Ga naar hoofdinhoud
CO2-reductie
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Heb je vragen?

Inez Prosee
Stel een vraag
Dieuwke Martens-Bakker
Stel een vraag

CO2-footprint verlagen: innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsmanagement

Wil je stappen zetten op het gebied van CO2-reductie van je bedrijf? Ben je verantwoordelijk voor  verduurzaming van productieprocessen en supply chains? Je komt dan voor verschillende uitdagingen te staan. Wat is bijvoorbeeld de CO2-footprint van jouw activiteiten? Hoe kun je processen en ketens verduurzamen en wat zijn haalbare doelstellingen? Onze experts begeleiden je naar de best passende oplossing. 

Klimaatimpact

Het in kaart brengen én reduceren van de eigen klimaatimpact is voor veel organisaties een flinke zoektocht. Hoe bepaal je de klimaatimpact van jouw bedrijf en hoe meet je deze? Het verminderen en voorkomen van CO2-uitstoot is vaak een van de eerste stappen die bedrijven nemen om hun klimaatimpact te verkleinen. Dat kan gaan over de impact per capita, of over de CO2-footprint van een organisatie of over de levenscyclusanalyse (LCA) van een specifiek product.

Er zijn diverse methodes beschikbaar om die impact te berekenen. Daarbij kun je denken aan nationale inventarissen van broeikasgassen, sectorale emissiemodellen specifiek voor landbouw of transport of aan CO2-calculators en tools die worden ingezet voor metingen in specifieke regio's. Hoe kies je een geschikte en zet je deze in, en hoe vertaal je ze vervolgens naar praktische maatregelen die bij jouw activiteiten passen? Onze adviseurs maken je wegwijs.  

CO2 footprint en CO2 reductie

De CO2-footprint van jouw activiteiten bepalen? Wij brengen de hele footprint in kaart. Voor jouw eigen activiteiten (Scope 1 en 2) en voor de activiteiten in de keten (Scope 3). De drie Scopes worden als volgt gedefinieerd: 

  • Scope 1: omvat alle directe CO2-emissies van een bedrijf. Dit zijn emissies die rechtstreeks voorkomen uit bronnen die eigendom zijn van of beheerd worden door het bedrijf, zoals het verbranden van brandstoffen in bedrijfsvoertuigen of verwarmingssystemen.  
  • Scope 2: omvat indirecte CO2-emissies van een bedrijf die het gevolg zijn van de opwekking van ingekochte elektriciteit, warmte, koeling en stoom. Hoewel deze emissies plaatsvinden bij de energieproducent, worden ze toegerekend aan het bedrijf dat de energie gebruikt. 
  • Scope 3: omvat alle andere indirecte emissies die ontstaan in de waardeketen van het bedrijf, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts (ook wel bekend als upstream en downstream emissies). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om emissies van ingekochte goederen en diensten, afvalverwerking, zakelijk reizen en woon-werkverkeer van werknemers.  

Materiality assessment

Voor opdrachtgevers voeren we onder meer materiality assessments uit. Dit is een beoordeling van welke onderwerpen in een organisatie het meest relevant zijn en daarom moeten worden meegenomen in de duurzaamheidsverslaglegging. Daarnaast kwantificeren we emissies op basis van emissiefactoren en de meest actuele protocollen, waarvan het Greenhouse Gas Protocol (GHG Protocol) het meest gebruikt is. Er zijn verschillende typen CO2-footprints waarmee wij ondersteunen: 

  • CO2-footprint van een product: De gehele levenscyclus van een product, van grondstofwinning en productie tot en met het gebruik en de afvalverwerking, brengt CO2-emissies met zich mee. Voor alle stappen in die levenscyclus brengen wij die CO2-emissies in kaart. 
  • CO2-footprint van een bedrijf: Voor bedrijven berekenen we de CO2-emissies en brengen deze in kaart conform Scope 1, 2 en 3. Deze gebruik je om je eigen doelen concreet te maken of om te voldoen aan wet- en regelgeving, bijvoorbeeld ten aanzien van CSRD.  
  • CO2-footprint van een sector of regio: Wij berekenen en brengen voor specifieke economische sectoren of geografische regio's de CO2-emissies in kaart, die worden gebruikt voor het bepalen van het beleid en de strategie van gemeenten en bedrijventerreinen. Daarnaast ondersteunen deze inzichten relevante thema's, zoals duurzaamheid, energie- en warmtetransitie.

