Het is de Week van de Innovatie! In aanloop naar de wereldwijde Dag van de Innovatie op zondag 21 april, delen we deze week nieuws over een aantal van onze innovaties. Want wat als we niet continu innoveren? Waar staan we dan over 5 jaar? Zijn we nog steeds op de goede weg om het beste ingenieurs- en adviesbureau van Nederland te worden? Bestaan we nog? Vinden onze mensen hun werk nog steeds zo uitdagend? En lossen we de problemen van onze klanten nog steeds op naar volle tevredenheid?

Data-analyse, sensoring en 3D-printen

“Tja, dat zijn pittige vragen”, lacht Harmen Tjeerdsma. Harmen is manager Innovatie & ICT binnen Antea Group en onder zijn vleugels zet Antea Group grote en kleine innovatiestappen. Vooral op het gebied van data-analyse, sensoring en 3D-printen.

De mooiste aanvliegroute

“Het mooie van ons werk is dat wij elke dag innoveren. Een ingenieur bij Antea Group doet niets op de automatische piloot. Elke klant heeft een ander probleem, dus elk probleem vliegen we anders aan. Sterker nog: We gaan op zoek naar de mooiste aanvliegroute. Want een mager zesje, dat werkt niet fijn en daar verdien je geen tevreden klanten mee.”

We zijn stevig op weg naar onze droom om het meest toonaangevende ingenieursbureau te worden voor data-analyse, sensoring en 3D-printen.


Harmen Tjeerdsma
Stafgroepmanager Innovatie & ICT

Innoveren verschilt van uitvinden

“Innovatie intrigeert me. Het is wonderlijk als het lukt om bestaande oplossingen op een totaal andere manier toe te passen en daarmee de huidige problemen van onze klanten op te lossen. Want dat is wat innovatie voor mij is. Het gaat om de manier waarop, daar verschilt innoveren ook van uitvinden.” Harmen vervolgt: “Antea Group heeft een droom. We willen het beste ingenieursbureau zijn en om dat te bereiken, is innoveren noodzakelijk. En we zijn stevig op weg. Dan denk ik aan de 6D-driving simulator, Thor, parametrisch ontwerpen, HabiSense, de 3D-geprinte brugAugmented Reality, de JLD-Dijkstabilisator en Bodem Digitaal Op de Kaart.”

Geen muggenbeen, maar een haaienbeet

“Wel of niet investeren in het innovatief oplossen van een probleem draait om twee vragen: Wie heeft het probleem en hoe groot is het probleem. Het moet zeer doen, geen muggenbeet, maar een haaienbeet. Pas dan zijn mensen bereid om verder te denken, niet op te geven, over grenzen te stappen en is de investering ook het verzenden van een factuur waard.”

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

“Het is toch gaaf als je kan zeggen: Ik werk bij een bedrijf dat de wereld elke dag een beetje mooier, veiliger en schoner maakt. Om dat te bereiken, innoveren we samen met collega’s, klanten, partners en startups. Want veel innovaties bewijzen dat je alleen misschien sneller gaat, maar samen veel verder komt.”

Harmen: “We moeten dingen slimmer doen, op een andere manier kijken naar de wereld van morgen. Wij hebben die idealisten in huis. Mensen die het heel gaaf vinden om vraagstukken op een andere manier te benaderen. Zij maken het mogelijk om kleine ideeën uit te werken naar een compleet businessmodel, leggen de juiste verbanden en bedenken innovatieve oplossingen voor problemen die jij en ik elke dag ervaren, thuis of op het werk.”