Vorig jaar bezochten we in het midden van het land een willekeurig kantoorgebouw. Zomers werd het er 35 graden, ’s winters moest de dikke trui aan. De akoestiek was er abominabel en het kantoorgroen bestond uit weinig meer dan een verpieterde plant bij de receptie. Toch werden elke dag tientallen mensen geacht om hier te werken. Eerlijk is eerlijk, het plezier en de energie spatte er niet echt vanaf.

Er is nog veel 'gezondheid' te winnen

We maken ons al jaren sterk voor een betere gezondheidswaarde in kantoorgebouwen. Dat gebouwen duurzamer en energiezuiniger moeten, daar is iedereen wel van overtuigd (en daarin wordt volop geïnvesteerd). Het belang van een kantoor waarin je fysiek prettig kunt werken, lijkt echter nog een ondergeschoven kindje. Zo telt ons land duizenden panden waar de gezondheidswaarde écht beter kan. En dit besef zal door de coronacrisis alleen maar groeien.

Meer productiviteit, minder verzuim

Immers, een gezond gebouw is ook een duurzaam gebouw. Zeker in een tijd waarin het gaat over duurzame inzetbaarheid, het voorkomen van ziekteverzuim en het indammen van de burnout-golf. De omgeving waarin we werken heeft grote invloed op ons. Voldoende licht, gezonde lucht, een fijne akoestiek, veel groen: steeds meer onderzoeken tonen aan dat een gezond kantoor de productiviteit en creativiteit vergroot en het ziekteverzuim verlaagt.

We zien nu al dat gezondheid door de coronacrisis een prominentere plaats op de agenda krijgt. En als het virus onder controle is, zullen we ons meer dan ooit bewust zijn van het belang van een gezonde lifestyle én een gezonde omgeving. 


Gerard van den Bergh & Guido Slokkers
Adviseurs Bouw

Personeel wil je optimaal laten renderen

Een aanzienlijk deel van je bedrijfsvoering gaat op aan je personeel. Met een gezonde werkomgeving kun je ervoor zorgen dat die investering optimaal rendeert. Toch laten we deze winst vaak liggen. Eén van de oorzaken is dat de gebruiker van een pand niet perse de eigenaar is. Voor de eigenaar is het vaak wél interessant om te investeren in een energiezuinig gebouw. Dit zorgt immers voor concrete en meetbare besparingen. Het rendement van een investering in de gezondheidswaarde is veel minder duidelijk.

Gezondheidswaarde is straks goud waard

Toch gaat die gezondheidswaarde ook voor hen goud waard zijn. We zien nu al dat gezondheid door de coronacrisis een prominentere plaats op de agenda krijgt. En als het virus onder controle is, zullen we ons meer dan ooit bewust zijn van het belang van een gezonde lifestyle én een gezonde omgeving. Dit zullen we ook gaan eisen van plekken waar we een groot deel van onze tijd doorbrengen. Wie kan aantonen dat zijn gebouw een plek is waar mensen floreren, heeft een streepje voor.

Slimme maatregelen

En nee, hiervoor hoef je écht niet een peperdure installatie aan te schaffen. Met slimme ingrepen kun je de gezondheidswaarde al vergroten. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen waarin mensen zélf de temperatuur kunnen reguleren (verkeerd binnenklimaat is één van de grootste ergernissen op de werkvloer). Creëer plekken waar je zittend én staand kunt werken. Zorg voor goede zonwering, voldoende ventilatiemogelijkheden, meer groen in een kantoor én speciale vloerbedekking om de akoestiek te verbeteren.

Gelukkig zijn er locaties waar het beter is geregeld dan dat kantoor in Midden-Nederland. Hét voorbeeld van een gezond kantoor is dat van de Goede Doelen Loterij in Amsterdam. Een oud pand dat volledig is gestript en zich het meest duurzaam verbouwde pand van Nederland mag noemen. Het levert topprestaties als het gaat om licht- en klimaatregulering, heeft binnen- en buitentuinen en beschikt over een eigen Italiaans restaurant. Je merkt het verschil bij binnenkomst: een andere vibe en dynamiek. En medewerkers die zichtbaar trots zijn om hier te mogen werken.