De wereld een stukje mooier maken. Voor mens én natuur. Dat is de missie van de ruim 1800 ingenieurs en adviseurs van Antea Group. Een duurzaamheidsbelofte die je overal in terugvindt. Niet alleen in de vele innovatieve projecten, maar ook in Heerenveen, waar we spreken met CEO Tanja Lendzion.

Landhuis Woudoord

“Woudoord, het landhuis waar we zeventig jaar geleden gestart zijn, hebben onze mensen speciaal zo ontworpen, dat het helemaal klimaatneutraal is. Een enorme klus voor een monumentaal pand. We hebben daarvoor de nieuwste technieken gebruikt, inclusief een warmtepomp. En al het glas is vervangen voor speciale beglazing om het rendement zo optimaal mogelijk te laten zijn. Als duurzaamheid je ambitie is, moet je zelf ook consequent zijn”, aldus Tanja Lendzion, CEO Antea Group Nederland.

Gedrevenheid

Als voorvechtster van een betere wereld is Lendzion ongekend gedreven. Ook als het de eigen organisatie aangaat. Inmiddels bestaat het wagenpark al voor meer dan 50% uit elektrische auto’s en is de algehele reisfootprint met 37%1 gereduceerd. “Als het in Europa met de trein kan, wordt het de trein”, zegt ze vastberaden. “Willen we een betere wereld doorgeven aan volgende generaties, dan moeten we nu in actie komen. De aarde redt het wel. Maar de mensen niet. Daarom bevat ons strategieplan Blauwdruk ook geen duurzaamheidsdoelen voor 2030 of nog verder weg.

Nee, voor ons is 2026 het jaar waarin wij onze doelstellingen willen hebben behaald. Dat is inderdaad niet ver weg, maar daardoor is er ineens focus en krijg je meer voor elkaar. We streven er bijvoorbeeld naar om in 2026 een CO2-neutrale bedrijfsvoering te hebben en dat gaat ons lukken. Saillant detail van ons strategieplan Blauwdruk is dat het plan bottom-up tot stand is gekomen. Onze medewerkers hebben meegedacht en input geleverd om onze ambities en doelen in kaart te brengen.”

Friese nuchterheid

De bevlogenheid op het gebied van duurzaamheid is kenmerkend voor de mentaliteit van dit nuchtere, van oorsprong Friese bureau. Antea Group behoort al meer dan zeventig jaar tot de top van de Nederlandse ingenieurs- en adviesbureaus. Hoewel de technische roots onmiskenbaar zijn, valt vooral het ondernemende karakter op. “Bij ons werken veel strebertjes uit het vak”, aldus Lendzion. “Bevlogen professionals die zichzelf continu willen blijven ontwikkelen. Daarnaast zorgen we er als bedrijf voor dat we het menselijke aspect niet uit het oog verliezen. We werken voor mensen en met mensen.”

Duurzaamheidsmanager

Terugkomend op het duurzaamheidsaspect vragen we Lendzion naar de wapenfeiten. “Oh, die zijn er volop. We hebben bijvoorbeeld een duurzaamheidsmanager aangesteld die de verduurzaming van onze activiteiten stimuleert. Ook is zij actief betrokken bij elk duurzaamheidsproject dat wij in opdracht hebben. Verder is Antea Group al in 2019 toegetreden tot het Science-Based Targets (SBT)-initiatief. Dit is het wereldwijde netwerk van leidende bedrijven die kiezen voor ambitieuze klimaatactie. En dan zijn er natuurlijk onze innovatieve projecten waarbij we onze opdrachtgevers aan duurzame en ‘volhoudbare’ oplossingen helpen. Circulariteit, energietransitie, klimaatadaptatie en natuurinclusiviteit staan daarbij centraal. Een voorbeeld? Het Forteiland Pampus. Daar helpen we mee om het eiland te transformeren tot een zelfvoorzienend en klimaatneutraal eiland.”

Het eerste circulaire viaduct

Een ander in het oog springend project is de realisatie van het eerste circulaire viaduct van Nederland, bij Nuth in Limburg. “Het was een Small Business Innovation Research (SBIR) van Rijkswaterstaat, dat we samen met onze consortiumpartners wisten te winnen”, zegt Lendzion enthousiast. “Het gaat om de vervanging van het oude viaduct, die voor 2024 gepland staat. Voor het nieuwe viaduct hebben wij een volledig circulair ontwerp gemaakt. Het bestaat bijna voor twee derde uit hergebruikte onderdelen. Voor het overige deel passen wij gerecyclede materialen toe. Daarmee realiseren we een reductie van 40% op de milieukostenindicator, 60% op de CO₂-uitstoot én 10% op de bouwkosten. Dat zijn inderdaad imposante cijfers. Het leuke is dat we met dit project zowel de publieks- als de juryprijs hebben gewonnen voor De Vernufteling 2023, de innovatieprijs van de Koninklijke NLingenieurs en vakblad De Ingenieur. Daar zijn we best wel trots op.”

Het stikstofprobleem

Antea Group is het ingenieurs- en adviesbureau van de toekomst. Gevraagd naar haar absolute droomproject voor de toekomst, hoeft Lendzion geen seconde na te denken: “Het stikstofprobleem oplossen. Ik ben ervan overtuigd dat je met techniek de hoeveelheid en de uitstoot van stikstof in Nederland aanzienlijk kan terugdringen. Volgens mij is er nog onvoldoende gekeken naar een holistische aanpak. Het stikstofprobleem is oplosbaar als we samen met meerdere ingenieurs- en adviesbureaus én andere disciplines de koppen bij elkaar steken. Alleen samen kunnen we het hoofd bieden aan de grote uitdagingen waar we nu voor staan.”

 

De genoemde percentage is gewijzigd ten opzichte van eerdere publicaties door een nauwkeurigere rekenmethode.