Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen: dat kenmerkt de Professional van de maand. Iedere maand wordt één van onze professionals in de spotlights gezet. Om onze waardering uit te spreken én als extra motivatie voor het goede werk dat ze doen. Deze maand: Johan Douma, Bouwkundig Adviseur in Heerenveen.

Wat is je functie bij Antea Group?

“Met als vorige werkgever een architectenbureau ben ik bij Antea Group begonnen als bouwkundig tekenaar. Al snel werden deze werkzaamheden uitgebreid met onder andere het uitvoeren van inspecties en het opstellen van bijvoorbeeld werkomschrijvingen. Nu ben ik na 10 jaar werkzaam als Bouwkundig Adviseur en vervul ik op dit moment vooral een inhoudelijk coördinerende rol binnen diverse projecten.”

Hoe is het om ingenieur te zijn?

“Ik vind het heel uitdagend om ingenieur te zijn, bij Antea Group is geen dag hetzelfde. Mijn werk is altijd divers en vernieuwend. Ieder project is anders en daardoor is het telkens weer uitdagend om gebouwen te doorgronden en om uiteindelijk een ontwerp “tot leven” te zien komen.”

Aan welk project werk je?

“Ik werk op dit moment aan diverse projecten als Centrum Veilig Wonen, Het Landhuis in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Kunstijs- en zwemaccommodatie Hoogeveen. Voor Het Landhuis in Nationaal Park de Hoge Veluwe ben ik deelprojectleider Bouw. Ik stemde de input van o.a. de opdrachtgever, architect, de modelleurs, diverse adviseurs (Elektrotechnische / Werktuigbouwkundig / Constructies) zodanig op elkaar af zodat er een integraal ontwerp werd gepresenteerd. Hierbij kon ik ook mijn eigen bouwkundige kennis in het ontwerp meenemen.

Voor de Kunstijs- en zwemaccommodatie in Hoogeveen werken verschillende adviseurs in het ontwerpproces samen. Nieuw vanuit de adviesgroep Bouw hierin is de implementatie van BIM (Bouw Informatie Model). Door gebruik te maken van een 3D model werken we het project helemaal uit. Hierin begeleid ik, ditmaal als BIM coördinator, het interne afstemmingsproces.”

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

“Met name de diversiteit aan projecten en een fijn team aan collega’s maakt het werken bij Antea Group zo leuk. Daarnaast is Antea Group een organisatie waarin je alle kansen krijgt om jezelf te ontwikkelen. Zo had ik 10 jaar terug niet kunnen voorzien dat ik een dergelijke rol zou kunnen vervullen. Dit zorgt ervoor dat je jezelf steeds weer opnieuw kunt uitdagen.”