Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen: dat kenmerkt de Professional van de maand. Peter de Boer draagt deze titel de hele maand december! Hij is hoofd constructeur Kunstwerken binnen de businesslijn Infra in Heerenveen. Businesslijndirecteur Ka-Lung To: “Peter is een expert op het gebied van civiele constructies. Hij is in staat om zeer complexe projecten te doorzien en binnen de projecten de constructieve veiligheid te waarborgen maar ook collega constructeurs te coachen en begeleiden."

Wat is je functie bij Antea Group?

Peter de Boer: “Ik ben hoofd constructeur in het vakgebied van civiele constructies zoals bruggen, viaducten, tunnels en sluizen. Als constructeurs maken wij de constructieberekeningen waarin we onder andere bepalen hoeveel beton, staal en funderingspalen er nodig zijn om een veilig en duurzaam ontwerp te realiseren. Ik ben vooral bezig met het opzetten van de ontwerpen op hoofdlijnen en het begeleiden en controleren van collega constructeurs en ontwerpers. Ik heb hierbij ook regelmatig overleg met anderen partijen, zoals met de aannemer over de maakbaarheid en manier van bouwen of met een architect over de vormgeving.”

Hoe is het om hoofd-constructeur te zijn?

“Ontzettend boeiend en afwisselend. Ik zit nu al zo’n 20 jaar in het vak en geen dag is hetzelfde. We hebben veel leuke en afwisselde projecten die er voor zorgen dat er altijd weer nieuwe uitdagingen zijn. Als expert kan ik op basis van kennis en ervaring vaak snel tot goede oplossingen komen. Het samenwerken met jonge getalenteerde collega’s die nieuwe tools zoals BIM en Parametrisch ontwerpen inbrengen, maakt dat ik ook nog steeds nieuwe dingen blijf leren.”

Aan welk project werk je momenteel en wat is er bijzonder aan?

“Ik ben eigenlijk altijd betrokken bij meerdere projecten. Momenteel zitten we in de afrondende fase van het ontwerp voor het project Delft-Rijswijk. Dit is een spoorverdubbeling in het kader van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Als het project af is kunnen hier maar liefst 28 treinen per uur rijden. Omdat het treinverkeer tijdens de bouw gewoon door moet gaan, worden veel werkzaamheden in zogenaamde Trein Vrije Periodes uitgevoerd. In november was de eerste buitendienststelling, waarbij in één weekend op vijf locaties honderden mensen op het spoor aan het werk waren. Ontzettend gaaf dat wij deel van dit team zijn en ons werk de basis voor een goede uitvoering vormt.”

“Een ander project waar ik met veel plezier op terugkijk is de rondweg N303 om Voorthuizen. Door deze rondweg is de leefbaarheid in Voorthuizen enorm verbeterd. Antea Group heeft voor dit project een integraal ontwerp voor de weg, de waterhuishouding en twee kunstwerken gemaakt. Het viaduct heeft prefab kolommen die erg complex waren om te modelleren, berekenen en te maken. Als ik dan het eindresultaat van al deze inspanningen zie word ik blij.”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Ik vind Antea Group een mooi bedrijf omdat er heel veel mogelijk is. Binnen de Businesslijn Infra is veel aandacht en waardering voor techniek, wat bijdraagt aan een prettige werksfeer. De projecten zijn gevarieerd en er zijn veel kansen om jezelf te blijven ontwikkelen. Hierdoor blijft het werk zo leuk”, aldus Peter.