De energietransitie is in volle gang. Maar hoe veilig is een toekomst met waterstof, ammoniak en een Noordzee vol windmolens? "We kijken kritischer dan ooit naar risico’s – en terecht," zegt Monique Berrevoets. "Maar voor een haalbare energietransitie is ook een goede balans tussen veiligheid en vooruitgang belangrijk."

Van kolenkit naar waterstofeconomie

Over de energietransitie gesproken, Monique Berrevoets maakte er al meerdere mee. "Ik ben nog opgegroeid met een kolenkit in de achtertuin. Daarna kwam het aardgas en nu bouwen we aan een heel nieuw energiesysteem met wind, zon en waterstof." Dit brengt technologische innovaties, maar ook nieuwe veiligheidsvragen met zich mee. "We willen verduurzamen, maar dat moet natuurlijk wél veilig."

Energiesysteem én veiligheidsdenken veranderen

Niet alleen ons energielandschap verandert, ook ons veiligheidsbewustzijn. "Kolen stoken was natuurlijk verre van veilig, ook aardgas bracht risico’s met zich mee. Toch accepteerden we die destijds," zegt Monique. Bij nieuwe energievormen ligt dat anders. "We kijken tegenwoordig kritischer naar veiligheid en dat is goed. Maar soms ligt de nadruk wat te veel op de risico’s en te weinig op de voordelen."

Energietransitie: risico of kans?

Want windmolens, waterstofhubs en zonneparken brengen risico’s met zich mee. Maar ze bieden evenzogoed kansen. "Als we het Rotterdamse havengebied vergroenen met ammoniak en waterstof, nemen we andere risico’s dan bij olie en gas," zegt Monique. "Maar we krijgen er een schonere industrie, betere luchtkwaliteit én minder gezondheidsrisico’s voor terug. Veiligheid en verduurzaming moeten daarom hand in hand gaan.”

"Mensen accepteren risico’s pas als ze begrijpen hoe deze worden beheerst"


Monique Berrevoets
Senior adviseur SAVE

Veiligheid als voorwaarde voor vooruitgang

Binnen Antea Group werkt een specialistenteam onder het label SAVE aan de veiligheid van de energietransitie. "Wij brengen risico’s in kaart, ontwikkelen veiligheidsstrategieën en adviseren over risicoreducerende maatregelen, vergunningen en project-milieueffectrapportages voor de grootschalige opslag en transport van waterstofdragers zoals ammoniak. We zien ook hoe op de Noordzee het aantal windparken groeit, en denken graag mee hoe incidenten met de scheepvaart kunnen worden voorkomen. Op het land richten we ons op de veiligheid en gezondheid rond windmolens en zonneparken."

Ammoniak: drager van groene waterstof

Vooral ammoniak staat in de schijnwerpers. "De industrie ziet ammoniak als een onmisbare schakel in de energietransitie," zegt Monique. "Veel bedrijven gebruiken al grijze waterstof en willen overstappen op groen. Maar groene waterstof moet worden geïmporteerd en is lastig te transporteren. Als waterstofdrager maakt ammoniak transport over lange afstanden wél mogelijk. Bovendien kan het direct worden ingezet als brandstof, zonder CO₂-uitstoot.”

Veiligheid in de hele keten

Vooral voor scheepvaart en industrie biedt ammoniak kansen. Maar omdat het een toxische stof is, is veiligheid in de hele keten – van opslag tot transport – essentieel. "Daar zijn wij volop mee bezig," zegt Monique. "Zo werkten wij mee aan de PGS 12, de nieuwe norm voor ammoniakterminals. Dan heb je het over opslagtanks met dubbele stalen wanden en een betonnen buitenmuur. Ook onderzoeken we voor de provincie Zuid-Holland de impact van ammoniak op milieu en veiligheid."

Expertisecentrum Ammoniak & Waterstof

Antea Group is dé expert en ammoniak-kennispartner voor bedrijfsleven, overheid en havens. Heb jij een vraag rondom de ontwikkeling van ammoniak- terminals, of ondergrondse infra. Of wil je meer weten over de impact en risico’s van ammoniak of waterstof of van windturbines op de leefomgeving? Bij het Expertisecentrum Ammoniak & Waterstof ben je aan het juiste adres. Wij brengen plannen en ideeën verder! 

