Assetmanagement van bouwkundige en installatietechnische onderdelen in gebouwen is vaak een tijdrovend proces. Hoeveel efficiënter zou het zijn om, via een eenvoudige positiebepaling, digitaal en op de exacte locatie, real-life data weer te geven? Je wordt geassisteerd door Augmented Reality, we noemen dat ook wel ‘Augmented Assisted Assetmanagement’ (AAAm).

Augmented Reality voor assetmanagement

Jesse Stammers is innovator op het gebied van Virtual Engineering. Hij zag een oplossing die verder reikte dan een klant kon denken. “Ik vroeg me af wat de mogelijkheden waren van Augmented Reality voor assetmanagement. De combinatie van deze twee had ik nog niet eerder gezien.”

Honderdduizenden regels in Excel

“Ik was bezig met een vraag over het slimmer checken van assets. Nu gebeurt dat grotendeels analoog. Het is een fysieke controle waarbij de inspecteur elke asset controleert en checkt of het klopt met de onderliggende documenten. Bevindingen moeten vervolgens weer ingeklopt worden, vaak in een Excel document. Denk je eens in hoeveel honderdduizenden regels zo’n document heeft voor een locatie als Schiphol? Zo wordt het vinden van de juiste informatie bij een asset steeds complexer.”

Dat moet efficiënter kunnen, dacht Jesse. Hij vertelt dat hij veel samenwerkt met Centric: “Centric barst van de technologie, zij weten exact wat er gaande is in de wereld van Virtual Engineering en wat de mogelijkheden zijn.” Samen met de technici van Centric verkende Jesse de combinatie van Augmented Reality, navigatie en assetmanagement.

Indoor Navigation stuurt je direct naar de juiste locatie, tot op de centimeter nauwkeurig. Zonder gps, wifi of extra hardware. Zo maken we locaties interactief en dat is vooral voor assetmanagement van grote locaties super interessant.


Jesse Stammers
Projectmanager Strategie & Besluitvorming

Naar het object kijken met je tablet

“We wilden digitale informatie, gekoppeld aan een fysiek object zoals een brandblusser, inzichtelijk maken op de exacte geografische locatie met Augmented Reality. Door simpelweg naar het object te kijken met je tablet of mobiel.”

Jesse kwam vervolgens in contact met Insider Navigation. “Zij ontwikkelden een Indoor Positioning System dat je locatie bepaalt door het scannen van markers (een soort QR-codes). Daar wordt digitale informatie aangekoppeld. Die informatie wordt met grote nauwkeurigheid gepresenteerd op de juiste objecten en locaties. En dat paste precies bij onze vraag.”

Indoor Navigation voor alle assets op Schiphol

“Omdat Antea Group al jaren alle toiletgroepen voor Schiphol beheert, was dat een prachtige pilot om onze eigen werkprocessen te verbeteren”, zegt Jesse. “Schiphol zag de demo en toonde interesse. We konden aan de slag. Met Indoor Navigation kunnen we zonder voorkennis assets sneller, nauwkeuriger en efficiënter in real-time beheren. Daarnaast kan de inspecteur ter plekke data inzien of wijzigen, waarmee de foutmarge door stapels papier en Excel-lijsten tot de verleden tijd behoort.”

“Natuurlijk heeft het tijd nodig om mensen te overtuigen van de meerwaarde van Augmented Reality en Indoor Navigation. Het is nieuw en dat maakt de investering spannend. Dat hoort ook bij innoveren: twee stapjes vooruit en een stapje terug. Vorige jaar is de techniek gepresenteerd op de Augmented World Expo (AWE) in München. Ik verwacht echt dat het dit jaar loskomt en we de techniek breed in gaan zetten voor onze projecten en maatwerkoplossingen voor klanten.”

Na een succesvolle pilot op Schiphol en presentatie op Augmented World Expo (AWE) wordt Indoor Navigation dit jaar ingezet voor nieuwe projecten en maatwerkoplossingen


Jesse Stammers
Projectmanager Strategie & Besluitvorming

Stel je eens voor…

Vol enthousiasme: “De mogelijkheden zijn zo groot! We passen het nu toe voor assetmanagement. Maar stel je eens voor hoe fijn het is als je in een woonwinkel direct naar de juiste gangpaden en stellingen wordt gestuurd? Of dat je zonder te zoeken en heen en weer te wandelen boodschappen bij de supermarkt kunt doen? Omdat we een X, Y en Z (3D) koppelen aan data wordt ieder object om je heen een informatiedrager. Zo kun je alle informatie over de wereld om je heen ophalen. Hiermee koppelen we direct de virtuele wereld (digital twin) aan de fysieke wereld.”

Jesse: “De techniek is continu in ontwikkeling. Dat gaat razendsnel. We ontwikkelen door omdat de mogelijkheden er zijn, maar ook omdat onze klanten dat vragen. We moesten voorheen bijvoorbeeld werken met vloermarkers, maar dat is niet handig voor elke locatie. Daarom zijn er nu ook wall- en plafondmarkers ontwikkeld. Dat opent weer een heleboel nieuwe deuren!”

Indoor Navigation beleven?

“Indoor Navigation is klaar voor de markt”, zegt Jesse vol overtuiging. “Op de locaties van Antea Group in Almere en Gouda kunnen klanten de techniek beleven. Daarnaast hebben we een demo die we bij klanten op kantoor geven. Ik ben er trots op dat we met dit product een concrete toepassing van Virtual Engineering in handen hebben. Er is zoveel moois mogelijk met alle technieken. We zien iedere dag dat die technieken meer en meer toegevoegde waarde brengen voor onze bestaande processen.” Enthousiast: “Het is een digitale transformatie in actie!”

Bekijk ook de video van Insider Navigation op Dubai Airport