Een sporthal bouwen? Dat is andere koek dan vijftig jaar geleden. Zeker als je het ook nog eens circulair en klimaatadaptief wilt doen. Reden voor de gemeente Tynaarlo om de bouw van een dubbele sporthal in Zuidlaren met de bouwadviseurs van Antea Group te doorlopen. Inmiddels zijn de eerste belangrijke stappen gezet.

Vernieuwing binnensportaccommodaties

De gemeente Tynaarlo startte enkele jaren geleden met een grote vernieuwingsoperatie van haar binnensportaccommodaties. Eén van die locaties is sporthal ‘De Zwet’ in Zuidlaren. “De hal is na veertig jaar aan vervanging toe: qua installatietechniek en inrichting is de houdbaarheidsdatum wel in zicht. Ook is er meer ruimte nodig om scholen en sportverenigingen te bedienen”, vertelt projectleider Mark Terpstra.

Circulair bouwen en klimaatadaptatie

Het ambitieniveau ligt hoog. Zo kiest de gemeente voor een dubbele sporthal - een concept waarmee je meerdere gebruikers tegelijkertijd kunt bedienen. Bouwexpert Michael Sapulette: “Daarnaast zijn circulair bouwen én klimaatadaptatie belangrijk. Verder moet er tijdens de bouw gewoon gesport kunnen worden: dit vraagt om een slimme fasering. Een andere uitdaging is de Omgevingswet. De invoering ervan kan gevolgen hebben voor de vergunningen: je wilt daarom voor 2024 de aanvraag rond hebben.”

Bouwen in een onrustige markt

Het zijn niet alleen deze ambities die dit bouwproject complex maken. Sapulette: “De bouwer werkt met een scherp taakstellend budget. Dat is natuurlijk niet uitzonderlijk, maar je hebt wél te maken met een markt waarin het met de bouwprijzen alle kanten opschiet. Dit brengt onzekerheid met zich mee. Maar je wilt binnen alle wensen en eisen wel tot een kosteneffectief ontwerp komen en tijdens de realisatie grip op de kosten houden.”

Tweefasencontract

Het is zo’n vraagstuk waar onze bouwadviseurs zich graag over buigen. Terpstra: “Wij hebben de gemeente een tweefasencontract geadviseerd. Hiermee knip je het project op in een ontwerp- én een bouwfase. In de ontwerpfase werk je als bouwteam het ontwerp uit: samen overzie je kansen, risico’s en raakvlakken beter. Daarna doet de aannemer een aanbod voor de realisatie ervan. Mocht de prijs enorm afwijken, dan staat nummer twee van de aanbesteding in de wachtkamer om ook een aanbieding te doen.”

Aanbesteding sporthal: circulariteit

In het voorjaar van 2023 ging de aanbesteding de markt op. BINX Smartility kwam als winnaar uit de bus. Sapulette: “Met hen gaan wij de ontwerpfase in. Je denkt samen na over fasering, installaties en de inrichting. En je geeft invulling aan circulariteit: wat kun je met de constructie van de oude hal, wat is de visie op de materialen die je nieuw inbrengt?” Ook de integratie van klimaatadaptieve maatregelen zoals de aanleg van een sedumdak en de aanleg van wadi’s maken onderdeel uit van deze fase.

Contractmanagement, toezicht en directievoering

Voor 2024 moet er een definitief ontwerp – passend binnen het budget - op tafel liggen. De aannemingsovereenkomst voor fase 2 volgt daarna. Terpstra: “We willen eind 2024 starten met de bouw. Uiteraard blijven wij dan namens de gemeente betrokken bij het contractmanagement, het toezicht en de directievoering.” In 2026 moet Zuidlaren beschikken over een toekomstbestendig en grotendeels circulair gebouwde dubbele sporthal. “En hiervoor liggen wij alvast mooi op koers.”

Antea Group: dé sportcomplex specialist

De sporthal in Zuidlaren is niet het eerste sportcomplex dat wij hebben gerealiseerd. Zo verzorgden wij al het projectmanagement van de nieuwsbouw van de dubbele sporthal Groote Veen in Eelde, voor de gemeente Tynaarlo. En de gemeente Tytsjerksteradiel schakelde ons in voor het opstellen van het Programma van Eisen en de contractdocumenten, de aanbesteding en het bouwprojectmanagement. Dit sportcomplex De Westermar is zelfs uitgeroepen tot Sportaccommodatie van het jaar door NOC*NSF. Dit gebouw heeft het hoogste energielabel (A++++).

Download het whitepaper Circulair Bouwen

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring