Beschikt jouw kantoorgebouw al over het energielabel-C…? Grote kans dat dit (nog) niet het geval is. Volgens onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) voldoet bijna een derde van de 62.000 kantoren die label-C plichtig zijn aan deze eis. Kortom, in ruim 42.000 kantoren is er werk aan de winkel. Zeker omdat een gebouw dat in 2023 geen label heeft, niet meer als kantoor mag worden gebruikt.

Niet alleen verduurzamen

We weten inmiddels dat verduurzaming niet de enige uitdaging is waarvoor kantooreigenaren zich gesteld zien. Het coronavirus, de introductie van het thuiswerken en de anderhalve-meter-samenleving, werpt ineens een ander licht op de inrichting en het gebruik van onze kantoren. Ook dit vraagt om nieuwe aanpassingen en maatregelen. Gelukkig kun je beide opgaves slim combineren.

Het FUMO-kantoor

Een inspirerend voorbeeld is de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) in het Friese Grou. Deze omgevingsdienst werkt vanuit het voormalige gemeentehuis van Boarnsterhim voor gemeenten, de provincie en het waterschap. In de afgelopen jaren behaalde het pand, dat eind jaren zeventig werd gebouwd, al het C-label. Maar, gezien haar voorbeeldfunctie legt de FUMO de lat graag hoger: ze gaat voor een pand dat nagenoeg energieneutraal wordt. Daarnaast wilde ze een optimale werkplek creëren met een gezond binnenklimaat (hier waren klachten over). Opdrachtgever gemeente Leeuwarden betrok interieurarchitect Dick de Jong bij de plannen en schakelde Antea Group in voor het bouw- en installatietechnisch advies.

Aquathermie

Eén van de eyecatchers is de toepassing van aquathermie. Hiermee wordt oppervlaktewater uit meren en kanalen (dat in Friesland ruimschoots voorhanden is) gebruikt als warmtepompbron. Het FUMO-kantoor is één van de eerste in Nederland die hiervan gebruik maakt. Daarnaast ging de inrichting flink op de schop: het gebouw wordt ingericht op basis van het activiteitgericht werken

Aanvullende maatregelen door Corona

De verbouw startte in januari. Niet veel later kwamen we door de uitbraak van het coronavirus in een bijzondere situatie terecht. We besloten daarom nog tijdens de verbouw om aanvullende maatregelen te nemen, gericht op veiligheid en gezondheid. En wat bleek: met kleine aanpassingen kun je bijdragen aan verduurzaming, activiteitgericht werken én een grotere gezondheidswaarde.

Met kleine aanpassingen kun je bijdragen aan verduurzaming, activiteitgericht werken én een grotere gezondheidswaarde.


Rob Verkerk & Ronald Houtsma
Projectmanager Bouw & Adviseur Bouw

Vloerbedekking en akoestiek

Zo plaatsten we rondom de werkplekken schermen: voor een betere akoestiek (geen geluidsoverlast van skypende collega’s) maar ook vanuit het oogpunt van gezondheid. In de nieuwe vloerbedekking hebben we looproutes verwerkt. Te gebruiken wanneer de situatie erom vraagt. En mocht de anderhalve-meter niet meer nodig zijn, dan kun je dit dankzij het gebruik van vloertegels weer eenvoudig aanpassen.

Klimaat en luchtbehandeling

De belangrijkste aanpassing deden we in de klimaat- en luchtbehandeling. Om continu voor schone, frisse lucht te zorgen, wilden we namelijk geen gebruik meer maken van het ‘plenum’: de ruimte tussen het plafond en het systeemplafond. We hebben de ruimtelijke koeling aangepast zodat er geen recirculatie via het plenum plaatsvindt. In de luchtbehandelingskast deden we eveneens aanpassingen.

Veilig ventilatie- en koelingssysteem

Zo kozen we voor adiabatische luchtbevochtiging. Niet alleen heel energiezuinig, maar ook beter voor de gezondheid. Adiabatische koeling is gebaseerd op de verdamping van water. De energie die hiervoor nodig is wordt onttrokken aan de lucht. En dankzij dit systeem kun je in de wintermaanden én het voorjaar de luchtvochtigheid in een ruimte verhogen. Op een veilige manier.

Andere filters, frisse lucht

Verder plaatsten we betere filters in de luchtbehandelingsinstallatie. Deze filters zorgen voor schone, frisse lucht en voorkomen verspreiding van aerosolen. Hiermee beschikt FUMO over een duurzaam kantoor, maar ook over een gebouw dat is ingericht op de ontwikkelingen van nu. 

Kortom: wie z’n gebouw nog Energielabel-C proof moet maken, kan met eenvoudige maatregelen ook voor meer gezondheid zorgen. Uiteraard denken we graag met je mee over de mogelijkheden…