Veelbelovend voor innovatie onderhoud en inspectie. Robots zijn in veel bedrijfstakken geen nieuwe verschijningen meer; je vindt ze in vele vormen en maten. De nieuwste versies van Boston Dynamics’ robuuste, industriële robothond Spot, waarvan het eerste prototype verscheen in 2015, zijn van vrij recente datum. Spot is, onder meer, uitermate geschikt bij onderhoud en inspectie binnen asset management. Dennis Jansen, Adviesgroepmanager Asset Management en Mark van Esterik, Change Manager Innovatie - beiden van ingenieurs- en adviesbureau Antea Group - over hun ervaringen met deze ‘digitale medewerker’. 

Kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering

Dennis Jansen richt zich binnen Antea Group specifiek op strategisch, tactisch en operationeel advies rondom kunstwerken, Mark van Esterik trekt op dit gebied de kar op het vlak van innovatie, waarbinnen Spot zijn rol vervult. Antea Group ontwikkelde in februari 2020 een strategisch plan - het zogeheten 1001-dagenplan, met focus op 4 thema’s: zichtbaarheid, duurzaamheid, human capital en innovatie. Met als innovatiedoelstellingen onder andere: kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering. Als uitvloeisel van dit plan is ook Spot op het netvlies gekomen.

Waarom Spot?

Van Esterik: “Eind vorig jaar kregen we contact met Boston Dynamics, de leverancier van de robothond. Vanuit onze collega’s was er interesse om Spot te gebruiken in de dienstverlening, voor inspectiewerkzaamheden. Uit een inventarisatie breder binnen onze organisatie bleek snel dat er veel animo was. We lieten Spot overkomen uit Amerika en zijn met hem gaan experimenteren.”

Jansen: “Als Trotse Ingenieur zijn we in dit geval ook trots op onze innovatiemanager, die het initiatief nam om Spot naar Nederland te halen. We zetten geen ellenlange studies op, maar kijken gelijk naar praktijktoepassingen en praten met klanten om te zien of we Spot het vak kunnen leren. We zetten hem direct heel actief in om na te gaan hoe hij werkt, waar hij meerwaarde biedt en of hij zicht geeft op mooie toekomstperspectieven. Uiteraard met de hoogst mogelijke veiligheidsvoorschriften en op locaties waar het goed te doen is. Dan kom je erachter in hoeverre een innovatie werkt, waar die toepasbaar is en hoe we die kunnen bijschaven.”

Wat doet Spot?

“Voor ons is de meerwaarde van Spot dat van alles op zijn rug te monteren is. Voor thermische inspecties, voor 360 graden foto’s met een zeer geavanceerde camera waarmee we heel ver kunnen inzoomen. Maar we kunnen hem ook voorzien van LiDAR-technologie waarmee hij heel zijn omgeving in 3D kan inscannen. Ook kan hij ruimtes inspecteren waar mogelijk hoge concentraties giftige dampen hangen”, zegt Van Esterik.

Jansen; “We staan in Nederland aan de vooravond van een enorme vervangingsopgave in onze openbare infrastructuur, die een waarde van ruim 300 miljard euro vertegenwoordigt. Uit recente TNO-rapporten blijkt dat we maar liefst 50 miljard euro méér nodig hebben dan eerdere prognoses aangaven. Serieus geld en een groot economisch belang. De impact van die studie is groot. Dat wil je goed in de vingers houden. Je wilt weten ‘hoe is de kwaliteit?’, ‘hoe lang gaat iets nog mee?’. Dat vraagt om actieve monitoring. Zoals Mark al zei, is Spot uitgerust met sensoren en biedt hij ons mooie monitoringsmogelijkheden. Kansen om moeilijk bereikbare objecten, beter bereikbaar te maken. Om met verschillende sensoren verschillende dingen te meten, waardoor wij bijvoorbeeld in staat zijn een goede en betere restlevensduurvoorspelling te doen. Als we 1 procent kunnen besparen van die 50 miljard, dan worden wij binnen Asset Management heel enthousiast. Uiteindelijk gaat het wel om gemeenschapsgeld, om leefbaarheid en veiligheid en om het in stand houden van onze infrastructuur”.

Lees hier het hele artikel.