Maarten Veldhuis aan het woord - Expert op het gebied van Water & Ecologie

Weersextremen, ontwatering, bodemdaling en veranderingen in ruimtegebruik: ze leggen een enorme druk op ons watersysteem. In gesprek met Maarten Veldhuis, projectmanager bij Antea Group, verkennen we de uitdagingen en oplossingen voor het landelijk gebied. Zijn boodschap? ‘We moeten ons watersysteem veerkrachtiger maken.’

Voor meer informatie

Een delta onder druk

In Nederland leven we in een delta, een uniek maar vooral ook een kwetsbaar gebied. En die kwetsbaarheid komt steeds vaker aan het licht ziet Maarten Veldhuis: “Sinds 2018 hebben we vier extreem droge jaren gehad, afgewisseld met de twee natste jaren ooit. Waar vroeger een uitzonderlijk droog of nat jaar nog als incident werd gezien, volgen de extremen elkaar in rap tempo op.”

Waterbommen en hun impact op waterveiligheid

Zo viel er in het voorjaar van 2024 in Midden- en West-Brabant maar liefst 466 millimeter regen in vijf maanden tijd. Veldhuis: “Maar we hebben ook de waterbommen in Groningen (2023) en Limburg (2021) nog vers in het geheugen. Die extremen hadden een enorme impact op waterveiligheid, landbouw en natuur, maar ook op wonen. En hoewel ons weer steeds onvoorspelbaarder wordt, we weten één ding zeker: een nieuwe waterbom gaat hoe dan ook komen.”

“Water is geen probleem dat moet worden afgevoerd, maar een waardevolle bron om mee samen te werken.”

Omslag naar veerkracht met Water en bodem sturend

Daarom moeten we kwetsbaarheid omzetten in veerkracht, zodat functies zoals landbouw en natuur in balans kunnen bestaan. Veldhuis: “Dit betekent een watersysteem dat schommelingen in neerslag, droogte en verzilting kan opvangen, zonder menselijk ingrijpen. Dat vraagt om een andere manier van denken: niet alleen kijken naar wat wij van het landschap willen, maar juist naar wat het landschap van ons nodig heeft. Of zoals we dat tegenwoordig zo mooi noemen: Water en bodem sturend.”

Waar komt die kwetsbaarheid vandaan?

Om te begrijpen waar het gebrek aan veerkracht vandaan komt, moeten we terug in de tijd. Veldhuis: “Sinds de 19e eeuw hebben we Nederland op grote schaal ontgonnen: veengebieden werden drooggelegd, rivieren verder gekanaliseerd, en er werden duizenden kilometers aan sloten bij gegraven. Dit zorgde destijds voor economische vooruitgang en vruchtbare landbouwgrond.”

“Ons landelijk gebied scoort hooguit een vier op veerkracht. Daar komen wij niet meer mee weg.”

Het oude systeem werkt niet meer

Deze ingrepen werkten goed in een gematigd klimaat. Maar met de huidige weersextremen, zien we dat dit systeem niet langer houdbaar is. Maarten: “Het ontbreekt aan veerkracht. Het huidige systeem kan de klappen van droogte en wateroverlast niet goed opvangen. Dat raakt niet alleen de natuur, maar vormt ook een bedreiging voor economie, landbouw en infrastructuur.”

‘We moeten naar een zeven’

We kunnen simpelweg niet vasthouden aan het oude systeem. Maarten: “Op een schaal van één tot tien scoren we momenteel een vier op veerkracht. Daar komen we niet meer mee weg. We moeten naar een zeven, anders blijven de problemen zich opstapelen. Het voelt alsof we blijven sleutelen aan een oude auto die steeds opnieuw stukgaat, terwijl we eigenlijk een nieuw ontwerp nodig hebben dat wél toekomstbestendig is.”

Anders denken, anders doen

De grootste uitdaging? Dat is het loslaten van de traditionele manieren van denken. “Ons landschap is eeuwenlang ingericht op ontwatering en intensief gebruik. Dat veranderen vraagt niet alleen om fysieke aanpassingen, maar ook om een nieuwe manier van denken. Durven we lokaal waterpeilen te verhogen, ook als dat tijdelijk tot overlast leidt? Kunnen we accepteren dat in sommige gebieden functies verdwijnen? In een land waar elke vierkante meter intensief wordt gebruikt, vraagt dat om pijnlijke keuzes.”

NPLG: een gemiste kans voor een veerkrachtig watersysteem

Daarnaast heeft zo’n transitie decennia nodig om effect te laten zien. Dit vraagt om koersvast beleid en een lange adem. “Maar de mens is van nature ongeduldig en denkt te veel in de korte termijn. Het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) is daar een voorbeeld van. Het NPLG was ook bedoeld om zowel het hoofdwater- als het regionale watersysteem veerkrachtiger te maken. Er is zoveel voorwerk gedaan. Maar het politieke besluit om hier een streep door te halen, betekent een flinke stap achteruit.”

Bloemkampen-project: een succesvol voorbeeld van natuurherstel

Toch is veranderen wel degelijk mogelijk ziet Veldhuis: “Kijk naar het Bloemkampen-project aan de Veluwemeerkust. Hier is 400 hectare landbouwgrond – onder leiding van Natuurmonumenten - omgevormd tot een nat natuurgebied. Bloemkampen bewijst dat volharden loont. Vijftien jaar intensief overleg en plannen maken met boeren, en grondeigenaren en overheden leidde tot een project met positieve impact. Het resultaat is indrukwekkend: betere waterkwaliteit, meer biodiversiteit en zelfs voordelen voor de landbouw.”

“Kijk niet alleen naar wat wij van het landschap willen, maar naar wat het landschap van ons nodig heeft.”

Samenwerken en omdenken

Het succes van dergelijke projecten zit volgens Maarten in maatwerk, samenwerking en omdenken. “Laat betrokken partijen niet alleen zien waarom verandering nodig is, maar ook wat het hen oplevert. Het gaat niet alleen om natuur, maar ook om waterveiligheid en toekomstbestendige landbouw. Bouwen aan vertrouwen is essentieel. Dat betekent samen om tafel gaan, gebieden bezoeken en elkaars kennis benutten. Agrariërs, die vaak al generaties in een gebied werken, hebben waardevolle inzichten over het watersysteem en mogelijke oplossingen.”

Nature based solutions: de sleutel tot klimaatbestendige inrichting

Volgens Maarten kunnen natuurgebaseerde oplossingen een cruciale rol spelen. “Neem het herstel van de Leuvenumse Beek op de Veluwe. Eeuwenlang hebben we zand en hout uit deze beek gehaald. Door zand en hout terug te brengen, kan de beek weer natuurlijk functioneren. Hierdoor stroomt het water niet langer strak door de beek, maar kan het vrijelijk uitwaaieren en infiltreren in omliggende bossen. Het water stroomt minder snel weg, de grondwatervoorraad wordt aangevuld en dat komt zowel de natuur als de landbouw ten goede.”

Beleidsmakers: maak nu keuzes voor een toekomstbestendig watersysteem

Maartens’ boodschap aan beleidsmakers? “Durf keuzes te maken. Wacht niet op de perfecte omstandigheden, want die komen nooit. Maak gebruik van de energie en kennis die al in een gebied aanwezig is. Nederland heeft een lange traditie van samenwerking en innovatie in waterbeheer. Als we die combineren met nieuwe technologieën en natuurgebaseerde oplossingen, kunnen we een watersysteem bouwen dat niet alleen veerkrachtig is, maar ook klaar is voor de toekomst.”

 

 

In de praktijk

Water en bodem projecten

alt-text

Gebiedsproces veenweidegebied Idzegea

Basis voor een toekomstbestendig plan
alt-text

De Onlanden: duurzame wateroplossingen

Werken aan duurzame wateroplossingen mét de Omgevingswet
alt-text

Omgevingswet en het diepe-plassen-beleid in Nederland

Begeleiding bestuurlijke dialoog voor ministerie van I&W.
alt-text

Grondwatermodel Natura 2000-gebied Haaksbergerveen

alt-text

Botsproef waterbodembeleid onder de Omgevingswet

Meer informatie?

Klimaatbestendig en waterrobuust Nederland

Ontdek wat we nog meer doen op het gebied van water en bodem.

Bekijk meer