Expertisecentrum ammoniak & waterstof

Nederland aan de vooravond van verandering

De transitie naar ammoniak vergt enorme investeringen, maar de Rotterdamse haven staat in de startblokken. "Je ziet dit nog niet terug in de vergunningaanvragen, maar dat is een kwestie van tijd," legt Monique uit. "Er lopen al studies om bestaande terminals om te bouwen tot ammoniakopslag. En naar installaties die ammoniak ‘kraken’ tot waterstof, klaar voor directe invoer op de waterstofbackbone die in het havengebied wordt aangelegd."

Grootschalig transport vraagt om nieuwe oplossingen

Daarnaast onderzoekt Antea Group de logistiek achter ammoniaktransport. De stof kan per schip, trein of – op termijn – via buisleidingen worden vervoerd. "Maar hoe richten we dit transport zo veilig mogelijk in? En welke rol kunnen buisleidingen spelen in grootschalige distributie? Nu wordt ammoniak al per spoor vervoerd, maar de volumes nemen straks fors toe. Daar moeten we ons op voorbereiden," aldus Monique.

 

Zo werken wij aan de energietransitie

Bekijk onze activiteiten, experts en slimme oplossingen

alt-text

Campagnesite Energietransitie

Slimmer werken, sneller vooruit
alt-text

Jorrit de Jong:

"De ondergrond raakt vol, maar de energietransitie wacht niet"
alt-text

Workshop

Ammoniak en waterstof in de energietransitie
alt-text

Søren Winkel:

"Van Energyhub tot collectief contract"
alt-text

NH3 Event Europe

5 en 6 juni 2025, Blijdorp Rotterdam
alt-text

Mark van Esterik:

"Hoe je dankzij integrale samenwerking voor stroomversnelling zorgt"
alt-text

Stefan Sweijen:

"Conditionerende onderzoeken doe je er niet eventjes bij"
alt-text

Johan Fuite:

"Energieplanologie is de sleutel om netbewust te bouwen"

Hoe veilig is ammoniak?

Ter geruststelling: het transport van ammoniak is veilig. "Er moet écht veel misgaan voordat er ammoniak vrijkomt," legt Berrevoets uit. "De kans op een incident is extreem klein, maar als het misgaat, zijn de gevolgen groot." Daarom moet je de risico’s kennen en voorbereid zijn op wat kán gebeuren." Dit vraagt om technische maatregelen om incidenten te voorkomen, maar ook om protocollen en handelingsperspectief voor hulpverlening.”

Vertrouwen in de energietransitie creëren

Transparantie en heldere communicatie zijn daarom cruciaal voor draagvlak. "We bereiden nu de transitie naar ammoniak en waterstof voor, maar zodra plannen concreet worden, moeten we ook de omgeving betrekken. Mensen accepteren risico’s pas als ze begrijpen hoe deze worden beheerst," zegt Monique. "Of het nu gaat om een trein met ammoniak of een terminal naast een fabriek, de eerste vraag is altijd: wat betekent dit voor ons en hoe veilig is het?" 

Veiligheid als sleutel tot vooruitgang

Veiligheid draait om risico’s in kaart brengen en beheersen. Maar ook om vooruitkijken. Monique: "Bedrijven en overheden willen verduurzamen, maar dat vraagt wél om een werkbare balans tussen regelgeving, haalbaarheid en investeringen. Wij helpen om die stap veilig en verantwoord te zetten. Want zonder veiligheid geen transitie – maar zonder transitie geen duurzame toekomst."

Over Monique Berrevoets

Monique Berrevoets is strategisch adviseur bij Antea Group en expert op het gebied van veiligheid binnen de energietransitie. Ze richt zich op de veilige inpassing van waterstof en ammoniak in industrie en infrastructuur. Met haar kennis en ervaring helpt ze overheden, bedrijven en havens bij het realiseren van duurzame, maar haalbare oplossingen. 

Verder doorpraten met Monique over dit onderwerp?

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring