Vernuft, vindingrijkheid, slimme oplossingen: dat kenmerkt de Professional van de maand. Iedere maand wordt één van onze professionals in de spotlights gezet. Om onze waardering uit te spreken én als extra motivatie voor het goede werk dat ze doen. Deze maand: Benno Steentjes, expert bij de adviesgroep Beheer.

Benno houdt zich vooral bezig met thema's als Klimaatadaptatie, hittestress, droogte en wateroverlast. Businesslijndirecteur Chris van der Veen: “Benno is een man van weinig woorden: een stille, hardwerkende kracht die bergen werk verzet en met zijn expertise op zijn vakgebied van beheer en klimaatadaptatie zeer kundig en inhoudelijk scherp is. Benno weet altijd kalm te blijven en overzichtelijk goede oplossingen te bedenken voor onze klanten en opdrachtgevers”.

Wie kan zijn verhaal beter vertellen dan Benno zelf? We interviewden hem over zijn werk, motivatie en drijfveren.

Wat is je functie bij Antea Group?

"Ik ben expert bij de adviesgroep Beheer en dan in het brede vakgebied van riolering en stedelijk water. Inmiddels maakt klimaatadaptatie hier een belangrijk onderdeel van uit. Dat houdt in dat ik bezig ben met vraagstukken rondom de inrichting van de openbare ruimte. Hoe maken we riolen, straten en het groen robuust in het veranderende klimaat met meer regen, meer hitte en droge periodes."

Hoe is het om adviseur te zijn?

"Geweldig, zeker in het brede werkveld van Beheer! Zo ben je ’s ochtends bezig met een technisch vraagstuk voor een aannemer om regenwater van A naar B te krijgen en zit je bijvoorbeeld ’s middags aan tafel met een wethouder om te adviseren over de klimaatbestendigheid van een stad en de financiering hiervan. Daarnaast gaan de ontwikkelingen snel. Klimaatadaptatie gaat de komende jaren een belangrijke rol spelen bij de beheerders van de openbare ruimte, naast allerlei andere opgaven. Als adviseur wil je graag meedenken en heb je de mogelijkheid aan de voorkant van die ontwikkelingen te staan."

Aan welk project werk je nu en wat is er bijzonder aan?

"Door de toename van heftige buien zien we steeds vaker wateroverlast ontstaan. Samen met gemeenten zijn wij op zoek naar de optimale maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen. Een vijver graven klinkt eenvoudig, maar maken we deze wel groot genoeg? En hoe komt het water daar? Daarbij stellen wij ook de vraag: en wat als het nóg harder regent? Met rekenmodellen brengen wij dit vraagstuk voor de gemeenten in beeld, zodat zij efficiënte maatregelen kunnen treffen. Waar we nu aan werken, is onder meer het verder verbeteren van deze rekensoftware. Dat doen wij samen met Deltares. Dat is de inhoudelijke kant. Hiernaast is het zaak om de juiste mensen aan tafel te krijgen om alle opgaven die er zijn, goed af te stemmen in het veranderende klimaat. We hebben hierbij alle beheerders nodig: riolering, wegen, groen, water."

Waarom is het zo leuk om bij Antea Group te werken?

"De vrijheid die er is, spreekt me erg aan. Je kunt grotendeels baas zijn over je eigen agenda en je hebt de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen. De platte organisatie geeft de mogelijkheid om goede ideeën snel een plek te geven en ook door te pakken. Hiernaast spreekt me de afwisseling in collega’s die je in allerlei projecten tegenkomt ook erg aan. Van senior tot junior, van nieuweling tot ervaren rot, iedereen heeft een eigen verhaal waar je verder mee komt."