In samenwerking met H2K, specialist voor brandweeropleidingen, -trainingen en veiligheidsadvies en Stichting NH3 Event biedt Antea Group een workshop over ammoniak en waterstof in de energietransitie. We hebben deze workshop speciaal ontwikkeld voor beleidsambtenaren, omgevingsmanagers, vergunningsverleners en bij dit onderwerp betrokken ambtenaren van lokale overheden. Tijdens deze workshop nemen we deelnemers mee in het ontwikkelen van de ammoniak- en waterstofinfrastructuur, externe veiligheid, incidentbestrijding en de onderlinge relaties tussen deze aspecten.

De energietransitie is volop in beweging. De vraag naar alternatieve brandstoffen neemt exponentieel toe. Groene waterstof en groene ammoniak zijn als onderdeel van de energietransitie alternatieve klimaat-neutrale brandstoffen die in Nederland steeds meer gebruikt gaan worden. Tegelijkertijd is er bij het publiek nog veel onduidelijkheid en onbekendheid over de infrastructuur, opslagfaciliteiten en productieprocessen.

Veiligheidsmaatregelen met ammoniak

“Wij merken uit de praktijk dat er een groot gebrek aan kennis is en er enorm veel behoefte is aan een training met betrekking tot de energietransitie. Er is onbekendheid met de honderd jaar ervaring en kennis die we al hebben op het gebied van veiligheidsmaatregelen met ammoniak. Men blijft nu hangen in het beeld van een grote ramp met veel doden en hoe groot de kans is op een ramp. Dan is het best lastig als je landelijk of decentraal beleid op dit gebied moet vormgeven. Met deze training laten we de doelgroep zelf kennis maken met de theorie en de praktijk van deze stoffen. Daardoor ontwikkelen ze een eigen kennisbasis en zo een beter comfortgevoel voor het maken van beleid,” zegt Monique Berrevoets-Steenbakker, strategisch adviseur bij Antea Group.

Ammoniak terminals en waterstof

Tijdens de workshop komen verschillende onderwerpen met betrekking tot ammoniak en waterstof aan bod. We gaan bijvoorbeeld in op de fysische eigenschappen van ammoniak en waterstof; het ontwikkelen van de infrastructuur van ammoniak terminals; externe veiligheid; ervaringen uit het verleden en veiligheidsbeleving. Ook krijgen de deelnemers een praktische demonstratie van waterstof en ammoniak. Aan het einde van de dag worden zij uitgedaagd om samen met de docenten de behandelde onderwerpen te vertalen naar de praktijk van hun eigen werk. 

Industriële incidentbestrijding

“Als specialist in opleidingen en trainingen in industriële incidentbestrijding, vinden we het belangrijk om deelnemers goed te informeren over de risico’s waarmee zij worden geconfronteerd. Hierbij maken we steeds de vertaling van de theoretische veiligheidsregels naar de praktische uitvoering.  De samenwerking met Antea Group en Stichting NH3 Event is een kans om deze kennis breder te delen. Dat doen we onder andere op onze opleidingslocatie Olivijn in Dordrecht,” aldus Jochem van de Graaff, adviseur en instructeur bij H2K.

Ruis rondom groene ammoniak

Rianne Vriend-Vrijenhoef, eigenaar/directeur Stichting NH3 Event: “Vanuit Stichting NH3 Event zijn wij zeer enthousiast over de samenwerking met H2K en Antea Group. Ook wij merken onder onze deelnemers dat er veel behoefte is aan kennisdeling. Topics als veiligheidsaspecten en publieke perceptie staan altijd hoog op de agenda tijdens onze internationale congressen. We merken dat er rondom groene ammoniak nog veel ruis aanwezig is. Door onze krachten te bundelen, schetsen we een goed beeld van de werkelijkheid en helpen we de overheid in het maken van de juiste beslissingen.”