Er zijn nog maar weinig voorbeelden van Augmented Reality toepassingen die echt iets kunnen betekenen in onze dagelijkse praktijk. In de pilot Schiphol Augmented Reality Assetmanagement zien we deze duidelijke meerwaarde wel in het efficiënter werken door nauwkeurig locatiegebonden datamanagement. Assetmanagement, Schiphol en Augmented Reality: een mooie combinatie!

Real-life data

Het idee is ontstaan vanuit verwondering: hoe efficiënt zou het zijn om real-life data via een tablet op locatie te kunnen weergeven? Op Schiphol biedt dit talloze mogelijkheden, bijvoorbeeld de digitale weergave van jouw route naar de juiste gate of incheckbalie.

In de moderne maatschappij draait het steeds meer om maatwerk, verbetering en integratie. Voor het individu, maar zeker ook voor projecten: wij zien dit dagelijks in ons werk. Samen met Centric is daarom een pilotproject opgezet om de mogelijkheden op het snijvlak van de moderne technologie en Asset- en Contractmanagement te onderzoeken.

GPS voor in gebouwen

Het uitgangspunt is om digitale informatie, gekoppeld aan een fysiek object zoals een brandblusser, inzichtelijk te maken op locatie met Augmented Reality. Door simpelweg naar het object te kijken met je tablet of mobiel. We maken hierbij gebruik van het Indoor Positioning System, een soort GPS voor in gebouwen. Dit systeem is ontwikkeld door onze huidige Oostenrijkse partner Insider Navigation. Deze techniek werkt via zwart-wit gekleurde markers en blijkt erg geschikt voor Asset- en Contractmanagement, gezien de voordelen die het met zich meebrengt:

  • Snellere inspecties;
  • Nauwkeurig locatiegebonden data-management, waardoor foutmarges verkleind worden;
  • Virtueel plaatsen van 3D objecten in bestaande ruimte: Mixed Reality;
  • Indoor navigatie: de aannemer kan direct naar de objecten worden gestuurd waar hij aan moet werken, zonder tussenkomst van derden.

Digitaal navigeren

Ongeveer twee weken geleden hebben we met Antea Group via een workshop van Insider Navigation op praktische wijze ervaren hoe het IPS-systeem werkt. Op de gehele begane grond zijn er markers geplakt, waardoor digitale informatie gekoppeld via de tablet zichtbaar werd op plekken door het gebouw heen. In no-time bleek het mogelijk om met enkel een digitale plattegrond en een paar markers digitale informatie te kunnen plaatsen en te navigeren van de ene naar de andere ruimte.

Binnenkort worden de eerste experimenten gedaan op Schiphol. Hier wordt gekeken naar het efficiëntieproces op het gebied van toiletinspecties. We kijken er enorm naar uit dit in een project te kunnen implementeren en zijn overtuigd van het succes van dit systeem. 

Een voorbeeld van het Indoor Positioning System, eerder toegepast bij Volkswagen: