Ga naar hoofdinhoud
NABO's
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Aanpak van Niet Actief Beveiligde Overwegen: Onderweg naar een NABO-loos Nederland

Nederland hoort bij de wereldtop als het gaat om de veiligheid van overwegen. Toch gaat het bij Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO's) nog geregeld mis. Reden voor ProRail om vaart te maken met het afsluiten of ombouwen van deze onbewaakte spoorwegovergangen. Antea Group speelt een cruciale rol in het waarmaken van deze ambitie. 

NABO-programma

Het spoor- en wegverkeer in ons land groeit. Dit maakt onbewaakte overwegen (ons land telt er ruim driehonderd) niet meer van deze tijd. NABO’s zorgen dan ook geregeld voor (zeer) onveilige situaties. In 2019 sloot ProRail al 25 NABO’s. Daarnaast riep ProRail voor 120 overwegen het NABO-programma in het leven. Hierin wordt een deel van de NABO’s definitief afgesloten, voor ruim 50 overgangen wordt een alternatief uitgewerkt.

Vier oplossingsrichtingen voor NABO’s

In de verkenningsfase stippelde ProRail voor deze 50 locaties vier oplossingsrichtingen uit; een trap over het spoor, een onderdoorgang, een nieuwe ontsluitingsweg of een U-bak (die gebruikmaakt van een bestaande brug of viaduct). Antea Group werd door ProRail geselecteerd om voor NABO’s een ontwerp van de gekozen oplossingsrichting te maken, het aanbestedingsdossier op te stellen de uitvoering te begeleiden.

Slimme ideeën, een zorgvuldig proces

In veel situaties is dit een kwestie van passen en meten. Elke oplossing raakt verschillende belangen: voetgangers, fietsers, tractorbestuurders en recreanten. Daarnaast zijn er omgevingsfactoren (bodem, kabels en leidingen, wegen) die invloed hebben op de oplossing. En het budget is uiteraard niet oneindig. Kortom, een NABO-oplossing vraagt om slimme technische ideeën, maar ook om een zorgvuldig proces.

Scherpe procedures, heldere formats

In die combinatie ligt de kracht van Antea Group. Bij ons vind je niet alleen de (ontwerp)kennis van rail, constructies en wegen. We bieden ook de expertise van omgevingsmanagers, contractmanagers en projectmanagers. Dit zorgt ervoor dat we in elk NABO-project tot effectieve maatwerkoplossingen komen. Mét belanghebbenden, op basis van efficiënte procedures en formats. En zo houden we de vaart in het NABO-programma.

Meer weten over hoe wij NABO's veiliger maken?

Neem contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie