Antea Group heeft in samenwerking met provincie Overijssel een pilot met een onderwaterdrone uitgevoerd in kanaal Almelo-De Haandrik. Het primaire doel was om inzicht te verkrijgen in de meerwaarde van onderwaterdrones bij inspectiewerkzaamheden.

Onderwaterdrone en sonar optimaal getest

In opdracht van de provincie Overijssel heeft Antea Group aan het eind van 2017 en het begin van 2018 een oeverinspectie uitgevoerd in kanaal Almelo-De Haandrik. Over een traject van 32,5 kilometer is een visuele inspectie uitgevoerd met de combinatie van een sonar en een onderwaterdrone. De sonar is gebruikt om onregelmatigheden in de verschillende oeverconstructies op te sporen. Deze zijn vervolgens nader bekeken met de camera waarmee de onderwaterdrone is uitgerust. Daarnaast is ook sluis Aadorp haarscherp in beeld gebracht.

Onderwaterdrone heeft meerwaarde

Het gekozen kanaal bleek een zeer geschikte locatie te zijn voor de pilot. Door de verschillen in de mate van troebelheid en door de scheepvaart zijn de onderwaterdrone en de sonar optimaal getest. De pilot heeft aangetoond dat de onderwaterdrone een meerwaarde is om specifieke locaties te bekijken wanneer het water voldoende doorzicht heeft. Daarnaast kan het werk vanuit een boot en vanaf de oever veilig worden uitgevoerd. Momenteel onderzoekt Antea Group de uitbreiding van de toepassingsmogelijkheden.

Deze pilot hebben we uitgevoerd in samenwerking met Indymo.