Op maandag 21 oktober zijn we gestart met het aanleggen van een Warmte Koude Opslag (WKO) systeem voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dit is een belangrijke stap naar een energie neutrale toekomst voor het UMCG en de RUG. Met de aanleg van deze duurzame energiebron wordt de CO2-uitstoot behoorlijk verminderd. Om deze uitdagende klus tot een succes te maken hebben we een samenwerkingsverband van Noordelijke experts gevormd samen met het UMCG en de RUG. 

Binnen deze samenwerking verzorgt Antea Group alle voorbereidingen voor de uitvoering en de werkelijke aanleg van alle horizontale kabels en leidingen voor het WKO-systeem. De ‘verticale boringen’ worden verzorgd door aannemer Remborg uit Gorredijk en de gebouw gebonden installaties door Croonwolter&dros.

Uitzonderlijk grote leidingen

Norbert Stuip, projectmanager Realisatie: “Dit is één van de grootste WKO-projecten van Nederland. Er zijn leidingen bij van een halve meter doorsnede, dat is uitzonderlijk groot voor een WKO-leiding. Een behoorlijke puzzel dus om te leggen: deze leidingen moeten een plek krijgen in een overvolle ondergrond, die boordevol ligt met diverse ondergrondse obstakels, kabels en leidingen van het UMCG. Een uitdaging die wij met veel enthousiasme aan zijn gegaan! Persoonlijk vind ik het erg mooi dat we hiermee bouwen aan een energieneutraal UMCG.”

Wat is een Warmte Koude Opslag (WKO)?

Een Warmte Koude Opslag is een duurzame methode om gebouwen te verwarmen en te koelen door gebruik te maken van de natuurlijke warmte en koude in de bodem. Dit systeem slaat warmte en koude op in ondergrondse lagen en hergebruikt deze. Het WKO-systeem van het UMCG en de RUG omvat de uitbreiding met 8 ondergrondse bronnen: 4 warme en 4 koude. Deze bronnen zijn verbonden via een leidingnetwerk en worden gebruikt om grondwater te onttrekken en terug te pompen in grondlagen op ca. 150m diepte.

Het UMCG en de RUG zullen in de komende jaren 11 gebouwen, bestaand en nieuw, aansluiten op dit WKO-systeem. Dit zal jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen m³ aardgas besparen, wat gelijk staat aan het verbruik van ca. 1.000 woningen. Voor meer informatie: Warmte Koude Opslag | UMCG bouwt.
 

Eerste boring

Vorige week is zogenoemde casing de grond in gegaan, om zo de eerste bron te kunnen boren. Een casing is een beschermende buis rondom het boorgat, zodat de grond op zijn plek blijft en de grondwaterlagen gescheiden blijven. Na het plaatsen van de casing werd op 21 oktober de boor in het boorgat gebracht om de grond in te boren en de eerste bron aan te leggen.

Geothermie, aanleg en advies kabels en leidingen

Kabels, buisleidingen, rioleringen: het zijn de onzichtbare transporteurs van ons land. Benieuwd wat wij nog meer doen op het gebied van geothermie, realisatie (ondergrondse) infra en advies over kabels en leidingen? Neem gerust contact op.