“Kodo weet de complexiteit van het onderzoek op een boeiende en versimpelde manier uit te leggen waardoor je constant geconcentreerd naar zijn onderzoek luistert. Zo hadden we laatst een klantevent over beweegbare bruggen en hij wist iedereen in de zaal tot het eind te boeien. Heel gaaf!”, aldus Ka-Lung To, businesslijn directeur.

Professional van de maand

Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen. Elke dag zetten wij ons talent en onze kennis in om de projecten tot een goed einde te brengen. Het is vaak werk achter de schermen. Niet altijd zichtbaar, wel onmisbaar. Wij vinden het vaak niet meer dan normaal, gewoon goed werk afleveren. Maar eigenlijk is het best bijzonder. En wij zijn trots op deze topprestaties! Om onze ingenieurs en adviseurs wat meer in de spotlights te zetten, maken we iedere maand een Antea Group Professional van de maand bekend.

Op voordracht van de businesslijndirecteuren wordt iedere maand een collega uitgeroepen tot Professional van de maand en in het zonnetje gezet. Aan het eind van het jaar wordt de professional van het jaar gekozen. De winnaar krijgt de mogelijkheid om een meerdaagse training te volgen passend bij zijn/haar ontwikkeling binnen het vakgebied. Ook bestaat de mogelijkheid dat één van de professionals wordt voorgedragen voor de landelijke Prins Friso Ingenieursprijs (voorheen Ingenieur van het jaar). 

Kodo is werkzaam als Adviseur Kunstwerken binnen de businesslijn Infra in Almere. Hij is onder andere betrokken bij het onderzoek naar de levensduur van beweegbare bruggen van Antea Group, Rijkswaterstaat en de Provincie Zuid-Holland. Op 27 juni jl. werd de unieke proefopstelling geopend. Deze opstelling maakt het mogelijk om voor het eerst theoretische berekeningen in de praktijk te testen.

Wat is je functie bij Antea Group?

“Bij Antea Group werk ik als Adviseur Kunstwerken. Ik heb al veel ervaring opgedaan op het gebied van werktuigbouwkundige projecten, zoals bruggen, sluizen, gemalen en stuwen. Mijn werkzaamheden zijn heel divers en breed. Ze bestaan voornamelijk uit engineering en advisering, waarbij ik zelf ontwerp-, sterkte- en vermoeiingsberekeningen maak of berekeningen en tekeningen van anderen beoordeel. Daarnaast voer ik op locatie inspecties uit, houd toezicht en geef assistentie bij realisatie en directievoering.”

Hoe is het om adviseur te zijn?

“Als adviseur heb je een grote verantwoordelijkheid die in de kwaliteit en integriteit van je advies ligt. Onze adviezen kunnen namelijk grote consequenties hebben. Daarnaast kan je te maken krijgen met intellectuele uitdagingen, die niet altijd even makkelijk zijn. Maar juist deze uitdagingen met bijbehorende verantwoordelijkheid, geven mij voldoening in het werk. Ik kijk hierbij kritisch naar bestaande oplossingen en zoek gepassioneerd naar alternatieven en innovatieve mogelijkheden. Als adviseur krijg ik de kans om een essentiële bijdrage te leveren aan de maatschappij waardoor ik in mijn werk veel plezier, dankbaarheid en zingeving ervaar.”

Het onderzoek wat Kodo doet is enorm belangrijk voor alle brugbheerders in ons land. Zijn doorzettingsvermogen is in dit project heel erg bijzonder.


Ka-Lung To
Businesslijndirecteur Infra

Beschrijf in het kort aan welk project je nu werkt en wat er zo bijzonder aan is.

“Momenteel werk ik voornamelijk aan mijn promotieonderzoek naar mechanisch aangedreven beweegbare bruggen. Dit initiatief heb ik in 2016 zelfstandig opgezet. Dit heeft geresulteerd in een uniek samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, TU Delft en Antea Group. Bij de herbeoordeling van bestaande bewegingswerken ben ik als werktuigbouwkundig adviseur op een serieuze praktijkvraag gestuit. Namelijk de huidige dynamica modellen, waarop de rekenregels in de Nederlandse bruggennorm NEN 6786 zijn gebaseerd, lijken zeker niet altijd in overeenstemming met de ervaring in de praktijk. Mijn doel met dit onderzoek is om een geverifieerd rekenmodel op te stellen, waarmee dynamische belastingen in brugbewegingsmechanismen nauwkeurig en betrouwbaar voorspeld kunnen worden. Het rekenmodel wil ik experimenteel verifiëren middels een meetopstelling. Het is uniek dat metingen van een beweegbare brug in een lab uitgevoerd worden. Door alle belangstelling voor mijn onderzoeksvoorstel lukte het om de bouw van de proefopstelling te financieren en te realiseren. Op 27 juni jl. is de meetopstelling officieel geopend.”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Bij Antea Group is “creëer je eigen wereld” de realiteit. Antea Group geeft medewerkers de vrijheid om zelfstandig te denken en te handelen. Daarbij krijg je ook op structurele basis steun van je teammanager om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken en leerdoelen voor jezelf te formuleren. Deze doelstellingen kunnen uitdagend zijn waardoor een beroep op je verstandelijke vermogens en kwaliteiten wordt gedaan, maar daardoor krijg je arbeidsvreugde en ga je elke dag met veel plezier naar je werk. Daarnaast krijgen de medewerkers bij Antea Group op verschillende manieren speciale waardering voor hun inzet. De benoeming van “professional van de maand” is daar een mooi voorbeeld van.”