Ga naar hoofdinhoud
Aardgasvrije wijken en wijkuitvoeringsplannen (WUP)
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Aardgasvrije wijken en wijkuitvoeringsplannen (WUP)

Heb je vragen?

Gijsbert Schuur
Stel een vraag
Dieuwke Martens-Bakker
Stel een vraag

Aardgasvrije wijken en wijkuitvoeringsplannen (WUP)

SDGDe Transitievisie Warmte en de wijkuitvoeringsplannen zijn een eerste stap richting aardgasvrije wijken. Een stap die gaat over de ontwikkeling van een haalbare strategie en een passende energie-infrastructuur. Maar net zo goed over coalitievorming, een sterke businesscase én de vertaling naar een concreet wijkuitvoeringsplan met eventueel de toepassing van een buurtbatterij. In Antea Group tref je een partner die partijen verbindt, kansen verkent en vorm geeft aan jouw transitieopgave. We hebben daarbij ook oog voor inclusiviteit en kijken hoe je energie armoede hier een plek in geeft.

Aardgasvrije wijken vanuit een breder perspectief

De transitie naar een aardgasvrije wijk is meer dan CO2-reduceren. De kracht van Antea Group is dat we integraal kijken naar de opgave. Wij kijken hoe de energietransitie kan worden ingezet voor de verbetering van de wijk. Strategisch kijken naar de aanpak van energie armoede, duurzame mobiliteit en gezondheid in relatie tot de energietransitie. Wij geven (proces)advies, creëren draagvlak en komen tot gezamenlijke keuzes. Daarnaast beschikken wij over instrumenten (quick-scans, werksessies, data-analyse, participatiemiddelen) en voeren we energie vraag- en aanbodanalyses uit om de opbrengsten te kwantificeren.

Wijkuitvoeringsplan

Ook jouw gemeente moet na de Transitievisie Warmte aan de slag met het opstellen van wijkuitvoeringsplannen. Warmtenet, groengas of een warmtepomp? In een wijkuitvoeringsplan onderbouw je de voorkeur voor de warmtevoorziening die het gas moet vervangen. Maar ook hoe de routekaart eruit gaat zien, wat de impact voor bewoners en bedrijven is, welke ruimte er is voor bewonersinitiatieven en hoe de businesscase eruit komt te zien. Dit vraagt op wijkniveau om samenwerking én verbinding tussen diverse stakeholders. Stappen waarbij wij je uitstekend kunnen ondersteunen. We ondersteunen momenteel diverse gemeenten bij het ontwikkelen van een wijkplan ter voorbereiding van een wijkuitvoeringsplan.

Aardgasvrije wijken en wijkuitvoeringsplannen (WUP)
Aardgasvrije wijken en wijkuitvoeringsplannen (WUP)

Van woning naar wijk: Duurzaamheid aanpakken

Antea Group begeleidt ook trajecten om samen met woningcorporaties te werken aan de verduurzaming. We kennen de wereld van gemeente en corporatie tot in de haarvaten. Ook die partijen kunnen samen optrekken voor een succesvolle warmtetransitie: Van woning naar Wijk. Daarbij stellen we de bewoner centraal en sluiten zoveel mogelijk aan bij bestaande sociale structuren en leefwerelden. Zo doet iedereen mee. We beschikken over verschillende tools en data waarmee wij bewoners handelingsperspectief kunnen bieden.

Proeftuin aardgasvrije wijken

Met het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) wil de overheid met zogeheten proeftuinen het succesvol aardgasvrij maken van woonwijken stimuleren. Je kunt bij ons terecht voor vragen over proeftuinen binnen het energiesysteem en de energietransitie. Wij hebben ervaring met het ontwikkelen van diverse proeftuinen, bijvoorbeeld voor de NP RES en het project HOLON, gericht op semi autonome energiesystemen. Werk je bij een gemeente of een woningcorporatie en krijg je te maken met aardgasvrije wijken? Onze adviseurs helpen hier graag bij.

Ons trackrecord

Goed om te weten dat je met Antea Group een ervaren partij aan boord hebt die zich in meerdere transitietrajecten heeft bewezen. Begin 2024 hebben we drie buurtuitvoeringsplannen (BUPs) voor de warmtetransitie in de gemeente Geertruidenberg opgeleverd. De BUPs zijn tot stand gekomen na een intensief participatietraject met inwoners, de woningcorporatie Thuisvester, warmtebedrijf Ennatuurlijk, netbeheerder Enexis en de gemeente. In iedere buurt heeft een buurtteam van inwoners en stakeholders in alle fasen van het proces meegewerkt aan het plan. We zijn trots op de vele positieve reacties en dat het gelukt is om de drie plannen binnen de planning van ruim een jaar op te stellen. Verder ondersteunen we onder andere de gemeenten Dongen, Altena en Loon op Zand bij het opstellen van wijk- en buurtuitvoeringsplannen. Daarnaast helpen we gemeenten graag met het herijken van de Transitie Warmte in de vorm van een Warmteprogramma.

 

Download het whitepaper Aardgasvrije Wijken en Wijkuitvoeringsplannen

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe wij met jouw gegevens omgaan? Lees onze privacyverklaring.

Meer weten over aardgasvrije wijken?

Neem contact met ons op.

Gijsbert Schuur
Stel een vraag
Dieuwke Martens-Bakker
Stel een vraag

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie