Ga naar hoofdinhoud
Geluid
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Samen leggen we de ‘geluidpuzzel’

De aanleg of verbreding van wegen heeft impact op de geluidbelasting van een omgeving. In planstudietrajecten is geluid een belangrijk thema. Een thema dat gaat over wetten en regels. Maar ook over maatregelen om ontwikkelingen mogelijk te maken. Hier ligt de kracht van onze geluidspecialisten. Vanuit jouw vraagstuk loodsen ze je naar passende en praktische geluidoplossingen.

Geluid in de context van een weg

Wat betekent een wegontwerp voor de geluidbelasting op de omgeving? Welke maatregelen heb je nodig om geluidhinder te voorkomen? Vragen waarop onze specialisten antwoord geven. Ze kijken hierbij niet alleen naar de geluidtechnische en cijfermatige kant van het verhaal, maar ook naar de beleving van geluid én de context van plannen. Hoe ziet de omgeving eruit, welke zorgen zijn er? En hoe kom je tot een maatregelenpakket dat voor iedereen werkt?

Sterk in een multidisciplinaire omgeving

Geluidoplossingen staan nooit op zichzelf. Ze kunnen gaan over de inpassing van geluidschermen, de keuze voor een bepaald type asfalt, of de geluidisolatie van woningen. De geluidspecialisten van Antea Group zijn daarom gewend om in multidisciplinaire planstudietrajecten te werken. Zo zoeken ze proactief de verbinding tussen aanpalende disciplines zoals wegontwerp, mobiliteit en omgevingsmanagement. Juist door oog te hebben voor al deze interacties zorgen ze ervoor dat de geluidpuzzel wordt gelegd.

De juiste tools

Antea Group beschikt over alle kennis en tools om tot een praktisch maatregelenpakket te komen. Denk aan de inzet van akoestische reken- en prognosemodellen, de toepassing van actuele oplossingsrichtingen (bijvoorbeeld diffractoren), of oplossingen op basis van Soundscaping. Maar ook tools om geluid te meten of de doelmatigheid van geluidmaatregelen te bepalen. Je kunt onze geluidspecialisten op verschillende onderdelen in verschillende stadia binnen het planstudieproces inzetten: 

  • Het uitvoeren van akoestisch onderzoek naar industrielawaai, raillawaai en wegverkeerslawaai (meten, modelleren, berekenen);

  • Het maken van geluidkaarten en actieplannen;

  • Het uitvoeren van (gevel)geluidsaneringsonderzoeken;

  • Het opstellen van geluidbeleid;

  • Het onderbouwen van geluidreducerende maatregelen geluidschermen, geluidwallen, geluidarm wegdek e.d. op basis van doelmatigheid.

Samen leggen we de ‘geluidpuzzel’
Samen leggen we de ‘geluidpuzzel’

De weg naar een geaccepteerd ontwerp

Geluid is een thema waar omwonenden en gebruikers een mening over hebben. Zeker in ontwerptrajecten is het belangrijk om stakeholders inzicht te geven in de (geluid)afwegingen die je maakt en de maatregelen die je neemt. Want, wat betekent een geluidwal van tien meter hoog? En hoe monitor je de werkelijke geluidbelasting van nieuwe infra? Ook dan bieden onze adviseurs innovatieve technieken en tools om plannen, varianten én geluidoplossingen te onderbouwen. Denk aan 3D-ontwerpen, Virtual Reality en sensoring.

Akoestisch onderzoek

Soms is voor het aanvragen van een omgevingsvergunning een akoestisch onderzoek vereist. Ons team van deskundige geluidstechnici voert grondig akoestisch onderzoek uit om een gedetailleerd inzicht te krijgen in geluidsniveaus en hun impact op de omgeving. Met behulp van geluidrekenmodellen en/of geavanceerde apparatuur leveren wij nauwkeurige metingen en gedetailleerde rapporten waarmee we inzicht geven of wordt voldaan aan de geldende geluidsnormen en voorschriften.

Geluidmeting en advies

Voor een geluidmeting ben je bij ons aan het juiste adres. We maken gebruik van geavanceerde meetapparatuur, waardoor we nauwkeurige metingen en een duidelijk adviesrapport kunnen opleveren. Een geluidmeting kan voor diverse toepassingen worden ingezet. Bijvoorbeeld ARBO geluidmetingen, padelbanen, warmtepompen, metingen van industrielawaai, evenementen, enzovoorts.

Meer informatie of offerte aanvragen:

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer weten over geluidbelasting?

Neem contact op met onze experts.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie