Ga naar hoofdinhoud
Expertisecentrum Ammoniak & Waterstof
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Antea Group is dé expert en ammoniak-kennispartner voor het bedrijfsleven, de overheid en havens

The English version can be found here

Groene Ammoniak groeit steeds meer uit tot een cruciale schakel in de energietransitie. Groene ammoniak is veruit de beste optie als waterstofdrager. Met ammoniak transport wordt de duurzaam opgewekte groene waterstof over grote afstanden getransporteerd en geïmporteerd. Bovendien kan groene ammoniak dienen als primaire brandstof voor bedrijfsprocessen en in de toekomst zelfs voor scheepvaart, trein- en wegverkeer.  

Ben je op zoek naar:
•    Algemene informatie over de groene ammoniak energietransitie?
•    Advies voor het ontwikkelen van een ammoniakterminal?
•    Begeleiding bij de aanleg van ondergrondse infrastructuur?
•    Meer inzicht in de impact en risico’s van ammoniak op de leefomgeving?

Bij het Expertisecentrum Ammoniak & Waterstof ben je aan het juiste adres. Wij brengen plannen en ideeën verder!

Waterstof opslag in groene ammoniak

Waterstof opslag in groene ammoniak is één van de mogelijkheden om de klimaatdoelstellingen van Parijs te behalen. Er is de komende jaren een transitie nodig, waarin in plaats van fossiele brandstoffen, klimaat neutrale brandstoffen worden gebruikt. 
Het uitsluitend opwekken van groene energie via wind- en zonne-energie in Nederland, is niet voldoende om in onze energiebehoefte te voorzien. Een veelbelovend alternatief is groene waterstof; een geschikte en emissievrije energiebron. Deze waterstof kan opgewekt en geïmporteerd worden uit zon- en windrijke gebieden. 

Transport van pure waterstof over grote afstanden brengt uitdagingen met zich mee. Transport per schip in gasvorm is niet efficiënt en in vloeibare vorm technologisch zeer uitdagend. Waterstofdragers zijn daarom onontbeerlijk om de waterstof in op te slaan en gemakkelijk te vervoeren. 

De waterstofdrager met de grootste voorkeur op dit moment is groene ammoniak. Dit komt door de unieke eigenschappen die dit molecuul geschikt maken voor opslag, transport en gebruik van groene waterstof. Ammoniak wordt om die reden al ruim 100 jaar ingezet voor de kunstmest industrie. Ammoniak bevat bijvoorbeeld 118 kg/m3 waterstof in vergelijk met 71 kg/m3 voor vloeibare waterstof. Daarnaast verwerken wereldwijd 200 ammoniak terminals en 170 schepen dagelijks ammoniak vandaag de dag. De infrastructuren van ammoniak zijn aanwezig. 

Nieuw: workshop ammoniak en waterstof in de energietransitie

Ammoniak kraken

De groene ammoniak komt binnen in de haven en vanuit daar kan het ammoniak transport naar het achterland in Europa plaatsvinden. Een tweede optie is de ammoniak als brandstof direct gebruiken in bedrijfsprocessen. Als derde kan ammoniak kraken een stap zijn, waarbij de groene waterstof als directe energiebron wordt ingezet.

Groene Ammoniak als brandstof in de energietransitie

Ammoniak is een koolstofvrije brandstof, geproduceerd uit stikstof en waterstof. Wanneer ammoniak als brandstof wordt ingezet, produceert de stof geen CO₂, alleen stikstofoxiden (NOₓ) en water. Dat maakt het milieuvriendelijk. De NOₓ wordt opgevangen en verminderd door het toepassen van verschillende technieken of optimalisatie in het verbrandingsproces. Deze methoden helpen bij het naleven van milieuregels en het beschermen van het milieu en de volksgezondheid.

Antea Group is dé expert en ammoniak-kennispartner voor het bedrijfsleven, de overheid en havens
Antea Group is dé expert en ammoniak-kennispartner voor het bedrijfsleven, de overheid en havens

De ammoniak energietransitie voordelen en aandachtspunten

Ammoniak is een molecuul dat we met zorg moeten behandelen. Ammoniak heeft vele voordelen, maar er zijn ook aandachtspunten, met name met betrekking tot de veilige hantering, opslag en productie van ammoniak op grote schaal. 

Het grootste voordeel is dat ammoniak al meer dan 100 jaar geproduceerd wordt. Al jarenlang is er ervaring opgedaan in transport, overslag en opslag van ammoniak. Dankzij slimme technologieën, doorlopende monitoring en strikte naleving van veiligheidsnormen, deed onze samenleving uitgebreid kennis op over veilig omgaan met deze stof. Uiteraard blijft ammoniak een gevaarlijke stof waarbij veiligheid altijd voorop moet staan. 

Nationaal en internationaal is er veel wet- en regelgeving rondom ammoniak en veiligheid. In Nederland hebben we de PGS-12 richtlijnen, waar Antea Group een bijdrage geleverd heeft aan het opstellen van deze Richtlijn. De PGS-12 bevat maatregelen om de risico's van het opslaan en verladen van ammoniak te beheersen. 

Antea Group, jouw groene ammoniak waterstof expert

Ons Ammoniak & Waterstof Expertisecentrum beschikt over ammoniak en waterstof adviseurs en specialisten met jarenlange kennis en ervaring. Zo zijn we de HSE-manager én huisadviseur van een ammoniak-terminal in Nederland en werken we samen met engineerbedrijven van ammoniak terminals. Ook beschikken we over goede contacten bij bedrijven die installaties zoals een ammoniak kraker en laadarmen voor ammoniak terminals aanleveren.

Het Expertisecentrum Ammoniak & Waterstof ondersteunt jou bij elk vraagstuk over groene ammoniak, inclusief: 
•    Wet & Regelgeving;
•    Stikstofdepositie;
•    Ammoniak Veiligheid
•    Vergunningverlening;
•    Planologie;
•    HSE-management op locaties waar met ammoniak wordt gewerkt;
•    Advies met betrekking tot de ruimtelijke inpassing en milieu- en gezondheidsvraagstukken.

Als multidisciplinair adviesbureau met vestigingen verspreid over de hele wereld, brengen we de juiste expertise samen, van bodem en infrastructuur tot milieu en planologie, om jouw ideeën mogelijk te maken. Daarnaast hebben wij een uitgebreid netwerk. Via de Inogen-Alliance, een internationaal netwerk van adviesbureaus op het gebied van milieu, gezondheid, veiligheid en duurzaamheid, zijn we wereldwijd betrokken bij ammoniak-vraagstukken in onder andere de Verenigde Staten, Jordanië, Marokko en Zuid-Amerika.

Contact opnemen met het Ammoniak & Waterstof Expertisecentrum

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Met dit project dragen wij bij aan SDG 7 – Betaalbare en duurzame energie, SDG 9 – Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen en SDG 13 – Klimaatactie.

Meer weten over het Expertisecentrum Ammoniak & Waterstof?

Neem contact met ons op.