Ga naar hoofdinhoud
ReSource
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

ReSource: dé marktplaats voor 100% circulair bouwen

SDGHerbruikbare grondstoffen en bouwmaterialen verdienen een tweede leven. ReSource brengt vraag en aanbod bij elkaar en helpt overheden, aannemers en projectontwikkelaars 100% circulair te bouwen. Het resultaat: minder afval en minder opslag, minder nieuwe grondstoffen, minder energieverbruik én minder CO2-uitstoot. Draag jij ook bij door te verminderen?

Circulair bouwen

De Nederlandse overheid wil toe naar een 100% circulaire economie in 2050. Slimmer omgaan met bouwmaterialen draagt daar een flinke steen aan bij. Eén van de ambities: een afvalloze maatschappij waarin grondstoffen worden hergebruikt. Lukt dat binnen de bouw- en infra sector, dan is het mogelijk om tot 40% van de CO2-uitstoot in ons land te reduceren. ReSource helpt bouwend Nederland graag met haar duurzaamheidsambities.

Vooraf inzicht in aanbod herbruikbare bouwmaterialen

ReSource brengt vraag en aanbod van gebruikte bouwmaterialen en grondstoffen bij elkaar. Het platform verbindt daarvoor de beheersystemen en planningen van alle aangesloten deelnemers. Dit maakt ReSource uniek ten opzichte van bestaande marktplaatsen: het geeft vóóraf inzicht in de relevante bouwmaterialen die later beschikbaar komen.

Assetmanagement 2.0: slim programmeren

Met inzicht in het toekomstige aanbod helpt het platform om bouw- en sloopwerkzaamheden slim te programmeren. Komen er in de gewenste periode geen relevante materialen vrij? ReSource toont alternatieve opties, voor zowel planning als materialen. Zo kun je al aan de voorkant toewerken naar een circulaire invulling van het project, bijvoorbeeld door te kiezen voor een alternatieve periode van uitvoer, of door klinkers in plaats van tegels te gebruiken.

Verder geeft ReSource inzicht in de planning van aangesloten buurgemeenten, waardoor handel in gebruikte grondstoffen en nieuwe circulaire businessmodellen ontstaan. Nieuwe projecten kunnen zo vanaf de start circulair worden opgezet.

Met deze dienst dragen wij bij aan SDG 9 – Industrie, innovatie en infrastructuur, SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen en SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie

ReSource: dé marktplaats voor 100% circulair bouwen
ReSource: dé marktplaats voor 100% circulair bouwen

Meetbare circulaire prestaties

Door gebruikte materialen opnieuw in te zetten, besparen bouwprojecten op CO2-uitstoot en gaat de Milieu Kosten Indicator (MKI) omlaag. Per match geeft ReSource een aanduiding van beide indicatoren. Het dashboard biedt haarscherp inzicht in de verlaging van zowel de CO2-uitstoot als de milieukosten. Zo wordt ook op organisatorisch en bestuurlijk niveau inzichtelijk wat impact is om te kiezen voor hergebruik.

Veel overheden zijn nu nog niet in staat hun circulaire ambities te kwantificeren. ReSource maakt deze ambities meetbaar door ze uit te drukken in cijfers. Zo laat het dashboard precies zien hoeveel primaire grondstoffen er bespaard zijn.

Ook starten met ReSource?

Met ReSource versnellen we de transitie naar circulair denken en doen. Wil je ook onderdeel worden van de ReSource-community? We nodigen overheden, aannemers en ontwikkelaars van harte uit om mee te bouwen aan een 100% duurzaam Nederland.

Meer weten? Neem contact op!

Velden met een * zijn verplicht.

Benieuwd hoe wij met jouw gegevens omgaan? Dit lees je in onze privacyverklaring

Meer weten over dit onderwerp?

Neem contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie