Gemeentelijke, provinciale en landelijke overheden en de veiligheidsregio’s zijn momenteel intensief betrokken bij de overgang van fossiele energie naar nieuwe energiedragers, zoals ammoniak en waterstof. Hoewel deze energiebronnen op zichzelf niet nieuw zijn, is de schaal waarop ze zullen worden toegepast en de diversiteit van toepassingsgebieden wel nieuw. Dit betekent dat de infrastructuur, opslagfaciliteiten, maar ook productieprocessen moeten worden geïntegreerd in de bestaande maatschappij. Ook zullen er wijzigingen zijn in transportstromen waar met name lokale overheden en veiligheidsregio’s mee te maken krijgen.
Deze energietransitie gaat gepaard met uitdagende veiligheidsvraagstukken, zoals:
- Wat zijn de gevaarsaspecten van waterstof en ammoniak?
- Hoe kunnen we stoffen als ammoniak en waterstof veilig opslaan?
- Over welke hoeveelheden ammoniak en/of waterstof hebben we het?
- Waar moet de opslag en overslag van ammoniak en/of waterstof plaats gaan vinden?
- Binnen welk tijdsbestek worden deze opslagterminals gebouwd? Welke consequenties zijn er voor transportstromen? Welke consequenties zijn er voor de verdichtingsopgaaf van gemeenten? Welke consequenties zijn er voor de inzet van hulpverlening in geval van een incident?
H2K, Antea Group en Stichting NH3 Event hebben in samenwerking een workshop over ammoniak en waterstof ontwikkeld. Het programma is gericht op beleidsambtenaren, omgevingsmanagers, bij dit onderwerp betrokken ambtenaren van lokale overheden (externe veiligheid, ruimtelijke ordening, e.d.) , vergunningverleners (gemeenten en omgevingsdiensten) en medewerkers van de afdeling Risicobeheersing (Veiligheidsregio’s).