De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote bedrijven om te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties. Dit brengt uitdagingen met zich mee. De CSRD vraagt om betrouwbare data, brede duurzaamheidsexpertise én een weloverwogen aanpak. Daarom vroeg een online retailer in de kledingindustrie ons om mee te helpen bij de voorbereiding.
Met de CSRD wordt rapporteren over duurzaamheid voor bedrijven straks net zo belangrijk als financieel rapporteren. Een goede zaak. Maar de vele vereisten die deze EU-richtlijn met zich meebrengt, maakt de CSRD wel tot een ontdekkingstocht, ziet adviseur Inez Prosee. “Je moet voor een zorgvuldige en goed onderbouwde rapportage zorgen, maar je bepaalt zelf welke thema’s voor jou leidend zijn.”
Voorbereiding CSRD
Reden voor de kleding retailer om Antea Group te vragen om het team Environmental Sustainability op weg helpen bij hun eerste CSRD-rapportage over 2024: van strategie naar uitvoering. Prosee: “We zijn zelf CSRD-plichtig en hebben hierin al veel ervaring opgebouwd. Daarnaast hebben wij veel kennis in huis rondom duurzaamheidsvraagstukken én een uitstekende werkrelatie met deze opdrachtgever.”
Compliant
Een belangrijke eerste stap was om duidelijk te krijgen wat de CSRD voor de opdrachtgever betekent. Prosee: “De CSRD is veelomvattend, complex en nieuw. Wie te snel de details in gaat, verliest het zicht op het grotere geheel. We zijn daarom eerst gaan uitzoeken hoe de CSRD zich tot de opdrachtgever verhoudt: op welke onderdelen moet je compliant zijn? En wat zijn hierin de need to have’s: waar moet je aan voldoen? En wat zijn de nice to have’s: waar wíl je aan voldoen?”
Dubbele materialiteit CSRD
De materialiteit van duurzaamheidsthema’s is hierin van belang. Dit gaat over de thema’s (van klimaatverandering en arbeidsrechten tot ethische praktijken en milieueffecten) die voor een bedrijf én haar stakeholders van belang zijn voor duurzaam ondernemen. “Kortom, waar heb jij impact op en welke thema’s hebben invloed op jouw bedrijfsvoering? De CSRD geeft hiervoor richtlijnen, maar het is aan de bestuurders waar ze de prioriteiten leggen. Hier moet vervolgens over gerapporteerd worden.”
Duurzaamheidsthema
Dit vraagt om een grondige analyse. Best complex voor een organisatie die actief is in tientallen landen en zich beweegt in een zeer divers ecosysteem van leveranciers en stakeholders. “Je moet daarom keuzes maken en deze onderbouwen: waarom vind je water wel een thema én waarom laat je een ander onderwerp buiten beschouwing? Deze keuzes bepalen hoe jouw duurzaamheidsverslag eruit komt te zien. En hiermee welke data, verslaggevingsstandaarden en onderbouwingen je nodig hebt.”
Datapuzzel
Vragen waarbij niet alleen met Environmental Sustainability wordt gespard. Ook het datateam van de opdrachtgever is nauw betrokken. “Van waterverbruik per locatie tot de CO2-uitstoot: je moet allerlei datapunten verzamelen. Daar moet je op voorhand goed over nadenken. Welke data hebben wij al, wat hebben we nog nodig en hoe vragen we dat gestandaardiseerd uit? Bij een internationaal bedrijf als de opdrachtgever met tientallen vestigingen en honderden leveranciers is dit een enorme puzzel.”
Plan van aanpak CSRD
Dit traject ontwikkelt zich tot een plan van aanpak om in 2025 een eerste CSRD op te leveren. “Onze opdrachtgever wil het graag zo goed en volledig mogelijk doen. Tegelijkertijd is de implementatie van de CSRD nieuw. Je gaat ongetwijfeld nog tegen issues aanlopen. Denk aan datasets die niet voorhanden zijn, thema’s die je nu als relevant beoordeelt, maar dit wellicht niet zijn. Het belangrijkste is dat de kleding retailer goed voorbereid en doordacht in de startblokken staat. Want, zeker voor de CSRD geldt: een goed begin, is het halve werk.”
Reactie opdrachtgever:
“Antea Group heeft ons ondersteund bij het begrijpen van de ESRS-rapportagevereisten en het aanpakken van eventuele hiaten. Door gebruik te maken van hun diepgaande expertise op het gebied van onze CO2-registratie, was hun analyse van de hiaten met betrekking tot de ESRS E1-vereisten voor klimaatverandering cruciaal. Dit heeft ons geholpen om onze bestaande werkwijzen in lijn te brengen met de ESRS-normen, wat op zijn beurt heeft bijgedragen aan het verfijnen van KPI's in overeenstemming met CSRD.”
Lees meer over Corporate Sustainability Reporting Directive
Ook aan de slag met Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)?
Neem gerust contact op met...