Heeft jouw organisatie de aanvraag voor de subsidie Capaciteit Decentrale Overheden voor Klimaat- en Energiebeleid (CDOKE) 2023 op tijd ingediend? Perfect! Antea Group helpt je met het omzetten van ideeën over het klimaat- en energiebeleid in concrete doelstellingen én brengt deze samen met jou in de praktijk.
Zo helpen wij, door middel van de CDOKE-regeling, een gemeente in het oosten van Nederland met het opzetten van hun circulariteitsbeleid.
Een ander voorbeeld ter inspiratie vind je via de onderstaande link. Op dit project zijn wij bijzonder trots, omdat we in samenwerking met verschillende Friese gemeenten circulariteit in Friesland in het zadel helpen.
Wat is de CDOKE?
CDOKE is een tijdelijke regeling vanuit de RVO ter vergroting van de capaciteit van decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid. Gemeenten en provincies kunnen voor loonkosten (eigen personeel en inhuur) subsidie krijgen om klimaat- en energiebeleid uit te voeren. In de breedste zin van het woord. Het betreft de beleidsterreinen: gebouwde omgeving, elektriciteit, mobiliteit en industrie.
In totaal betreft het een capaciteit van ruim € 1 miljard. En voor elke gemeente en provincie is een vast subsidiebedrag bepaald, dat als voorschot voor de jaren 2023, 2024 en 2025 wordt uitgekeerd. Zie hier op hoeveel subsidie jouw organisatie aanspraak heeft. Als de subsidie is verleend – vanaf mei 2023 – kunnen gemeenten en provincies de middelen uit de CDOKE inzetten voor ambtelijk personeel, inhuur van expertise en materiële kosten in relatie tot de uitvoering van klimaat- en energiebeleid.
Wat bieden wij
- Wij schrijven het uitvoeringsplan. Wij ondersteunen jou bij het opstellen van uitvoeringsplannen mede ter verantwoording van de aanvraag. Dit kunnen bijvoorbeeld meerjarenprogramma’s, organisatieplannen en monitoringssystematiek zijn voor het realiseren van de gemeentelijke doelen en ambities in relatie tot de Klimaatwet. Hierbij toetsen wij aan de gestelde criteria vanuit de CDOKE-regeling, zodat de verleende voorschotten voor de gemeente of provincie veilig worden gesteld en op correcte wijze verantwoord kunnen worden.
- Wij leveren capaciteit, kennis en expertise. Wij leveren de capaciteit, kennis en expertise vanuit de volle breedte van het ingenieurs- en adviesbureau om te ondersteunen bij de uitvoering van de plannen. Dit kan zijn in de vorm van:
- Beleidsadviseur- of medewerker: Voor het schrijven van beleidsstukken met betrekking tot duurzaamheid, circulariteit en energietransitie. Van regionale energiestrategie, circulair aanbesteden, wind of zonne-energie tot aardgasvrije wijk.
- Participatiestrateeg: Voor het schrijven van een participatieplan voor energieprojecten. Het op een creatieve manier betrekken van de stakeholders bij het project of beleidsdoelstellingen. Het organiseren van producing labs.
- Project- of programmasecretaris: Voor ondersteuning in het bewaken van de voortgang en kwaliteit van het project, het organiseren van bijeenkomsten, communicatie en verslaglegging.
- Omgevingsmanager: Voor het organiseren van goede afstemming en communicatie met stakeholders in complexe vraagstukken. Het maken van afspraken met de omgeving en zorgdragen voor vertrouwen in de organisatie.
- Onderzoeker: Voor onderzoeken en analyses om de haalbaarheid van het energieproject door te rekenen of bijvoorbeeld de ruimtelijke impact van de plannen vast te stellen.
- (Junior) projectleider: Voor het in goede banen leiden van het project. Of het nu gaat om het inrichten van een circulaire grondstoffen HUB, duurzame opwekking, warmtetransitie of het leiden van een beleidsteam.
Vraag meer informatie of een offerte aan
Heb je vragen of wil je dat wij je helpen bij de uitvoering van jouw klimaat- en energiebeleid?
Neem dan contact met ons op.