Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Deze maand is Kees Fris de gelukkige winnaar. Als projectingenieur werkt hij aan de sanering van een bedrijfsterrein bij de Petroleumhaven in Amsterdam, waar in de Tweede Wereldoorlog tanks zijn lek gemaakt bij een inval door Duitsers. De grond is hierdoor sterk verontreinigd geraakt.

Klantbelang voorop

“Kees is een ervaren senior adviseur die echt redeneert in het belang van de klant. Hij is daar heel kundig en creatief in en weet zo vaak de hele omgeving van een project mee te krijgen. Doordat hij dat klantbelang vooropstelt, wordt hij regelmatig persoonlijk gevraagd door verschillende opdrachtgevers bij aanvang van een nieuw project of vraagstuk. Een mooier compliment kun je niet krijgen!” Aldus businesslijndirecteur Coert Ruseler over onze professional van de maand september!

Wat is je functie bij Antea Group?

“Ik ben senior adviseur op het gebied van bodemsanering. Als bodemadviseur ben ik generalist. In de rol van projectleider houd ik mij bezig met het gehele traject van historisch onderzoek, nader bodemonderzoek, ontwerp van de saneringsmaatregelen tot begeleiding van de uitvoering en de evaluatie. Daarnaast begeleid ik nieuwe medewerkers en geef ik cursussen op het gebied van asbestonderzoek en bodemsanering.”

Hoe is het om adviseur te zijn?

"Het leuke van adviseur zijn is dat je probleemoplossend bezig bent. En van saneringsadviseur specifiek dat je de wereld weer een stukje beter maakt. Vaak beginnen we met een sterk verontreinigd terrein dat al jaren braak ligt en zich als een rotte kies in de stedelijke omgeving bevindt. Als we klaar zijn is het terrein weer geschikt voor de nieuwe bestemming. In mijn omgang met klanten ga ik voor een duurzame relatie. Omdat veel van mijn klanten grote overheden zijn ben ik mij er van bewust dat we met maatschappelijk kapitaal bezig zijn. Het is een uitdaging om saneringsoplossingen te bedenken die robuust zijn maar ook kosteneffectief."

Het leuke van adviseur zijn is dat je probleemoplossend bezig bent. En van saneringsadviseur specifiek dat je de wereld weer een stukje beter maakt.


Kees Fris
Senior adviseur Milieu

Aan welk project werk je momenteel? En wat is er bijzonder aan?

"Momenteel ben ik, in opdracht van het Havenbedrijf Amsterdam, in de rol van projectleider en directievoerder betrokken bij de sanering van een bedrijfsterrein bij de Petroleumhaven. Op dit terrein stonden meerdere opslagtanks met een inhoud van 5.000 m3. Deze tanks zijn bij de inval van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog lek gemaakt en in brand gestoken. Hierbij is de bodem sterk verontreinigd geraakt. Nu de gebruiker van het terrein zijn activiteiten heeft gestaakt kon de oorlogsschade die 80 jaar geleden is ontstaan worden opgeruimd.

Bodemsaneringsprojecten van oude bedrijfsterreinen zijn bijzonder omdat je bij de sanering altijd tegen onverwachte zaken aan zal lopen. Zo zijn we bij dit project afwijkingen in de verontreinigingssituatie, asbestleidingen, begraven vaten en bodemvreemde lagen tegen gekomen. Dat betekent dat je snel moet kunnen schakelen en flexibel moet zijn om stilstand van het werk te voorkomen. Het is dan handig dat je veel ervaring hebt en weet wat je kan verwachten."

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Antea Group is markleider op het gebied van bodemonderzoek- en sanering. Dit betekent dat we in beeld zijn voor de meest aansprekende saneringsprojecten. Daarnaast ben je onderdeel van een groot team wat mooi is om te kunnen sparren over lastige vraagstukken. En dat is ook nog eens gezellig bij teambijeenkomsten.

Verder is het handig dat we naast bodemonderzoek ook andere afdelingen in huis hebben die nodig zijn om tot een goed ontwerp te komen. Denk daarbij onder andere aan geotechnici, geohydrologen, archeologen, geluidsdeskundigen en ecologen. Zeker omdat ik al wat langer werk bij Antea Group weet ik goed wie ik bij een vraagstuk het best kan betrekken. Dit maakt de ontwerpen beter waardoor faalkansen kleiner zijn. En soepel lopende projecten, daar word ik gelukkig van.”