Om ruimte te bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de grootste zeesluis ter wereld. De aanleg van Zeesluis IJmuiden is belangrijk om een vlotte en veilige bereikbaarheid van de havens en bedrijven aan het Noordzeekanaal te waarborgen.

Visuele inspectie

Zeesluis IJmuiden heeft een lengte maar liefst 500 meter, is 70 meter breed en 18 meter diep. Dit vereist een solide constructie, waarvan de kwaliteit al tijdens de bouw nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Voor de inspectie van een aantal risicovolle diepwandpanelen heeft Antea Group een onderwaterdrone ingezet. Uitgerust met een ultra HD camera en sterke duiklampen brengt de onderwaterdrone de damwanden van de sluis haarscherp in beeld voor een visuele inspectie. Deze inspectie is onderdeel van de zogeheten ‘producttoets’ van het werk dat aannemersconsortium OpenIJ uitvoert in opdracht van Rijkswaterstaat.

Dronepiloot Lonneke Kuijer vertelt in deze video meer over hoe Antea Group onderwaterdrones inzet voor inspecties en andere activiteiten onder het wateroppervlak: