verleden bloot.
Beeldopname met drone
Voor de archeologen van Antea Group vormt het onderzoek in de bodem, waar over niet al te lange tijd de auto’s voorbij zullen zoeven, een bijzondere opdracht. Niet alleen vanwege interessante vondsten, die variëren van gereedschap en pijlpunten gemaakt van vuursteen tot scherven van aardewerk en andere sporen van vroegere bewoning. Maar ook door het innovatief inzetten van dronebeelden.
Foto's en infrarood opnamen
Antea Group maakt bij uiteenlopende activiteiten gebruik van cameradrones. Bij archeologisch onderzoek gebruiken we drones niet alleen om een goed overzicht te krijgen van het hele gebied, maar ook om recht van boven foto’s te maken die we met behulp van GPS-coördinaten op een kaart kunnen plaatsen. Daarnaast gebruiken we een infrarood camera om subtiele temperatuurverschillen in de bodem op te sporen. Zo kunnen bijvoorbeeld oude muren, maar mogelijk ook kleinere structuren en sporen worden waargenomen.
Archeoloog Catelijne Nater van Antea Group vertelt over het gebruik van de drone met camera bij het archeologisch onderzoek aan de N34 Hunebed Highway in opdracht van de provincie Drenthe:
Meer weten over dit project?
Neem contact met ons op.