Vierjaarlijkse EED-energieaudits. Nieuwe eisen voor bijna energie-neutrale gebouwen (BENG) én het verplichte energielabel. Linksom of rechtsom: als gebouweigenaar zul je de komende jaren moeten investeren om over tien jaar te beschikken over een bruikbaar, verhuurbaar en rendabel kantoor. Maar, waar te beginnen?

Energielabels

In een eerder blog kon je al lezen dat kantoorgebouwen in 2023 minimaal moeten voldoen aan het energielabel C. En over tien jaar (2030) is label A de minimale eis. Voldoet een gebouw niet, dan mag het niet meer als kantoor verhuurd worden. En 2023 is zeker geen verre toekomst meer. Wat ons betreft is dit hét moment om die stap te nemen. Zeker omdat het niet bij het energielabel blijft…

BENG

Zoals het nu lijkt, gaan vanaf 2021 ook de eisen voor ‘Bijna Energieneutrale Gebouwen’ (BENG) een rol spelen bij bestaande bouw. Dit betekent dat niet alleen de energieprestatie meeweegt, maar dat ook aan het energieverbruik eisen worden gesteld. Zo kan een slecht geïsoleerd gebouw (en hierdoor een hoog energieverbruik) nu nog een gunstig energielabel krijgen door het dak vol te leggen met zonnepanelen. Met de nieuwe eisen gaat dit straks niet meer op.

Enkele beglazing, verouderde ketels, slechte isolatie en slechte ventilatie: er moet soms zelfs zoveel geïnvesteerd worden dat eigenaren besluiten om deze gebouwen in de verkoop te doen.


Martin Stokman & Fred Kroeze
Projectingenieur Bouw & Senior adviseur Bouw

G-label en dan?

Dit betekent dat er in veel gebouwen in Nederland het één en ander moet gebeuren. Zo komen wij nog geregeld in scholen, kantoren, overheidsgebouwen en andere panden die uit de jaren 40, 50, 60 stammen en die niet veel verder komen dan label G. Enkele beglazing, verouderde ketels, slechte isolatie en slechte ventilatie: er moet soms zelfs zoveel geïnvesteerd worden dat eigenaren besluiten om deze gebouwen in de verkoop te doen.

Onder de motorkap kijken

Gelukkig is er in de schil én onder de motorkap van een gebouw veel te bereiken om tot een C-label of A-label te komen. Een warmtepomp, hoogwaardige beglazing, betere isolatie: het zijn investeringen die je op het gewenste label-niveau kunnen brengen. En je kunt tegelijkertijd de gezondheidswaarde van een gebouw upgraden: bijvoorbeeld door voor een nieuw ventilatiesysteem te kiezen.

Slimmer gebruikmaken van een gebouw

De stap om bestaande gebouwen te laten voldoen aan de BENG-eisen, wordt een stuk spannender. Hierbij gaat het ook om de hoeveelheid fossiele energie die je in een gebouw verbruikt. Dit begint uiteraard bij een combinatie van energiezuinige installaties en energieopwekking. Maar ook door een gebouw slímmer te gebruiken. En daar zien we allerlei nieuwe concepten en ontwikkelingen ontstaan.

Sensoring en apps

Sensoring zal sowieso een vlucht nemen. Bijvoorbeeld om alleen díe ruimtes of etages te verwarmen of te ventileren waar zich daadwerkelijk mensen bevinden. Ook zien we (door de anderhalve-meter-eis) apps waarmee je gebruikers bij binnenkomst een werkplek toe kunt wijzen. Deze toepassing is ook zeer geschikt om elke dag opnieuw een energie-efficiënte indeling te maken op basis van de actuele bezetting.

Voorbereid op Energie-Audit

Of je nu een hele vastgoedportefeuille in beheer hebt, of een enkel (kantoor)gebouw: als je over tien jaar wilt beschikken over een bruikbaar, verhuurbaar en rendabel kantoor, wordt het tijd om serieus werk te maken van verduurzaming. Alleen al vanwege het feit dat grotere bedrijven elke vier jaar een Energie-Audit tegemoet kunnen zien. Meer weten over de mogelijkheden en de eisen die voor jouw gebouw gelden? We gaan graag met je in gesprek!

Thuiswerkers keren mondjesmaat terug naar kantoor en openbare gebouwen openen hun deuren weer. Voor gebouwbeheerders en facilitair managers een uitdaging. Want hoe zorg je voor veilige, gezonde én werkbare voorzieningen? En wat betekent dit voor je installaties en energiehuishouding? In deze blogserie nemen onze bouw- en installatie-experts je mee in het effect van de anderhalve-meter-samenleving op gebouwen.