Antea Group maakte op 3 juni 2019 bekend dat zij wederom het beste jaar ooit heeft gedraaid. Met een nettowinst van 12 miljoen heeft het bedrijf in 2018 een zeer goed resultaat geboekt. Zoals de directie aangeeft is dit mede te danken aan de grote innovatiekracht van Antea Group. Een van deze innovaties is het meten van millimeter nauwkeurige deformaties met behulp van drones en camerabeelden.

Pilot

“De eerste pilot is een daverend succes geweest”, vertellen Jos Rozema en Dirk Nuus van Antea Group. In deze pilot hebben zij met behulp van drones van Sky Survey een kademuur uiterst nauwkeurig in beeld gebracht, een mooi voorbeeld van een succesvolle samenwerking met Sky Survey. “Dit hebben we gedaan door vanuit diverse posities foto’s te maken van de kademuur. Middels de techniek fotogrammetrie is van deze honderden foto’s een 3D-model gemaakt wat de werkelijkheid tot op 2 millimeter nadert. Dat is een nauwkeurigheid die groter is dan de gewenste nauwkeurigheid met gebruikelijke, maar traditionele en kostbare, meetmethoden zoals het inmeten van meetbouten en waterpassen”.

Beeldherkenning

Doordat er in de pilot bewust is gekozen voor het gebruiken van fotomateriaal is het direct mogelijk om de kademuur visueel te schouwen. “We leren onze computers aan om scheuren te herkennen. Doordat de computer honderden foto’s van scheuren in kademuren langs ziet komen weet hij op een gegeven moment dat een scheur daadwerkelijk een scheur is.”, zegt Jos.

Algoritmen

Antea Group heeft het afgelopen jaar geïnvesteerd in knappe koppen die algoritmes kunnen schrijven om ingenieurs- en adviesdiensten te automatiseren. In deze pilot is gekeken of een geautomatiseerde deformatiemeting kon worden uitgevoerd. Hiervoor zijn in april en mei twee vluchten met een drone gemaakt en konden er twee 3D-modellen gegenereerd. Het algoritme, een soort slimme rekensom, kan verschillen in de ligging van de kademuur in april en mei automatisch detecteren en weergeven op het 3D-model zelf.