Ga naar hoofdinhoud
Energy hubs: dé oplossing voor netcongestie
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Energy hubs: dé oplossing voor netcongestie

Het bedrijventerrein als (Smart) Energy Hub

Een bedrijventerrein verduurzamen en economische activiteit uitbreiden bij capaciteitstekort in het elektriciteitsnet? Denk dan aan Energy Hubs, een oplossing voor netcongestie! Vanuit onze zorg om het klimaat zijn op basis van het Klimaatakkoord regionale energiestrategieën ontwikkeld, gaan woonwijken van het gas af en zullen bedrijven zich moeten aanpassen... Dat komt voor elke gemeente heel dichtbij.

Herken je dit?

 • Wij willen ons aandeel in het RES1.0-bod gestand doen – zon, wind en zon op dak moet ook in onze gemeente gerealiseerd worden.
 • Onze bedrijventerreinen moeten verduurzamen – wij stellen als gemeente bijvoorbeeld meer zon op dak en meer gebruik van elektrisch vervoer verplicht of als vestigingseis.
 • Ook bedrijven moeten en willen werken aan de energietransitie – bedrijfsprocessen zullen in de nabije toekomst en waar mogelijk worden geëlektrificeerd. Dat moedigen we aan.
 • En last but not least: in onze gemeente moeten gevestigde ondernemers dóór kunnen groeien! Wij willen immers aantrekkelijk blijven als vestigingsgemeente voor nieuwe partijen.

Netcongestie

Bovenstaande leidt allemaal tot meer vraag naar elektriciteit. Maar dan herken je ook dit…

 • De limiet van het elektriciteitsnet is in veel gevallen (bijna) bereikt, het is jaren wachten op de uitbreiding. Dan blijft de vraag hoelang het duurt voor ook die uitbreiding weer ‘op’ is…

Bezorgt deze situatie jou en jouw gemeente ook hoofdbrekens...? Bedrijvigheid en energietransitie moeten doorgaan maar de beschikbare netcapaciteit lijkt een rem te zetten op zowel de economische groeimogelijkheden in de gemeente als op de energietransitie zelf.

Kansen voor bedrijventerreinen

Voor bedrijventerreinen zijn er mogelijk wel degelijk interessante kansen. Een sterke energievraag en vaak ook -aanbod vanuit verschillende partijen komen in een klein gebied samen. De vraag naar energie is er in alle modaliteiten; in de vorm van elektriciteit, warmte en (duurzaam) gas. Vaak zijn er bij de partijen al concrete wensen en eisen ten aanzien van de verdere ontwikkelingen. Het geografisch gebied kan uiteraard worden opgeschaald maar een bedrijventerrein is als een afgebakend knooppunt in het energiesysteem. En een knooppunt biedt kansen voor combinaties…

Vraag en aanbod organiseren met beperkte netcapaciteit

Het is onze visie dat door alle ontwikkelingen op een bedrijventerrein integraal te benaderen en vraag en aanbod goed te organiseren er, ook met beperkte netcapaciteit, nog heel veel wél kan. En het is ook belangrijk te weten wat nu niet mogelijk is maar op welke termijn weer wel. Dat geeft namelijk alle betrokkenen handelingsperspectief.

Kortom:

Is er een transformatie mogelijk van bedrijventerrein tot Energy Hub? Het bedrijventerrein als een plek van energie-uitwisseling, energieconversie en -opslag. Plus slimme netoplossingen van de netbeheerder om het elektriciteitssysteem zoveel mogelijk te ontzien én er het maximale uit te halen. Zodat de energietransitie door kan en bedrijven kunnen blijven groeien en verduurzamen (elektrificeren). Kan dat in mijn gemeente ook voor bedrijventerrein ‘X’?

Wat kan Antea Group hierin betekenen?

Om stappen te zetten in het onderzoeken van de mogelijkheden voor een bedrijventerrein als Energy Hub, het komen tot een aanpak, het ontwikkelen van het benodigde systeem en het vastleggen van de bijbehorende afspraken, zijn een aantal aspecten essentieel:

 • Het activeren en betrekken van alle stakeholders;
 • Het begeleiden van de samenwerking tussen alle partijen;
 • Het komen tot een gedeelde kennisbasis; bijvoorbeeld door (GIS-)analyse van de ontwikkeling van de energievraag en het -aanbod (inclusief vraagontwikkeling, verduurzamingsplannen en energie-opwek, mogelijkheden batterij-opslag, conversie, etc);
 • Uitstippelen van het ontwikkelpad ‘van bedrijventerrein naar Energy Hub’;
 • Business cases bepalen en doorrekenen;
 • Juridische consequenties in kaart brengen én regelen.

Kennis over energy hubs

Een complex en taai vraagstuk. Antea Group heeft alles in huis om bovenstaande stappen samen met de opdrachtgever te zetten en uit te voeren. Dat doen we doordat we het totale proces goed kunnen begeleiden en de opdrachtgever (gemeente) daarbij kunnen ontzorgen. Daarnaast kunnen we alle inhoudelijke werkzaamheden uitvoeren – van procesvaardigheden tot kennis van het elektriciteitsnet tot energieberekeningen. Voor specifieke expertise – juridische kennis, die van ruimtelijke visies en ontwerp en de borging daarvan in bestemmingsplan of omgevingsplan – kunnen wij collega’s uit de bredere Antea Group betrekken. En waar nodig andere partijen in de markt.

Meer informatie ontvangen over Energy Hubs?

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie