Ga naar hoofdinhoud
Augmented reality Preventive maintenance (AR-PM)
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Augmented reality Preventive maintenance (AR-PM)

Heb je vragen?

‘Een combinatie van AR met Asset Management’

Assetmanagement van bouwkundige en installatietechnische onderdelen in gebouwen is vaak een tijdrovend proces. Hoeveel efficiënter zou het zijn om, via een eenvoudige positiebepaling, digitaal en op locatie real-life data weer te geven? En wat voor mogelijkheden biedt een dergelijke innovatieve techniek nog meer? Maak kennis met AR-PM!

Hoe werkt AR-PM?

AR-PM is samen met onze partner Insider Navigation ontwikkeld om de gebruiker tot op de centimeter nauwkeurig naar de juiste locatie te leiden zonder gebruik te maken van GPS, Wifi of extra hardware. Op deze manier worden locaties interactief gemaakt, iets wat vooral voor assetmanagement een ontzettend interessante ontwikkeling is.

AR-PM maakt gebruik van horizontale-of verticale markers (een soort QR-codes) voor de positiebepaling. Op basis van de software weet het systeem op deze manier direct jouw locatie op de plattegrond. Assetinformatie wordt vervolgens middels Augmented Reality getoond, hierbij vindt een live-link plaats tussen het beheermanagementsysteem en de input van de inspecteur.

Waarom AR-PM?

AR-PM biedt de mogelijkheid om te navigeren en data te koppelen aan een object zonder hier extra infrastructuur voor aan te leggen. Het systeem maakt deze data op locatie visueel inzichtelijk via een display (bijv. smartphone).

Doordat de informatie een x,y, & z coördinaat heeft, is het altijd op de centimeter nauwkeurig te vinden en hierdoor altijd gekoppeld is aan het juiste object. Het systeem legt dus de koppeling tussen ‘de wereld binnen’ (het assetmanagementsysteem dat je op je computer op kantoor analyseert en muteert) en ‘de wereld buiten’ (waar de inspecteur of projectleider informatie gemakkelijk kan oproepen verifiëren, valideren en wijzigen in real-time).

Wat zijn de voordelen van AR-PM?

1. Tot op de centimeter nauwkeurig
Door de manier van inmeten (via een Leica Total Station) is navigatie naar- en de koppeling van informatie aan een plek tot op de centimeter nauwkeurig. Hierdoor kan de juiste informatie altijd op de juiste plek getoond worden.

2. Altijd up to date assetinformatie + automatisch MJOP-genereren
Het systeem legt de koppeling tussen ‘de wereld binnen’ (het assetmanagementsysteem dat je op je computer op kantoor analyseert en muteert) en ‘de wereld buiten’ (waar de inspecteur of projectleider informatie gemakkelijk kan oproepen verifiëren, valideren en wijzigen in real-time). Andersom is ook het geval: indien een inspecteur iets inlaadt in het assetmanagementsysteem/3D model, wordt dit op de computer ook direct zichtbaar. Dit zorgt ervoor dat de assetinformatie altijd up to date is en er makkelijker (op korte termijn) onderhoudsmaatregels voorspeld kunnen worden en (op lange termijn) MJOP’s gegenereerd kunnen worden uit het systeem.

3. Eenvoudige set-up en beheer
Het systeem is zeer eenvoudig te installeren en te beheren, waardoor het voor de inspecteur gemakkelijk is om de opstart- en aanpassingen te verrichten. Hetzelfde geval is de integratie met de reeds aanwezige systemen (zoals Ultimo, Relatics of VISI), dit is zeer gemakkelijk te koppelen en installeren.

4. Stabiele tracking
Navigatie is tot op grote afstand stabiel is bij het scannen van slechts één marker.

5. Cloud praktisch toepassen
Doordat er x/y/z coördinaten aan alle technische informatie in de Cloud wordt gehangen, is informatie ten aller tijde aan de juiste asset gekoppeld en is data real-time zichtbaar op de locatie.

6. Geen internet nodig
Het systeem werkt ook op locaties met slechte internetverbinding of zelfs zonder internet verbinding. Zodra de kaart is geladen kan je ook zonder internet naar je bestemming worden geleid.

7. Personele voordelen
Doordat de inspecteur wordt geleid door het systeem en ook instructies krijgt bij de assets (bijvoorbeeld checklists), is het mogelijk om personeel met weinig voorkennis de inspecties te laten uitvoeren.

Bekijk ook andere diensten over Virtual Engineering

Meer weten of een afspraak over AR PM?

Neem contact met ons op.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie