In opdracht van Antea Group hebben studenten van de opleiding Bouw van ROC Landstede in Harderwijk de afgelopen maanden gewerkt aan het ontwerp voor een Eco Flex Re-Use Center voor het hergebruik van afvalstoffen. Met nog negen andere ROC-teams namen de studenten deel aan de landelijke Bouw Challenge SMARTCirculair.

Tijdens de finale op 16 juni bleek het niveau van de ontwerpen hoog en het was voor de jury dan ook niet eenvoudig om een keuze te maken. De studenten van ROC Landstede grepen uiteindelijk naast de overwinning maar werden door de jury wel beloond met een Special Award. Die verdienden ze voor de modulaire opzet en het innovatieve ontwerp van het gevelelement met veel hergebruik van materialen.

Eco-Flex: ecologisch en flexibel

Wat is een Eco-Flex Re-Use Center en waarom lieten we dat ontwerpen? In de naamgeving zit een ecologische component, waarmee een accent wordt gelegd op de materiaaltoepassingen en duurzaamheidseisen. Het Eco-Flex Re-Use Center is flexibel in opbouw en kan naar wens gemakkelijk (tijdelijk) worden uitgebreid. Het bouwen met prefab elementen heeft veel voordelen, niet alleen wat betreft CO2 besparing maar ook in kosten en specifieke eisen van de opdrachtgever.

 

Re-Use: circulariteit centraal

Hergebruik staat hoog op de ladder bij de circulariteit van afvalstoffen. In het Eco-Flex Re-Use Center kunnen diverse activiteiten worden verricht met het accent hierop. Voorbeelden hiervan zijn een demontageruimte, sociale en/of ambachtswerkplaatsen, kringloopactiviteiten en een educatie-onderzoeksruimte, waarmee niet alleen meer waarde uit grondstof wordt verkregen maar zeker ook waarde voor de mens en de bewustwording van burgers voor dit thema. Ook het gebouw en de inrichting moet deze uitstraling hebben.

Circulair Ambachtscentrum

Momenteel zijn landelijk tenminste zestig gemeentes bezig met plannen voor of de ontwikkeling van een Circulair Ambachtscentrum. Ze worden daarbij gestimuleerd door een subsidie van Rijkswaterstaat in het kader van de VANG regeling: Van Afval naar Grondstof. De ontwikkeling van dit concept past dan ook prima in de ambities van Antea Group en de potentiële marktvraag.

Eco-Flex Re-Use Center

De studenten hebben een goede aanzet gegeven voor de verdere doorontwikkeling van het Eco-Flex Re-Use Center. Antea Group gaat hiermee verder. Ben je geïnteresseerd in de ontwikkeling van het Eco-Flex Re-Use Center van Antea Group, neem dan contact op.