In opdracht van de Provincie Gelderland hebben wij de potentie voor energieopwekking in de A1-zone in kaart gebracht: de Energiekansenkaart. Dit is een gebied van twee kilometer breed aan weerszijden van de snelweg A1, tussen afslag Hoenderloo en afslag Lochem.

Cleantech Icoon A1

De A1-zone is kansrijk voor de opwekking van duurzame energie. De ambitie van provincie Gelderland, de Strategische Board Stedendriehoek en de Stedendriehoek-gemeenten is om in deze zone (inter)nationale uitstraling te verwerven, door versnelde realisatie van cleantech-opgaven. Onder deze opgaven valt de opwekking van duurzame energie.

Energiekansenkaart GISconnect

De Energiekansenkaart bestaat uit een rapportage en een GISconnect viewer van de A1-zone, waarin de potentiële gebieden voor het opwekken van energie zijn weergegeven. Het gaat dan om wind-, zonne-, bodem- en bio-energie. De uitgangspunten voor de Energiekansenkaart zijn in kaart gebracht met een bureau-inventarisatie van beleidskaders en wet- en regelgeving. 

Het belangrijkste onderdeel kwam echter hierna: de input vanuit de gesprekken met gemeenten en energiecoöperaties in het gebied. Deze basis, gecombineerd met bestaande ideeën en plannen, is uiteengezet in de Energiekansenkaart. Het proces van bestuurlijke commitment hiervoor hebben wij ook verzorgd.

Energiepotentie

Antea Group heeft de energiekansen zo in kaart weten te brengen, dat de energiepotentie van het gebied in één oogopslag te zien is. Met de Energiekansenkaart heeft Antea Group laten zien dat de A1-zone wezenlijk kan bijdragen aan de ambitieuze energiedoelstellingen van de regio.

 

Dit artikel verscheen in Cleanteach A1-Zone Magazine