De transitie naar een circulaire economie is in volle gang. Duurzaam en circulair werken is het nieuwe normaal, vandaar dat veel bedrijven en organisaties het beleid hierop richten. De Grondstofstromen analyse is een manier om de huidige situatie visueel in kaart te brengen en inzicht in de verschillende stromen te verkrijgen.

Op weg naar een circulaire bedrijfsvoering

Gegronde investeringen voor een circulaire bedrijfsvoering vragen om een duidelijk overzicht van de impact van jouw organisatie. Antea Group helpt veel organisaties met het verduurzamen van de bedrijfsvoeringen, allereerst door inzicht te bieden in de nulsituatie. Vanuit deze nulsituatie worden concrete en uitvoerbare aanbevelingen getrechterd, waarmee de mate van circulariteit in de organisatie verhoogt.

Deze tool biedt een inventarisatie van jouw huidige gebruik van grondstoffen als organisatie. Wat wordt gebruikt (input) binnen jouw organisatie en wat gaat er vervolgens weer uit (output)? Antea Group helpt je door deze huidige stromen in kaart te brengen en visueel te maken. Vervolgens bieden we trajectbegeleiding aan voor het achterhalen waar voor jou de korte en de langere termijn circulaire kansen liggen.

Hoe zet je de Grondstofstromen analyse in?

Met een Grondstofstromen analyse wordt een nulsituatie gecreëerd als het gaat om de mate van circulariteit van de interne organisatie. Antea Group heeft haar grondstofstromen analyse in samenwerking met communicatie experts op een unieke manier ontwikkeld. Zo wordt er inzicht gegeven in de duurzaamheid van alle contracten en over de verschillende fasen waarin grondstoffen binnen de invloedssfeer van organisaties zich begeven: inkoop, gebruik, afvoer en verwerking. 

Daarnaast kijken wij naar circulaire interne en externe initiatieven en naar de duurzaamheidsprestatie van alle aanbestede contracten. Wij analyseren de grondstoffen zowel kwantitatief als kwalitatief. Hiervoor zetten we in onze aanpak twee analyses in: de Sankey diagram in de vorm van een Grondstofstromen analyse én de analyse op basis van de Maatschappelijk Verantwoord Inkopen-criteriatool (hierna: MVI-criteriatool) die vanuit de Rijksoverheid is opgesteld. Ook maken wij binnen onze adviezen koppelingen met lokale initiatieven en innovaties.  

Hieruit voort komen concrete projecten op het gebied van o.a. inkoop, vastgoed, facilitair, innovatie en bewustwording. De Grondstofstromen analyse dient op zijn beurt dan weer voor het monitoren van de circulariteit, er kan aangetoond worden of de circulaire projecten daadwerkelijk leiden tot een meer circulaire bedrijfsvoering. 

Wij zijn al begonnen!

Antea Group zet zich graag in voor een duurzame toekomst. Zo hebben wij voor onze eigen bedrijfsvoering ook een Grondstofstromen analyse uitgevoerd en de circulaire kansen en verbeterslagen weten te achterhalen. De komende jaren gaan wij actief aan de slag met deze kansen om onze eigen kantoren en impact te verduurzamen.

Bekijk hier de analyse van een van onze kantoren

Samen werken aan een duurzamere leefomgeving

Wat we voor onszelf doen, doen we ook graag voor jou. Want met het bijdragen aan circulaire projecten leveren wij samen een duurzamere leefomgeving op die toekomstbestendig is. Ga je met ons de samenwerking aan? Graag verkennen wij samen met jou waar specifieke behoeften liggen en welke expertise voor jouw organisatie nodig is. 

Samen met onze opdrachtgever dragen wij met dit project bij aan SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie en SDG 13: Klimaatactie