Na het in kaart brengen van de CO2-uitstoot, maken wij de vertaling naar de volgende stap: reductie van de footprint en maatregelen die in jouw situatie het meest effectief zijn. Dit omvat onder andere het modelleren van de reductie van CO2-uitstoot voor analyse en het visualiseren van de impact van reductiemaatregelen.  

Benieuwd wat er nog meer onder de niet-financiële rapportage valt? Bezoek onze CSRD pagina voor meer informatie. 

Science Based Targets (SBT)

Als organisatie kun je je committeren aan een Science Based Target: een reductiedoelstelling die is onderbouwd door de meest actuele klimaatwetenschap. Heeft jouw organisatie zich al gecommitteerd om doelstellingen vast te leggen, of ben je benieuwd wat daarvoor nodig is? Van haalbaarheid tot validatie: onze adviseurs helpen je verder met zowel korte- als langetermijndoelstellingen, inclusief Net Zero-doelstellingen waarbij je niet meer CO2 uitstoot dan je reduceert. We loodsen je door de methodieken en helpen bij het vaststellen van doelstellingen en het ontwikkelen van actieplannen.  

Wij bieden de volgende SBT-diensten: 

  • SBT haalbaarheidsanalyse: haalbaarheidsevaluatie, educatie, mini-benchmarking, doelen stellen, investeringsanalyse; 
  • SBT scenario-planning: Emissie Actieplan, uitgavenplan, klantspecifieke maatregelen; 
  • SBT validatie: ondersteuning aanvraagprocedure, aanmelding van doel(en) voor certificering, evalueren van opmerkingen en assistentie bij het verdedigen van de aangemelde doelen. 
CO2-footprint verlagen: innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsmanagement
CO2-footprint verlagen: innovatieve oplossingen voor duurzaamheidsmanagement

CO2-reductiemaatregelen

Wanneer de footprint is bepaald en de reductiedoelstelling geformuleerd, is het tijd voor actie. Dit betekent dat je reductiemaatregelen inventariseert, kwantificeert en afweegt. Zo voeren wij voor Scope 1 en 2 energiebesparingsonderzoeken uit. Voor Scope 3-emissie rekenen wij door wat het optimaliseren van distributie, het verhogen van recyclingpercentages of een aanpassing van grondstoffen voor jou betekent. Daarnaast bieden wij tools waarmee je scenario’s kunt analyseren om tot de meest optimale strategie te komen. 

Verplichte emissiehandel en koolstofcorrectie aan de Europese grens

Bedrijven binnen de EU die actief zijn in sectoren met een hoge uitstoot, zoals energieopwekking, industrie en luchtvaart, vallen onder het EU Emission Trading System (EU ETS). Zij zijn verplicht om hun emissies nauwkeurig te monitoren, jaarlijks te rapporteren en voldoende emissierechten te overleggen om aan de wettelijke emissieplafonds te voldoen.  

Heeft jouw bedrijf een EU ETS verplichting? Wij verzorgen graag de  aanvraag voor een emissievergunning. Bovendien kun je ons inschakelen voor het opstellen van het jaarlijkse emissieverslag, inclusief verificatie of de aanvraag van emissierechten. Heb je vragen rondom aanvullende verplichtingen vanuit de Wet CO2-heffing industrie? Ook dan helpen wij je graag verder. 

Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM)

Het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) heeft als doel om de CO2-uitstoot, die is vrijgekomen bij de productie van bepaalde goederen buiten de EU, aan de grens te corrigeren. Dit mechanisme werd in 2023 geïntroduceerd om eerlijke concurrentie tussen Europese bedrijven en bedrijven buiten de EU te bevorderen. CBAM ondersteunt zo de werking van het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS). Onze CBAM-diensten ondersteunen bedrijven door inzicht te bieden in de CO2-uitstoot van geïmporteerde goederen, zodat ze aan de regelgeving kunnen voldoen. 

Partner in CO2-footprinting en CO2-reductie

Je treft in Antea Group een ervaren partner op het gebied van CO2-footprinting en CO2-reductie. Zo hielpen wij tientallen bedrijven en multinationals op weg bij het verduurzamen van hun processen en supply chain. Goed om te weten dat Antea Group het eerste ingenieurs- en adviesbureau van Nederland is dat zichzelf heeft gecommitteerd aan het hoogste ambitieniveau van het Science Based Targets initiatief, met een emissiereductie in lijn met de beperking van opwarming tot 1,5 ̊C.

Contact opnemen of informatie aanvragen?

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer informatie over CO2 besparing?

Neem contact met ons op.

Inez Prosee
Stel een vraag
Dieuwke Martens-Bakker
Stel een vraag