Ze noemen het de huiskamer van Burgum, het vernieuwde sportcomplex De Nije Westermar in Burgum. In oktober 2020 is de multifunctionele accommodatie in gebruik genomen. De gemeente Tytsjerksteradiel schakelde Antea Group in voor het opstellen van het programma van eisen, het opstellen van de contractdocumenten, het verrichten van de aanbesteding en het bouwprojectmanagement. En er is een topprestatie verricht, want de gehele bouw is binnen de gestelde tijd en ruim binnen budget verricht. Bovendien heeft het nieuwe sportcomplex lagere jaarlasten ten opzichte van de oude Westermar.

Bekijk hier de virtuele presentatie van het sportcomplex

Multifunctioneel gemeenschapscentrum

Antea Group is samen met de gemeente, de stuurgroep Westermar en de voetbalvereniging in interactieve sessies tot de meest gewenste accommodatie gekomen. Hiervoor is het sportpark heringericht. Het ontwerp voor de nieuwe hal is opgesteld door Alynia Architecten. Op 14 februari 2019 heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan voor de nieuwbouw en herinrichting. De gehele afronding is gelukt binnen de gestelde tijd, binnen het budget en met lagere jaarlasten ten opzichte van de oude Westermar.

Sportvloer in 3 delen

De sporthal bestaat uit een zogenaamde C2 sporthal t.b.v. binnensporten en bewegingsonderwijs, waarbij de sportvloer deelbaar is in 3 delen (middels 2 vouwwanden), een kantinefunctie voor zowel de binnensport als voor de voetbalverenigingen BCV en vv Burgum en een buitentribune gericht op het aangrenzende voetbal hoofdveld. Naast de sportvloer komt er een multifunctionele zaal op de verdieping voor dans en tafeltennis. De accommodatie is zo duurzaam en circulair mogelijk gebouwd.

Unieke samenwerking

Voorzitter Van der Woude van FC Burgum blikt met grote tevredenheid terug op de bouw van de nieuwe accommodatie. “Het is geweldig om te zien hoe we hier met elkaar de schouders onder hebben gezet. Het sportpark moest open en vitaal zijn, de sporthal moest zorgen voor de verbinding tussen binnen- en buitensport én moest een centrale plek krijgen op het sportpark. Antea Group dacht daarin uitstekend mee en vertaalde onze wensen op een betrokken en deskundige wijze in een prachtige sportaccommodatie.”

Visitekaartje voor Burgum en omgeving

Een blik op de nieuwe sportaccommodatie volstaat om het enthousiasme van Van der Woude te begrijpen. Omringd door zeven voetbalvelden staat een schitterende sporthal. Het geheel mag met recht een visitekaartje voor Burgum en omstreken worden genoemd. Om binnen- en buitensport met elkaar te verbinden, bestaat het ontwerp van de sporthal en kantine uit veel glas. Een prachtig overdekt buitenterras biedt een panoramisch uitzicht over het hoofdveld. Van der Woude: “Ik verwacht dat deze nieuwe sportaccommodatie een positieve werking zal hebben voor nog meer sport en evenementen in Burgum.”

Sportaccommodatie van het jaar

In april 2021 werd de Nije Westermar door het NOC*NSF uitgeroepen tot Sportaccommodatie van het jaar 2021. Naast het duurzame aspect, was de jury onder de indruk van het sociale aspect van de ‘Huskeamer’. Het gebouw heeft het hoogste energielabel (A++++) en daarmee is de Nije Westermar de meest duurzame sportlocatie van Friesland.

Geïnteresseerd in een carrière in de bouw bij Antea Group?