Heb je vragen?
- Netherlands
- Dienstenoverzicht
- Milieu En Omgevingsdata
- Inwinningsdevices
Data inwinning met innovatieve technologie
Antea Group investeert volop in de ontwikkeling en toepassing van een nieuwe generatie inwinningsdiensten. Gecombineerd met onze kennis van data science helpen deze tools om slimmer, veiliger en effectiever te inspecteren en te monitoren. Van onderwaterdrone tot Smarble: zelfs voor de meest ontoegankelijke en kwetsbare omgevingen hebben we een inwinningstechniek in huis.
Robothond Spot
Met robothond Spot zijn we volop aan het experimenteren. Deze vierpotige robot kan niet alleen omrollen, apporteren en een poot geven, hij voert ook zelfstandig 360-graden camerascans uit en kan urenlang traplopen. Uitgerust met vijf camera’s, haalt de robothond een snelheid van 3 mijl per uur. Dit maakt de robot ideaal voor (bouw- en milieukundige) inspecties van industriële sites, fabrieken en andere risicovolle ruimtes.
De onderwaterdrone
Op locaties waar het lastig inspecteren is, voelt de onderwaterdrone zich als een vis in het water. Dit maakt deze drone tot een effectieve, veilige en kostenbesparende manier voor inspecties en quick-scans onder het wateroppervlak. De drone inspecteert met camera, sonar en sensoren. Van monitoring van de waterkwaliteit tot verkennende inspecties van damwanden: de drone is voor vele doeleinden inzetbaar.
Meetboot
Onze Meetboot biedt een nieuwe range aan inspectiemogelijkheden vanaf het wateroppervlak. We rusten de boot uit met een 360-graden camera en sensoren waarmee we zuurgraad, temperatuur, troebelheid, waterdiepte en blauw-/groenalg kunnen meten. De verzamelde data is herleidbaar tot specifieke coördinaten en tijd van metingen. We hebben de boot al ingezet voor inspecties in het Caribisch gebied, een onderzoek naar verzilting in de haven van Harlingen en het in kaart laten brengen van de bodem van zandwinputten in Groningen.
Drones
We investeren al vijf jaar volop in dronetechniek. En onderhand is de drone een volwaardig inspectie-alternatief. Interessant voor locaties die kwetsbaar en lastig bereikbaar zijn. Denk aan industriële sites, kunstwerken, leidingwerken of natuurgebieden. Je kunt onze drones onder meer inzetten voor: visuele en thermische inspecties; mapping en survey van gebieden; toezicht en handhaving van vergunningen en milieukundig en archeologisch onderzoek in kwetsbare gebieden.
Meetbus
We willen steeds meer inzicht verwerven in de kwaliteit van onze lokale leefomgeving. Met de ‘meetbus’ brengen we die snel en eenvoudig in beeld: op wijk- en straatniveau. Met deze bus verzamelen we onder meer real-time gegevens over luchtkwaliteit, geluid, fijnstof en temperatuur. We zetten de bus onder meer in bij (bewoners)onderzoek naar de beleving van de leefomgeving.
Smarble
De Smarble is een sensorballetje dat we samen met de TU Eindhoven hebben ontwikkeld. De Smarble is inzetbaar op plekken waar mensen lastig kunnen komen. Denk aan leidingwerken, rioleringen en afgesloten tanks. De slimme, zelflerende knikkers laten zich meevoeren op een vloeistof en zijn in staat om allerlei metingen te verrichten: temperatuur, snelheid, obstakels, chemische samenstelling.
LiDAR
LiDAR is een techniek die gebruikt wordt om een gedetailleerd beeld te creëren van het microreliëf van een gebied. Dit beeld bevat vele malen meer detail dan momenteel beschikbaar is in openbaar toegankelijke databronnen zoals het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN). Een drone of Spot kan voorzien worden van zo’n laserscanner. Deze techniek passen we onder andere toe bij archeologie, waardoor we gerichter kunnen zoeken en adviseren.
Bekijk ook de andere diensten over milieu- en omgevingsdata
Gerelateerde artikelen
Meer weten over deze innovatieve technologieën?
Neem contact met ons op.
You are using an old version of Edge.
Please note some functionalities might not be supported in this version of Edge.
Download the latest version here