Ga naar hoofdinhoud
Circulair Ambachtscentrum
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Circulair Ambachtscentrum: meer waarde voor grondstof en mens

De circulaire hotspot waar afval weer grondstof wordt en mensen kunnen groeien

Stel je eens voor: Een totaalconcept dat milieustraat, kringloop, demontage, reparatie en hergebruik samenbrengt. En waar ruimte is voor educatie, startups en dagbesteding rondom het thema afval. Alles komt samen in een aantrekkelijk vormgegeven gebouw, duurzaam qua materiaal en constructie. Prefab en modulair gebouwd, te vergroten, verkleinen of verhuizen naar wens.

Circulair Ambachtscentrum

De kracht van een Criculair Ambachtscentrum is een lokaal samenwerkingsverband. Diverse partijen slaan hun handen ineen om verschillende soorten afval zo efficiënt mogelijk te hergebruiken. Concreet, praktisch en met verrassend veel impact op onze samenleving.

Rode draad van het Circulair Ambachtscentrum

Nederland streeft naar een volledige circulaire economie in 2050. Gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren met een Circulair Ambachtscentrum. Hier krijgen afgedankte producten een tweede leven.

Bezoekers van het Circulair Ambachtscentrum komen straks eerst langs afgiftepunten voor de kringloop, repair en de ambachtswerkplaats. Zij realiseren zich dat ze geen afval wegbrengen, maar dat ze producten en grondstoffen vervoeren die opnieuw gebruikt kunnen worden. Alleen als upcycling of hergebruik niet mogelijk is, wordt afval zorgvuldig gerecycled via de milieustraat.

Daarnaast draagt het Circulair Ambachtscentrum bij aan bewustwording, sociale cohesie en inspiratie. In het circulair ambachtscentrum werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. En samen met onderwijsinstellingen zetten we in op educatie en bewustwording over het ontstaan van afval. Het centrum is een verbindende factor voor omgeving, lokale economie, onderwijs en sociale werkplaatsen. Zo creëren we meer waarde voor producten én mensen.

Completer, slimmer en perfect passend maatwerk

Elk Circulair Ambachtscentrum is een verzameling van organisaties en bedrijfsonderdelen die elkaar versterken. Maar niet elk Circulair Ambachtscentrum huisvest dezelfde functies. Het is een modulair totaalpakket dat wordt samengesteld op basis van mogelijkheden en behoefte.

Onze adviseurs helpen bij het bepalen van de modules die nodig zijn om het ambitieniveau van de gemeente te halen. Door het samenbrengen van verschillende functies onder één dak of op één bedrijfsterrein worden afvalstromen beter beheersbaar en zet elke gemeente concrete stappen richting het behalen van de VANG-doelstellingen.

Vliegwiel voor een circulaire en inclusieve economie

Juist de keuze voor verschillende organisaties en functies op één locatie maakt het mogelijk om materiaal- en grondstofkringlopen te sluiten tot een circulair systeem. Want door de hechte samenwerking krijgen afvalstromen opnieuw waarde of kan de levensduur van grondstoffen, materialen en producten verlengd worden.

De combinatie van milieustraat, kringloopwinkel, onderwijs, educatie, sociaal domein en reparatie is ideaal. En dankzij de unieke prefab en modulaire bouwwijze kunnen we elk Circulair Ambachtscentrum opschalen en nieuwe functies toevoegen. Daarnaast biedt het ook kansen voor het inrichten van een ‘Grondstoffen hub’ voor materialen die vrijkomen uit het beheer en onderhoud van de assets in de openbare ruimte. Zo blijft het Circulair Ambachtscentrum zich ontwikkelen als duurzame en flexibele organisatie.

Circulair Ambachtscentrum: meer waarde voor grondstof en mens
Circulair Ambachtscentrum: meer waarde voor grondstof en mens

Handen uit de mouwen

Maar liefst 59 gemeenten willen de stap zetten naar een concreet plan. Een prachtige bevestiging van de vraag naar, en slagingskans van, het Circulair Ambachtscentrum. Onze adviseurs werken het projectplan uit, brengen stakeholders samen, laten het concept landen en brengen de financiën in beeld. We adviseren, plannen, realiseren, beheren en onderhouden. Vervolgens helpen we om het Circulair Ambachtscentrum in de markt te zetten of nemen we de realisatie zelf ter hand. Alles onder één dak.

Daarvoor maken we dankbaar gebruik van ons netwerk en de korte lijnen naar overheidsorganisaties in heel Nederland. Maar ook van onze mogelijkheden om als brede dienstverlener en asset manager dit duurzame totaalconcept aan te bieden met de juiste kennis en kwaliteit. 

Circulair beheer

Asfalt en bestrating, riolering, straatmeubilair, zand, brugdelen, borden, zand: in de openbare ruimte gaan grote hoeveelheden grondstoffen en materialen om. Door slim om te gaan met deze grondstoffen en materialen zijn er volop kansen om te hergebruiken. Met onze Quickscan Circulair Beheer krijg je inzicht welke assets, grondstoffen en materialen zich in de openbare ruimte bevinden in jouw gemeente. En hoe je de circulaire doelstellingen van jouw gemeente kunt behalen. Het realiseren van een circulair ambachtscentrum kan hier een groot aandeel in zijn.

Onderzoek naar effecten van circulaire ambachtscentra

Voor Rijkswaterstaat deden wij onderzoek naar de effecten van circulaire ambachtscentra. De hoofdvraag luidt: Wat is het effect van circulaire ambachtscentra en welke factoren zijn van invloed bij de ontwikkeling ervan? Download het onderzoek via onderstaand aanvraagformulier.

Download het onderzoek 'effecten circulaire ambachtscentra'

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer weten over deze dienst?

Neem contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie