Ga naar hoofdinhoud
Logo Antea Group - No text - Angled - Transparent

Omgevingswet

De Omgevingswet. Een mammoetoperatie. En daar horen grote woorden en weidse vergezichten bij. Zie de containerbegrippen voorbijtrekken: integraal, flexibel, participatie, afwegingsruimte, sneller, beter… Maar hoe vertaal je het gedachtegoed van de Omgevingswet nu al naar je organisatie, beleid en plannen?

Met Antea Group zet je de juiste stappen op weg naar de Omgevingswet. Niet met algemene verhalen, maar met informatie, diensten en producten op maat. Passend bij de ambities, en in een logische volgorde.

Heb je vragen?

Robert Forkink
Stel een vraag

Beleidsstrategie en beleidsonderzoek

De Omgevingswet (art. 1.3 Ow) streeft het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit na. Mooi gezegd, maar hoe doe je dat nu als gemeentelijke organisatie? Dat vraagt om een vertaalslag van enkele behoorlijke containerbegrippen; veilig, gezond en goede omgevingskwaliteit. Deze vertaalslag reikt zich uit over het bestaande- en toekomstige beleid in je omgevingsvisie en -plan.

Omgevingsvisie opstellen

Nu al aan de slag met een omgevingsvisie waarin energietransitie, nieuwe vormen van mobiliteit en een gezonde stad centraal staan? We helpen je om dit te realiseren. Niet alleen inhoudelijk, maar ook door gebruik te maken van innovatieve vormen van participatie om burgers te betrekken.

Omgevingsplan: rechtszeker én flexibel

De Omgevingswet wil onderzoekslasten verminderen en meer lokale afwegingsruimte. Dit maakt organische en flexibele ruimtelijke ontwikkeling mogelijk. Ervaar hoe je nu al van die bewegingsruimte gebruik maakt zonder dat dit ten koste gaat van de rechtszekerheid én hoe een Omgevingsplan het gebied/de ontwikkeling meer maatwerk biedt.

Nieuw gebiedsgericht beleid

Inhoud geven aan een nieuw programma of gebiedsgericht beleid rondom thema’s zoals energietransitie, mobiliteitsshift, omgevingsveiligheid of gezondheid? We helpen je om dit beleid op te stellen in de geest van de Omgevingswet.

De Omgevingswet streeft het bereiken en in stand houden van een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit na. Mooi gezegd, maar hoe doe je dat nu als gemeentelijke organisatie?


Robert Forkink
Projectmanager Vergunningen & Procedures

Implementeren Omgevingswet

Hoe kan jouw organisatie zich het beste voorbereiden op de komst van de Omgevingswet? En welke eenvoudige acties kun je nu al doorvoeren? Ontdek hoe wij organisaties helpen om zich goed voor te bereiden op de wet.

Vergunningen in de Omgevingswet

Meer of andere toetsingskaders, integraler denken en de wijze waarop toestemmingen verkregen worden… allemaal voorbeelden die het aanvragen van vergunningen en het vergunningverleningsproces doen veranderen onder de Omgevingswet. Bij deze nieuwe mogelijkheden en kansen is niet alleen een goed woon- en leefklimaat een randvoorwaarde, maar ook de economische bedrijvigheid en activiteiten (ver)dienen daarin een gedegen inpassing te krijgen. Nieuwe plannen en continuering van bestaande activiteiten blijven daarbij onderhevig aan compliance vraagstukken en de toetsing aan wetten en regels. Borging dan wel verkrijging van ontwikkelruimte zijn én blijven actueel. Ook onder de Omgevingswet zullen er (spel)regels blijven om rechtszekerheid te verkrijgen.

Lees hier alle blogs van Robert Forkink over de Omgevingswet

De energietransitie versnellen?
Het kan met de Omgevingswet!

Het gebruik en de kwaliteit van onze leefomgeving staat onder druk. Hoe benut en bescherm je de leefomgeving als je een zonnepark of windmolenpark wilt realiseren? Het ruimtelijk beleid vormt hierin de schakel. Als de energietransitie gekoppeld en betrokken wordt bij het opstellen van omgevingsvisies, programma’s en omgevingsplannen, ontstaat er een uitgelezen kans om de energietransitie tot een centraal en verbindend concept in het instrumentarium van de Omgevingswet te maken. Dit schept duidelijkheid en versnelt de energietransitie. Onze ruimtelijke adviseurs weten hoe dit moet en staan voor u klaar om dit ook voor u aan te pakken. 

Download het whitepaper

Bekijk onze referentieprojecten

Antea Group heeft een bewezen track record als het gaat om onderzoek, advies en planvorming voor de Omgevingswet. Bekijk hier onze referentieprojecten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief van de Omgevingswet

Ongeveer één keer per maand versturen wij de Omgevingswet nieuwsbrief. Door je gegevens hieronder in te vullen, voegen wij je toe aan onze mailinglist zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van het laatste nieuws.

Jouw gegevens:

Velden met een * zijn verplicht.

Wanneer je je aanmeldt ga je akkoord met de algemene voorwaarden en privacyverklaring van Antea Group.

Deze website maakt gebruik van cookies

Selecteer welke cookies je wilt accepteren

Meer informatie