16 oktober 2018 - Het inzetten van Augmented Reality voor indoor navigatie, maakt het mogelijk om assetmanagement sneller, slimmer en betrouwbaarder te maken. Die conclusie trekt Antea Group na een tweetal succesvolle Proofs of Concept (POC). Het ingenieurs- en adviesbureau presenteert de nieuwe techniek op 18 en 19 oktober a.s. op de Augmented World Expo in München.

Voor het assetmanagement van bouwkundige en installatietechnische onderdelen in gebouwen zijn inspecties, rapportages en data-handelingen nodig. Een tijdrovend proces dat volgens Antea Group efficiënter en kwalitatief beter kan. Harmen Tjeerdsma, Manager Innovatie & ICT: “In onze zoektocht kwamen we uit bij het Indoor Positioning System: een soort GPS-systeem in gebouwen. Met onze partners Centric en Insider Navigation hebben we deze technieken gecombineerd met software én datamanagement.”

Toegevoegde data aan de werkelijkheid

Augmented Reality maakt het mogelijk om via een tablet of smartphone digitale informatie aan een fysiek object toe te voegen. Tjeerdsma: “Een inspecteur gaat een ruimte in, richt zijn tablet op een object en krijgt bij dit object meteen alle gegevens te zien: van eerdere inspectieresultaten tot onderhoudsdata. Ook kan een inspecteur zelf eenvoudig informatie toevoegen via zijn scherm. Je kunt hierdoor heel intuïtief werken, hebt alle gegevens bij de hand en kunt nieuwe data snel verwerken. De stapels papier en Excel-lijsten zijn hiermee verleden tijd.”

Proof of concept (POC): Almere en luchthaven

De eerste POC werd eind 2017 uitgevoerd in het kantoor van Antea Group in Almere, waar door het gebouw werd genavigeerd door middel van Augmented Reality en daarmee digitale informatie zichtbaar werd gekoppeld aan fysieke objecten. De tweede POC werd uitgevoerd tijdens reguliere werkzaamheden op luchthaven Schiphol, waar Antea Group de inspecties van de sanitaire voorzieningen uitvoert. Deze digitale data werden in de POC via een tablet gekoppeld aan en zichtbaar gemaakt bij het daadwerkelijke object.

München

Met Augmented Reality wordt het mogelijk sneller de juiste locatie of het juiste object te vinden en ter plekke data in te zien of te wijzigen. Een efficiëntieslag  op het gebied van optimalisatie, nauwkeurigheid en data-visualisatie. Op de Augmented World Expo (AWE)-beurs in München van 18 en 19 oktober wordt de techniek gepresenteerd.

Andere toepassing

In de komende maanden willen Antea Group en partners Insider Navigation en Centric deze nieuwe techniek ook op andere gebieden inzetten. Tjeerdsma: “Industrie, nutsbedrijven, ontwikkelaars, waterschappen, ProRail en overheden: ze kunnen deze techniek in vrijwel elke afgesloten ruimte inzetten om sneller, veiliger en beter assetmanagement uit te voeren. En het direct de juiste locatie of object in een ruimte vinden, versnelt bovendien logistieke processen en reduceert faalkosten. We hebben er alle vertrouwen in dat deze techniek de toekomst van assetmanagement gaat veranderen.” 

Voor meer informatie

Over Antea Group

Van stad tot land, van water tot lucht; de ingenieurs en adviseurs van Antea Group dragen in Nederland sinds jaar en dag bij aan onze leefomgeving. We ontwerpen bruggen en wegen, realiseren woonwijken en waterwerken. Maar we zijn ook betrokken bij thema’s zoals milieu, veiligheid, assetmanagement en energie. Onder de naam Oranjewoud groeiden we uit tot een allround en onafhankelijk partner voor bedrijfsleven en overheden. Als Antea Group zetten we deze expertise ook mondiaal in. We combineren hoogwaardige kennis met een pragmatische aanpak. We maken oplossingen haalbaar én uitvoerbaar. We opereren doelgericht en met oog voor duurzaamheid. Zo anticiperen we op de vragen van vandaag en de antwoorden van de toekomst. Al meer dan 65 jaar.