De veiligheid van windenergie, daar zet men vraagtekens bij.. Kort na de jaarwisseling viel in Zeewolde een 25 jaar oude turbine om. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen. Maar de vraag naar de veiligheid van windenergie ligt op tafel. 

Windturbines en veiligheid

Bij Antea Group houden we ons al geruime tijd bezig met het vraagstuk van windturbines en veiligheid. Zo hebben wij de plaatsing van windturbines op vele (complexe) locaties onderzocht en hebben wij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteund met advies over windturbines nabij risicobedrijven en ontwikkelen we momenteel samen met een collega-bureau een nieuw rekenmodel voor het vaststellen van veilige afstanden van windturbines. Vorig jaar hebben we in opdracht van het RIVM wereldwijd data-onderzoek gedaan naar incidenten van windturbines.

Onderzoek en advies veiligheid windenergie

Senior adviseur Jeroen Eskens van adviesgroep SAVE bij Antea Group is nauw betrokken bij ons onderzoek en advies op het gebied van veiligheid en windenergie. Als specialist is hij de afgelopen dagen gevraagd om toelichting te geven in de media. Op nieuwssites als nu.nl (artikel: "Strengere inspectie nodig bij oude windmolens: 'Slager keurt eigen vlees') en de website van Binnenlands Bestuur (artikel: "Overheid moet staat windmolens controleren") vertelt Jeroen over nut en noodzaak van mogelijk strenger toezicht op windturbines en registratie van incidenten, lees het hieronder:

Jeroen maakt zich geen zorgen over moderne windturbines. "Als je een APK zou willen doen, dan moet dat gebeuren bij oude, kleine windturbines die nog bij agrarische bedrijven staan", zegt hij. "Die zijn vaak twintig of dertig jaar oud, brengen weinig op en vormen eigenlijk alleen maar een risico." Er is volgens hem ook onvoldoende zicht op incidenten met windmolens. Die worden door Europese overheden niet systematisch geregistreerd, waardoor onduidelijk is welke modellen mogelijk met problemen kampen. "Je weet eigenlijk niet voldoende of zo'n windturbine op een andere plek betrokken is bij een incident. Daardoor leer je er ook minder van. Dat is jammer." Bij het plaatsen van windturbines wordt berekend wat het risico voor de omgeving is. Ook zijn er regels voor geluidsoverlast bij omwonenden, waardoor molens doorgaans vrij ver van woonwijken staan.